Neživotní pojištění

Jak na pojištění majetku v nájmu

Mladý pár na prohlídce domu přemýšlí, jak na pojištění majetku v nájmu

Pravděpodobně tušíte, že pojištění majetku je velmi důležité. A to i v případě, že bydlíte v pronajatém bytě nebo domě. I když nevlastníte samotnou nemovitost, ostatní věci – jako nábytek, elektronika, šperky – jsou vaše. Poradíme vám proto, jak na pojištění majetku v nájmu.

Nájemník: pojištění domácnosti

Do bytu nebo domu si jako nájemník standardně přinášíte movitý majetek. Většinou to bývá nábytek, pračka, lednice, oblečení, sportovní vybavení apod. Tento majetek byste měli chránit pomocí pojištění domácnosti.

Může se stát, že v rámci dlouhodobého nájmu na své náklady opravujete nebo renovujete některé stavební součásti nemovitosti, například sprchový kout nebo topení. V takovém případě se tyto součásti stávají vaším majetkem po dobu nájmu a měli byste je zahrnout do svého pojištění.

Bydlíte v pronajatém bytě, ale chtěli byste do vlastního? Inspirujte se tipy, jak šetřit na hypotéku i v pronájmu.

Nájemník: jaká další pojištění si sjednat

Jako nájemník jste zpravidla odpovědný za škody způsobené nedostatečnou údržbou nemovitosti. Jedná se přitom o škody jak na pronajímané nemovitosti, tak o škody způsobené třetím osobám. Rozsah vašich povinností je buď uvedený přímo ve smlouvě, nebo ho stanovuje zákon.

Zařízení bytu nebo domu proto musíte udržovat v dobrém stavu a pravidelně kontrolovat jeho funkčnost. To se týká například radiátorů, kotlů a bojlerů, ale také vodovodních baterií, hlásičů kouře nebo čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům.

Škodu může snadno způsobit třeba hořící svíčka, od které chytí vybavení bytu. Dejte si proto pozor i na tento typ škod.

Pokud máte sjednané pojištění běžné občanské odpovědnosti, přesvědčte se, že zahrnuje i škody způsobené na pronajatých nemovitostech. Ne vždy to tak je. Ideální je, když si sjednáte pojištění odpovědnosti, které pokrývá škody v souvislosti s pronájmem nemovitosti – a to jak vůči třetím stranám, tak i majiteli nemovitosti.

Pronajímatel: pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti vždy řeší ten, kdo daný byt nebo dům vlastní. Kryje totiž škody na samotné stavbě, kam spadají hlavně konstrukce budovy, střecha, fasáda, stropy, příčky, podlahy, rozvody. Navíc toto pojištění chrání i stavební součásti budovy. Pod tím si můžeme představit například vnitřní malby, tapety, podlahovou krytinu, vestavěnou kuchyňskou linku včetně spotřebičů, sprchový kout nebo vanu. Prostě vše, co je s budovou pevně spojené.

Pokud je byt vybavený nábytkem, volně stojícími spotřebiči nebo kuchyňskými potřebami, měl by si pronajímatel sjednat i pojištění domácnosti. To ale chrání jen jeho věci, nikoli majetek nájemníka.

Pronajímatel: jaká další pojištění si sjednat

Každý, kdo pronajímá svou nemovitost, by si měl promyslet i další doplňková pojištění. Při nečekané události totiž můžou výrazně pomoct.

  • Pokud nastane pojistná událost a nemovitost je kvůli ní neobyvatelná, může pronajímateli pomoct pojištění ztráty nájmu.
  • Standardem by mělo být také pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti.
  • Občas je v nájemní smlouvě uvedeno, že nájemník musí mít pojištění pro škody způsobené na pronajímané nemovitosti nebo třetím osobám. Pokud to tak není, měl by si pronajímatel sjednat pojištění, které zahrnuje odpovědnost nájemce.

Pojištění majetku v nájmu nemusí být oříšek

Teď už víte, že pojištění majetku v nájmu se nevyplatí podceňovat. Nejjednodušší cestou, jak si ho sjednat, je přes náš online formulář. Vyplníte základní údaje, zjistíte své možnosti a vybrané pojištění hned uzavřete. Zvládnete to sami a během pár minut můžete tyto starosti pustit z hlavy.

Pokud ale tápete a nejste si jistí, jak začít, rádi vám pomůžeme. Najdeme pro vás nejvýhodnější nabídky, porovnáme jednotlivé varianty pojištění a poradíme vám, jak se rozhodnout. Prostě vás provedeme celým procesem od začátku až do konce – bezpečně a jednoduše.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti