Neživotní pojištění

Jak pojistit fotovoltaiku

fotovoltaika na červené střeše

Boom fotovoltaických elektráren. Tak by se dala popsat situace, kterou od října 2021 zažíváme v České republice. Na střechy rodinných a bytových domů postupně přibývají další a další solární panely. Často se ale zapomíná na to, že po instalaci fotovoltaiky je potřeba aktualizovat i pojištění.

Několik fotovoltaických panelů na střeše může zvednou celkovou cenu domu – a také náklady na jeho znovupořízení – i o několik milionů. Pokud k tomu přičteme vysokou inflaci posledních měsíců, může pojistná událost přinést větší problémy, než se na první pohled zdá.

Kryje vaše pojištění i fotovoltaiku?

Každá pojišťovna má trochu jiný systém nastavování smluv. Někde nemusíte řešit nic a fotovoltaika se automaticky bere jako součást celkové ceny nemovitosti.

U jiných pojišťoven ale musíte fotovoltaiku dodatečně nahlásit. Raději se proto podívejte do své smlouvy nebo se ideálně poraďte s nezávislým odborníkem. Ve FinGO vám s tím rádi pomůžeme.

TIP: Nejste si jistí, jakou hodnotu má vaše nemovitost? Nechte si ji zdarma odhadnout díky naší kalkulačce ceny nemovitosti.

Jak máte fotovoltaiku namontovanou?

Možná vás to překvapí, ale důležitý je také konkrétní způsob instalace fotovoltaiky a její přesné umístění. Je totiž rozdíl, pokud jsou panely přímo na hlavní budově, na vedlejších budovách – na stodole, samostatně stojící garáži nebo kůlně –, případně jsou rozložené hned na několika budovách.

I když viditelnou část solární elektrárny tvoří hlavně panely, k systému patří také střídač a baterie. Panely tak můžou být třeba na samostatně stojící garáži, stodole nebo kůlně a baterie i střídač v hlavní budově.

Ověřte si proto, jak máte pojištěné hlavní i vedlejší budovy. Analýza pojistky by  měla zkontrolovat i to, jaká rizika pokrývá pojištění v základu a co případně připojistit. Mezi klasická rizika, která souvisejí s používáním fotovoltaické elektrárny, patří například přepětí a podpětí, technická porucha nebo působení živlů.

Aktualizace pojistné smlouvy

Ať už fotovoltaiku začleníte do smlouvy jakkoli, vždy musíte aktualizovat pojistnou částku. Jinak se totiž snadno dostanete do takzvaného podpojištění a při nešťastné události přijdete o spoustu peněz. Obraťte se na svého finančního poradce, který vám se správným nastavením smlouvy rád pomůže. Projde za vás vše potřebné a navrhne takové řešení, které vás spolehlivě ochrání.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti