Neživotní pojištění

Pojistka odpovědnosti: opomíjená a přitom tak důležitá

pes kousající zlatou botu

I malá chvilka nepozornosti vás může vyjít poměrně draze. Ať už vám praskne hadička u vodovodní baterie a vytopí souseda, váš pes rozkouše návštěvě nové boty, nebo vaše dítě v obchodě rozbije drahou elektroniku. V takových případech se vyplatí mít pojistku odpovědnosti, která vám pomůže pokrýt škodu.

Pokud vaší vinou – případně vinou vašeho dítěte nebo domácího mazlíčka – někomu vznikne újma na majetku nebo nedejbože na zdraví, náhrada škody se může vyšplhat do vysokých částek. Často se pohybujeme i v řádu statisíců nebo milionů. Když po vás poškozený chce zaplatit náhradu škody, pomocnou ruku vám podá právě pojistka odpovědnosti. Možná ji také znáte pod lidovým názvem „pojistka na blbost“.

Víte, že…

za psa neodpovídá vždy jen majitel? Pokud někomu venčíte psa a ten způsobí škodu, může ji poškozený chtít zaplatit přímo od vás.

25 % všech škod způsobí děti a domácí zvířata?

… téměř každý druhý dospělý už někdy řešil náhradu škody, kterou on nebo někdo z rodiny způsobil cizí osobě?

Zdroj dat: Kooperativa pojišťovna

Kdy se pojistka odpovědnosti hodí?

Pojištění odpovědnosti za škodu, oficiálním názvem pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, kryje škody, za které podle zákona odpovídáte vy a poškozený po vás chce náhradu. Bez sjednaného pojištění se vystavujete riziku, že případnou škodu budete platit ze svého.

Stejně tak vás toto pojištění ale chrání i před nároky, které jsou neoprávněné. Jednoduše řečeno – aby po vás někdo nechtěl zaplatit škodu, za kterou nenesete odpovědnost.

Příběh z poradny: Podnájemník si šel napustit vanu a dostal infarkt. Vana přetekla a voda prosákla k sousedům. Ti se na souseda nedozvonili, proto nakonec přijeli hasiči, po nich policie a nakonec záchranka. Mezitím voda vytopila 3 byty. Protože podnájemník neměl sjednanou pojistku odpovědnosti, škodu musel zaplatit sám.

Pojistka odpovědnosti má různé podoby

Sjednat si první pojištění odpovědnosti za škodu, které najdete, by nebylo moc moudré. Každá pojišťovna vám totiž nabídne trochu jiný balíček – jak obsahově, tak cenově.

Na co myslet při výběru pojištění odpovědnosti?

  • Dostatečný pojistný limit, který vás bude chránit za všech okolností.
  • Výluky a územní platnost – chcete krýt škody jen na území ČR, nebo i v zahraničí?
  • Rozsah pojištění, protože ne každá škoda spadá do pojištění, které si vyberete.

„Pojistka na blbost” kryje hlavně nepozornost

Ať už si toto pojištění svou přezdívku vysloužilo jakkoli, odpovědnost za škodu většinou vzniká spíš z nepozornosti než z obyčejné blbosti. Nikdo z nás nedokáže zůstat v pozoru celý den, zvlášť když má hlídat i chování svého mazlíčka nebo malého dítěte.

Pojištění odpovědnosti je tu právě proto, abyste občas mohli vypnout. Prostě zavřít oči a nebát se, že váš malý lidský nebo zvířecí mazel mezitím něco vyvede.

TIP: Pokud ještě nemáte vyřešené pojištění majetku, je nejvyšší čas. Sjednejte si pojištění nemovitosti nebo domácnosti online a během pár minut. Stačí vyplnit náš formulář a provedeme vás celým procesem.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti