Hypotéky

Jakub Ryba radí: Proč a jak sledovat cenu své nemovitosti

Jakub Ryba na sedačce v Óčku

Pokud vlastníte dům nebo byt, měli byste si hlídat, jakou má na trhu aktuálně hodnotu. Ceny nemovitostí se totiž poslední dobou rychle mění. Jak se vyhnout problému s podpojištěním a jak to aktuálně vypadá na hypotečním trhu, vysvětluje v televizi Óčko Jakub Ryba, ředitel pro marketing a inovace FinGO.

Proč bychom se měli zajímat o hodnotu našeho bytu nebo domu? 

Pokud nějakou nemovitost vlastníte, je to především příjemné zjištění. Řekněme, že jste v roce 2015 – tedy před 7 lety – koupili byt. Tehdy vás stál 3 miliony Kč. V druhém pololetí 2022 byste ten samý byt mohli prodat za dvojnásobek. To je, jako byste za tu dobu teoreticky vydělávali 35 000 Kč měsíčně jen za to, že vlastníte nemovitost.

V případě, že jste ho kupovali na hypotéku, musíte od tohoto výdělku sice odečíst asi 7 500 Kč měsíčně, ale pořád se bavíme o teoretickém výdělku 28 000 Kč měsíčně.

Má pro nás cena nemovitosti i nějaký praktický dopad kromě dobrého pocitu?

Určitě. Cena nemovitosti je důležitá pro to, abyste si správně nastavili její pojištění. Kdyby se totiž nedej bože přihnalo další tornádo nebo vám byt vyhořel, nový si dnes pořídíte za dvojnásobek původní ceny. Pokud jste si pojistku za posledních 7 let neaktualizovali, dostanete peníze jen asi na půlku nového bytu.

Graf růstu cen nemovitostí

Co když nevíme, na jakou částku pojistnou smlouvu aktualizovat?

Se správným nastavením pojištění vám pomůže odborník. Bez jeho zkušeností se totiž může snadno stát, že svou nemovitost pojistíte na hodnotu, která je hluboko pod její reálnou cenou. Tomu se říká podpojištění. A podle České asociace pojišťoven má takto špatně pojištěnou nemovitost přes 50 % všech domácností v České republice.

Co tedy doporučujete? 

Využijte FinGO kalkulačku pro odhad ceny nemovitosti. Je vám k dispozici úplně zdarma a bez registrace. Po zadání základních informací zjistíte částku, která vychází jak z nabídkových, tak z katastrálních cen nemovitostí. Výsledky pak porovnejte se svou pojistnou smlouvou a ideálně se obraťte na odborníka. Ten vám pojistku dokáže nastavit tak dobře, aby vás skutečně maximálně chránila.

Sledovat ceny nemovitostí je radost pro někoho, kdo si byt nebo dům před několika lety koupil. Pro ty, kteří se na trhu rozhlíží teď, to ale tak veselý pohled není.

Naprosto souhlasím. Však je také Česká republika na druhém nejhorším místě v celé EU z pohledu toho, kolik platů musíme vynaložit, abychom si mohli koupit vlastní bydlení. Průměrný Čech by musel 12 let vydělávat a nic neutrácet, aby si koupil byt o 70m2.

Na druhou stranu, nic neroste do nebes. Ceny nejrychleji stoupaly hlavně v posledních 2 letech – úvěry byly extrémně levné a pro jejich získání stačilo splnit velmi vstřícné podmínky. Řada bytů se tak nakupovala s investičním záměrem, tedy pro zhodnocení. Tento růst se teď zastavil, můžeme to vidět i na realitních portálech. V největších městech nemovitosti dokonce mírně zlevňují.

Předpokládáme, že realitní bublina bude v následujících letech trochu splaskávat. Lidé, kteří si byt koupili jako investici, nemusí zvládat jeho splácení. Odborníci očekávají, že nominální ceny nemovitostí se teď dokonce na nějakou dobu zastaví.

Inflace dosahuje hodnot přes 17 %. Znamená to, že pokud ceny nemovitostí už tolik nerostou, reálně se mohou i „zlevnit”?

Je to tak. Platí to ale jen za předpokladu, že naše příjmy porostou zároveň s inflací. Každopádně nic nezkazíte, pokud u finančního poradce prozkoumáte své možnosti ohledně získání hypotéky.

Pokud na hypotéku nedosáhnete nebo vám ekonomicky nedává smysl, nesnažte se ji sjednávat za každou cenu. Místo toho své úspory chraňte před inflací tím, že je správně investujete a vytvoříte si finanční základ. Ten vám jednou může pomoct na vysněný byt dosáhnout. I v případě investic je ale na místě opatrnost a konzultace s finančním poradcem.

Jaká je dnes reálná šance získat hypotéku?

Od dubna letošního roku se v oblasti hypoték hodně věcí změnilo. Podmínky získání úvěrů na bydlení se zpřísnily a úrokové sazby už šplhají k 7 %. Ale nezoufejte, mí rodiče si v roce 2001 brali hypotéku na dům za úrokovou sazbu, která připomíná tu dnešní – téměř 7 %. O 5 let později ji refinancovali na 4 %.

Jak se podle vás bude vyvíjet hypoteční trh do budoucna?

Dnešní vysoké úrokové sazby souvisí s celkovou ekonomicko-politickou situací. Já zůstávám optimistou a věřím, že v horizontu 2 let půjdou sazby zase dolů. Pokud na hypotéku dosáhnete, běžte do ní. Pokud ne, raději teď spořte nebo se podívejte po alternativních formách získání bytu. V naší investiční skupině například chystáme projekt družstevního bydlení, který by zpřístupnil pořízení bytu mnohem většímu počtu lidí. A to jen díky rozložení plateb na delší období, což u hypoték nejde.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti