Cestovní pojištění

Pojištění úrazu při lyžování: Na co si dát pozor?

mladá rodina si užívá lyžování na horách a má sjednané pojištění úrazu

My Češi jsme národem lyžařů. Tomuto sportu se věnuje přibližně pětina obyvatel – a to nepočítáme příznivce snowboardu a dalších zimních radovánek. Víc než půl milionu Čechů navíc každoročně vyrazí brázdit svahy Alp. Víte ale, jak se na takovou zahraniční dovolenou správně pojistit?

„V posledních letech stoupá zájem o lyžování v zahraničí, přičemž nejoblíbenějšími destinacemi jsou Rakousko, Itálie, Slovensko, Francie a Švýcarsko,” říká specialistka na pojištění FinGO Irena Jakobová.

Protože každý rok přibývá lyžařů, zvyšuje se i počet úrazů na sjezdovkách. Podle statistik se při lyžování v Česku ročně zraní asi 4 000 lidí. A přibližně 55krát denně vyjíždí horská služba – hlavně v Krkonoších.

Nejčastější úrazy při lyžování

  • Zlomeniny a další zranění dolních končetin představují 40 % všech úrazů.
  • Zranění horních končetin, jako jsou zlomeniny, vykloubení nebo třeba přetržení šlach a vazů zaujímají druhé místo. Těmto úrazům ve statistikách patří 30 %.

Správné úrazové pojištění zimních sportů

„Když se zraníte na sjezdovce v Česku, náklady na léčbu vám hradí veřejné zdravotní pojištění. Pro cesty do zahraničí byste ale měli mít sjednané cestovní pojištění s dostatečnými limity na léčebné výlohy,” upozorňuje Irena Jakobová.

Nezapomeňte na pojištění odpovědnosti

Obzvlášť v hezkém počasí nebo o víkendech bývají sjezdovky často přeplněné. Pak je velmi jednoduché se srazit s dalším lyžařem nebo snowboardistou a způsobit mu zranění.

Pokud je to vaše vina, může se vám odškodnění pořádně prodražit. Neměli byste proto podceňovat ani pojištění odpovědnosti, které si můžete jednoduše sjednat v rámci cestovního pojištění.

Pojišťovna za vás pak poškozenému proplatí nejen odškodné, ale i léčbu následků, případně ušlý zisk nebo dočasnou výpomoc v domácnosti. Tyto náklady se můžou pohybovat i v řádech milionů korun.

Přehled cestovního pojištění při lyžování pro dvě dospělé osoby
Přehled cestovního pojištění při lyžování pro dva dospělé a dvě děti

Připojištění tolerance alkoholu

Při zastávkách v bistrech a restauracích na sjezdovce si často můžete dopřát i něco ostřejšího. Třeba svařák nebo Bombardino. Než se ale do podobných nápojů pustíte, zamyslete se nad sjednaným pojištěním.

Většina pojišťoven má totiž v podmínkách nulovou toleranci alkoholu. To znamená, že v tu chvíli se na vás sjednané pojištění nevztahuje a jako byste ho ani neměli.

Pokud si lyžování bez alkoholu neumíte představit, můžete si připojistit toleranci až do 0,8 promile. I tak ale mějte na paměti hlavně bezpečnost – jak svou, tak ostatních lyžařů – a pití alkoholu si ideálně nechte až na večer do baru.

Bombardino a lyžování k sobě moc nejdou – pozor na pojištění úrazu při pití alkoholu

Riziko zimních úrazů ve městě

V zimě se zvyšuje riziko úrazů i v běžném životě. Je to hlavně kvůli namrzlým chodníkům a silnicím, případně pádu sněhu nebo ledu ze střechy. Kdo za úrazy nese odpovědnost?

  • Úrazy kvůli neupraveným chodníkům: města a obce
  • Pád sněhu a ledu ze střechy: majitelé nemovitostí
  • Kluzké podlahy v domech nebo nákupních centrech: majitelé nemovitostí
  • Úrazy v městské hromadné dopravě: dopravní podnik daného města

Pro všechny tyto případy se opět vyplatí mít sjednané pojištění odpovědnosti. Stejně jako při úrazech na lyžích vás kryje v případě, že způsobíte škodu na zdraví nebo majetku třetí osoby.

Ať už vyrážíte na hory nebo chcete mít jen větší jistotu v běžném životě, rádi vám pomůžeme se správným pojištěním. Nechte nám na sebe kontakt a naši poradci se vám co nejdříve ozvou.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti