FinGO informuje Hypotéky Investice

Proč ČNB zvyšuje sazby a co si z toho vzít

Česká národní banka uvedla v činnost nová opatření proti inflaci.

V České republice se v květnu pohybovala inflace na úrovni 16 procent. Nacházela se tak jedno procento nad očekáváním ČNB. V eurozóně se pro porovnání pohybuje inflace na úrovni 8,1 procent. ČNB se na základě prognóz odhodlala již počtvrté ke zvýšení základní 14denní repo sazby o 1,25 procentního bodu na 7% úroveň, aby zkrotila inflaci v České republice. 

Proč ČNB úrokové sazby zvyšuje

Rozhodnutí ČNB se opírá o jarní makroekonomický výhled a také o vyhodnocení aktuálních informací, zpracovaných v rámci červnového zasedání.

Růst globální ekonomiky stále brzdí válka na Ukrajině a protiepidemická opatření v Číně. Tato složitá situace se opět promítne do vyšších cen materiálů a komponentů průmyslových výrobců v kombinaci s cenou ropy, která překonala prognózy. Tyto vyšší vstupní náklady nakonec zaplatí spotřebitel v rámci prodejní ceny.

Na zvyšování domácí inflace se podílel i nečekaně silný růst cen. Tahounem zvyšování cen služeb se staly hlavně vyšší ceny nájmu, ceny v restaurací a kavárnách. Nesmíme zapomenout ani na růst ceny ropy. Růst cen potravin byl v porovnání s jarní prognózou jen mírně rychlejší. To vše způsobilo prudké zdražování energii a komodit, zejména v souvislosti s obavami o zastavení dodávek z Ruska.

Propad průmyslové produkce byl především způsobený vysoce nastavenou laťkou z loňského roku. Zvolnil také růst stavební výroby, stejně jako růst tržeb v maloobchodě. 

Co se týká oblasti domácího trhu práce, tak počet nezaměstnaných se v dubnu a květnu oproti prognóze mírně snížil, a to díky lepšímu uplatňování ukrajinských uprchlíků na trhu práce.

Výhled ČNB do budoucna: inflační cíl 2 %

Všechny zmíněné důvody vedou bankovní radu k zvýšení sazeb ve snaze potlačit inflaci. Co se týká další prognózy inflace, ČNB očekává, že do konce roku bude dosahovat dvouciferných hodnot, ale v první polovině příštího roku se rychle sníží a na jeho konci by se měla vrátit k blízkosti inflačního cíle 2 %

Sazby běžný člověk pocítí nejvýrazněji

ČNB ovlivňuje náladu a dění na finančních trzích různými způsoby. Trhem mnohdy zamávají i slovní vyjádření jejích čelních představitelů, které pak ovlivňují firmy, bankovní domy a v konečném důsledku i domácnosti.

ČNB pak sleduje ekonomické ukazatele a následně nastavuje optimální finanční politiku. Může intervenovat na finančním trhu, tisknout peníze nebo třeba snižovat a zvyšovat sazby, jako je tomu nyní, a tím stimulovat růst ekonomiky. To znamená, že běžný člověk jejich rozhodování pociťuje hlavně na úrokových sazbách na vkladech a úvěrech. 

Co pro mě znamená zvýšení sazeb?

Vyšší úroky zdraží peníze, které banky získávají pro svou činnost. To jim dá další důvod ke zdražování úvěrů a klient to pocítí ve vyšších splátkách. Řeč je o vyšších úrocích na hypotékách, spotřebních úvěrech, ale týká se to taky kontokorentu či kreditních karet. Jednoduše na úrocích budou muset platit všichni dlužníci více. 

Na druhé straně, po zvýšení sazby můžeme očekávat i zvýšení výnosů na dluhopisových trzích, což je pozitivní zpráva. Nové dluhopisy budou atraktivnější a některé banky možná zvýší úroky i na vkladech pro běžné klienty, tedy na spořicích a termínovaných vkladech.

Nakonec se stejně každý z nás bude muset popasovat s inflací. Ceny mohou růst během celého roku, proto základní rada zní utrácet s rozumem a co se dá, odložit do rezervy. Lidem také pomůže si posvítit na svůj měsíční rozpočet. Mnohdy zafunguje už jen to, že si situaci uvědomíme a začneme si více hlídat výdaje a pak opravdu utratit i něco méně.

Co dál?

A hlavně nezapomeňte, že jsme tu pro vás. Naši finanční poradci vás rádi aktuálním složitým obdobím provedou.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti