Hypotéky

Jak šetřit na hypotéku, když jste v pronájmu?

kalkulačka, hypotéka, realitní makléřka

Situace na trhu s realitami není v dnešní době úplně růžová. To ale neznamená, že se za pár let karty nemůžou otočit. Možností koupě pak třeba bude mnohem víc. Pokud do budoucna uvažujete o vlastním bydlení, je dobré začít spořit co nejdříve. Třeba po přečtení tohoto článku. 

Jak ale šetřit, když u toho zároveň platíte pronájem? Ačkoli se může zdát, že hypotéka a pronájem nejdou dohromady, není to tak úplně pravda.  

Vytyčte si cíle šetření: na co a za kolik

Pro to, abyste si mohli hypotéku u banky sjednat, musíte splnit řadu podmínek. Jednou z nich je ukazatel LTV, který udává poměr hypotečního úvěru k nemovitosti.  Jednoduše řečeno stanovuje, kolik vám banka z ceny nemovitosti maximálně půjčí. To vám dá alespoň základní představu o tom, kolik peněz budete potřebovat.

Šetření peněz: pravidlo 50/30/20

Pravidlo 50/30/20 je jednou z cest, jak ušetřit peníze. Radí vám, kolik procent čistého příjmu by mělo padnout na různé typy výdajů.

  • 50 % – bydlení, složenky, doprava, jídlo…

Největší, ale zároveň i nejdůležitější část výdajů tvoří ty, které jsou potřebné pro každodenní fungování.

  • 30 % – koníčky, zábava, oblečení…

30procentní část tvoří výdaje pro radost – na kulturu, oblečení nebo restaurace. Pokud jste schopni i tuto část ušetřit, tím lépe pro vás!

  • 20 % – úspory

Poslední pětina je určená k úsporám nebo jako případná rezerva. 

Omezte výdaje

Dvacáté boty, streamovací předplatné a časté luxusní večeře v centru města. Zkuste popřemýšlet, za co ve své domácnosti přeplácíte a kde máte prostor se uskromnit. 

Abyste věděli, kde ušetřit, doporučujeme si výdaje zapisovat. K tomu vám postačí obyčejná tužka a papír nebo můžete využít celou řadu aplikací do chytrých telefonů

Hypotéka nebo pronájem

…se lépe snáší ve dvou. Šetření peněz je mnohem jednodušší, pokud se o finanční břímě máte s kým rozdělit. Spolubydlení je rozhodně jedna z cest. Ať už je to životní partner nebo kamarád, pomocná ruka v podobě rozdělených nákladů vám může ušetřit spoustu peněz.   

Štěstí přeje připraveným

Kdo má naspořené peníze, je při pořizování bydlení o krok napřed. Díky tomu například zvládnete složit minimálně požadovaných 10 % ceny nemovitosti z vlastních zdrojů. Jakmile vám to situace dovolí, odkládejte si peníze bokem, třeba na stavební spoření. Začít se dá kdykoli. Hlavní ale je vydržet a nevzdat se. Nejen se spořením, ale i s dalšími způsoby ukládání peněz vám pomůžou poradci FinGo.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti