Neživotní pojištění

Pojištění nemovitosti a domácnosti: jak se v tom vyznat?

pojištění nemovitosti i domácnosti se vždy hodí

Pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti se často pletou. Co spadá do jednoho a na co už je potřeba to druhé? Pojďme si to ujasnit jedou provždy, ať máte svůj majetek plně chráněný.

Pojištění nemovitosti

Co se považuje za nemovitost

Pojištění nemovitosti kryje škody způsobené přímo na budově, tedy na částech, které jsou s budovou pevně spojené. Jedná se o střechu, konstrukci budovy, fasádu, strop, stěny, příčky, podlahu, rozvody.

Pojištění se vztahuje také na takzvané stavební součásti – vnitřní malby, tapety, podlahovou krytinu nebo vestavěnou kuchyňskou linku včetně spotřebičů nebo vestavěnou skříň. Patří sem ale i sprchový kout nebo vana.

Součástí pojištění můžou být i vedlejší stavby: pergola, bazén, sauna, garážové stání, kůlna, zahradní altán, plot, chodník nebo samostatně stojící fotovoltaika. Tyto budovy se musí nacházet na stejném pozemku jako hlavní budova.

Připojistit můžete i další věci na pozemku, jakou jsou stavební materiál a vybavení staveniště.  

Jaká rizika kryje pojištění nemovitosti

Základní pojištění zpravidla chrání nemovitost před těmito riziky:

  • požár
  • povodeň nebo záplava
  • vichřice nebo krupobití
  • výbuch a přímý úder blesku
  • pád letadla, jeho části nebo nákladu
  • sesuv půdy, lavina a zřícení skal
  • pád stromu, stožáru, ale i tíhy sněhu
  • námraza
  • zemětřesení
  • voda vytékající z vodovodního zařízení

Pojištění atmosférických srážek pojišťovna definuje jako zatečení dešťové vody nebo tajícího sněhu do budovy. Příčinou bývají silné přívalové deště, a přestože se z pohledu klientů jedná o přírodní událost, ne všechny pojišťovny mají toto riziko v základním pojištění.

Ne každému ale stačí základní pojištění. Vedle škod způsobených živly se pojišťovny snaží zaujmout krytím škod, které způsobí odcizení, vandalismus, poškození zateplení fasády, pojištění zahradní architektury, rostlin, porostů a spoustu dalšího.

Jak správně nastavit pojištění nemovitosti

Základem pojištění nemovitosti je stanovení správné pojistné částky. U rodinného domu, rekreační chalupy nebo chaty se pojistná částka určí jako suma, kterou potřebujete pro výstavbu podobné nemovitosti na stejném místě.

Byty se naopak pojišťují na tržní hodnotu. V případě totální škody celého bytového domu se  totiž všichni vlastníci bytů jen těžko domluví na stavbě nového bytového domu na stejném místě. Je ale možné v dané lokalitě koupit podobný byt.

rodina v novém domově

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti

Majitel nemovitosti odpovídá i za škody, které jeho majetek napáchá na majetku nebo zdraví ostatních. Pokud si sjednáte pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti, pojišťovna za vás zaplatí škody třeba v těchto případech:

  • Vypukne u vás požár a rozšíří se na sousední majetek.
  • Z vaší střechy spadne námraza na cizí auto.
  • Někdo uklouzne před vaším domem a zlomí si nohu.

Pojištění domácnosti

Co se považuje za domácnost

Tady si můžeme pomoct jednoduchou poučkou: Do domácnosti patří vše, co vypadne, když dům nebo byt obrátíte vzhůru nohama. To znamená nábytek, volně stojící domácí spotřebiče, veškeré vybavení a věci osobní potřeby, obrazy a další cennosti, oblečení a sportovní vybavení, ale i domácí mazlíčci. A pokud bydlíte například v družstevním bytě, pak je možné připojistit i stavební součásti, tedy věci pevně připevněné ke zdi.

Jaká rizika kryje pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti se zpravidla vztahuje na tyto události:

  • živelní katastrofy
  • výbuch
  • vypálení
  • krádež
  • vandalismus
  • další neočekávané události

Dalšími žádanými riziky jsou: pojištění skel a sanity, poškození spotřebičů přepětím nebo podpětím, prodloužená záruka a další.

Jak správně nastavit pojištění domácnosti

Pojistná částka by měla odpovídat hodnotě majetku, který v domácnosti máte. Při nižší částce vám hrozí podpojištění a nízké plnění. V opačném případě se vystavujete riziku přepojištění – zbytečně byste platili příliš vysoké pojištění a pojišťovna by vám nakonec stejně vyplatila plnění do výše skutečné hodnoty majetku.

Pokud byste si domácnost z nějakého důvodu pojistili u několika pojišťoven, plnit bude v případě škody jen jedna z nich.

Pojištění odpovědnosti se vyplatí vždy

Chvilka nepozornosti vás může stát poměrně hodně peněz. Prasklá přívodní hadička od vodovodní baterie vytopí souseda, pes ze zvědavosti rozkouše návštěvě drahou kabelku, při jízdě na elektrokoloběžce srazíte chodce, neposedné dítě v obchodě rozbije drahou televizi…

Odpovědnosti za škodu se někdy v životě nevyhne většina z nás. Poškozený po nás pak chce zaplatit škodu, kterou jsme mu svojí neopatrností způsobili – ať už jsme to byli mi sami, naše děti nebo mazlíčci. Újma na zdraví a majetku se přitom může vyšplhat do vysokých částek v řádu statisíců i milionů.

Nezapomínejte pojištění aktualizovat

Nejčastějším důvodem pro revizi pojistné smlouvy bývá rekonstrukce, nákup nových spotřebičů a dražší elektroniky. V současnosti jde i o rychlý růst cen materiálu a stavebních prací.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti