Cestovní pojištění Neživotní pojištění

Na lyže do Itálie nově jen s CovidPassem a „pojištěním na blbost”

Na lyže do Itálie jedině s pojištěním proti blbosti

V Itálii si tuhle sezonu zalyžujete jedině s CovidPassem a od 1. ledna také s pojištěním odpovědnosti, lidově známým jako pojištění na blbost. Itálie tak reaguje na velký „provoz” na sjezdovkách, kvůli kterému často dochází ke kolizím a zraněním. České pojišťovny už začaly na nové opatření reagovat.

Nezůstalo jen u opatření proti Covidu

S opatřeními proti šíření nemoci Covid-19 už většina z nás při cestování automaticky počítá. A tak nikoho zvlášť nepřekvapí, že se pětidenní karanténě na cestě na italské sjezdovky aktuálně vyhnou pouze očkovaní nebo uzdravení s negativním antigenním (24 hodin) nebo PCR (48 hodin) testem. Ale to není všechno. Po Novém roce vstoupí v Itálii v platnost zákon, který dále upravuje povinnosti lyžařů a snowboardistů na italských sjezdovkách.

Neopatrná jízda na lyžích může vyjít na miliony

Kolize lyžařů na sjezdovce při vysokých rychlostech nejsou jen nebezpečné, ale také finančně velmi nákladné. Škody, ke kterým může dojít, zahrnují položky jako převoz vrtulníkem do nemocnice, léčebné výlohy, ušlý zisk zraněného, právní náklady, kompenzace zhoršeného společenského uplatnění, bolestné a rehabilitace a šplhají se do milionů  korun. S takovými platbami na italských sjezdovkách přitom mají zkušenosti  i čeští nadšenci do zimních sportů. Aby se předešlo následným tahanicím o účet, můžete od Nového roku na sjezdovku pouze s pojištěním, které vás před těmito výdaji chrání.

Bez pojištění přijdete o skipas a zaplatíte pokutu

Všichni, kdo se pohybují na sjezdovce, se budou muset prokázat potvrzením o uzavřeném pojištění odpovědnosti za škody nebo úrazy způsobené třetím osobám. Potvrzení může být v tištěné podobě nebo v aplikaci dané pojišťovny a musíte ho mít stále u sebe. Za nedodržení hrozí pokuta od 100 do 150 eur a odebrání skipasu.

V případě srážky účastníků na sjezdovce, pokud se neprokáže opak, platí tzv. souběžná odpovědnost. To znamená, že se na úhradě škody podílejí účastníci rovným dílem. Tyto škody budou zaplaceny právě z uzavřené pojistky.

Zákon přináší i další opatření

Zákon zakazuje také lyžování nebo provozování snowboardingu po požití alkoholu a jiných návykových látek. V případě pozitivního testu se pokuta může vyšplhat od 250 až na 1000 eur.

Nově tako platí, že osoby mladší 18 let nesmí na sjezdovku bez helmy, která splňuje standardy a homologaci upravenou ve zvláštním předpise. V případě porušení nařízení může následovat pokuta od 100 do 150 eur.

České pojišťovny už reagují

Na situaci zareagovaly i české pojišťovny, které pojištění odpovědnosti nabízejí klientům standardně jako součást cestovního pojištění nebo jako součást pojištění majetku či nemovitost (v tom případě jsou pojištěni všichni členové dané domácnosti). Pojištění lze sjednat i jako samostatný produkt. Pojišťovny pro klienty připravily nebo připravují potvrzení v AJ o uzavřeném pojištění, pokud odpovídá požadavkům italské vyhlášky..

Důležité upozornění: územní rozsah takového pojištění musí zahrnout Itálii (v praxi jde o rozsah Evropa). 

Pojistit se také budete moci  přímo na místě při koupi skipasu.

Pojištění odpovědnosti už znáte odjinud

Pojištění odpovědnosti za újmu v občanském životě, lidově řečeno „pojistka na blbost“, pravděpodobně už znáte. Nejčastěji se sjednává s pojištěním domácnosti a vztahuje se obvykle na všechny osoby žijící s pojištěným v dané domácnosti, včetně domácích mazlíčků. Je účinné v situacích, kdy svojí nepozorností anebo nedbalostí způsobíte škodu (újmu na zdraví, majetku aj.) jiné osobě, a zároveň vám vzniká odpovědnost takovou škodu uhradit. Například prasklá hadice pračky, myčky i WC může vytopit souseda, váš pes nešťastnou náhodou pokouše cizí osobu, na kole způsobíte dopravní nehodu anebo rychlou jízdou na lyžích, snowboardu či saních způsobíte na sjezdovce pád se zraněním někoho jiného. Takové škody včetně nákladů na právní obhajobu v případném soudním řízení se mohou vyšplhat na stovky tisíc i několik milionů korun.

Pojištění nenechte na náhodu

Pojištění odpovědnosti může mít mnoho podob a vždy byste si měli řádně nastudovat pojistné podmínky dané pojišťovny. Proto doporučuje se při výběru poradit se zkušenými zprostředkovateli z FinGO.cz. Mají přehled o aktuálních podmínkách, cenách a benefitech jednotlivých pojišťoven a umí vám doporučit vždy nejvýhodnější pojištění.

Předností poradce je i to, že vám pomůže při řešení případných pojistných událostí a poradí vám, jak postupovat, aby vše dobře dopadlo.  

Ci vediamo in Italia 😊 

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti