Hypotéky

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky

Doba potřebná pro vyřízení hypotéky se může zásadně lišit případ od případu.

Jakmile najdete svoji vysněnou nemovitost, začne závod o čas. Nabídka domů a bytů v Česku stále zaostává za poptávkou a prodávající často upřednostní uchazeče, kteří můžou zaplatit rychle. Také rezervační smlouvy obvykle nenechávají zájemci přiměřenou časovou rezervu pro složitější vyjednávání o financích. Jak rychle si tedy zvládnete hypotéku vyřídit?

Doba vyřízení hypotéky se liší o týdny i roky

Rychlost, se kterou se vám podaří hypotéku zafinancovat, se bude zásadně lišit podle hned několika parametrů:

  • typu hypotéky
  • vaší schopnosti zajistit potřebné podklady
  • banky, která hypotéku poskytuje
  • odhadce, který vytváří odhad tržní ceny nemovitosti

Doba vyřízení úvěru podle druhu hypotéky

Hypotéka není jenom jedna a o tom, jak se může měnit, se dozvíte více v našem článku 27 druhů hypoték a 12 situací, které s nimi zamávají.

Časově nejnáročnější bude v průměru vyřízení a schválení hypotéky na stavbu domu, které se i při bezproblémovém jednání může táhnout 5–6 týdnů.

Oproti tomu hypotéku na nákup nemovitosti dokážete vyběhat do jednoho měsíce, zvlášť pak s podporou hypotečního specialisty.

Přibližně stejně dlouhou dobu zabere i vyřízení hypotéky na rekonstrukci, průměrně ji vyřídíte za 4–5 týdnů.

Hypotéku na refinancování úvěru můžete stihnout už za dva týdny, ale někdy bude výhodnější vydat se složitější a časově náročnější cestou a doložit například nový odhad nemovitosti.

Přibližně dva týdny zabere i vyřízení hypotéky na vyrovnání podílu například při rozvodu, pokud žádost nebude zamítnuta z důvodu nízké bonity.

Na hypotéku po insolvenci si můžete počkat i několik let.

Pokud chcete vyřízení hypotéky maximálně urychlit, vydejte se cestou tzv. předschválené hypotéky. V rámci té už máte schválený úvěrový rámec hypotéky, zkontrolovanou bonitu a doložíte pouze dokumenty k nemovitosti a odhad tržní ceny. Hypotéku dokážete vyřídit za týden až dva.

Než se rozhodnete, kde o hypotéku požádáte, vyzkoušejte naši hypoteční kalkulačku:

Doba potřebná pro vyřízení podkladů pro hypotéku

Celková doba potřebná pro vyřízení hypotéky bude hodně záležet i na vás a na tom, jak rychle dokážete sehnat dokumenty potřebné pro podání žádosti. Ty se liší v závislosti na typu hypotéky i na dalších okolnostech, obvykle se jedná především o:

  • potvrzení o příjmech (od zaměstnavatele, případně DAP pro OSVČ)
  • on-line výpisy z běžného účtu
  • další dokumenty podle účelu hypotéky, obvykle návrh kupní smlouvy (při refinancování vyčíslení zůstatku dluhu)
  • nabývací titul a list vlastnictví (pro odhad ceny nemovitosti)

Bližší informace se můžete dozvědět v článku o podmínkách hypotéky v roce 2022 nebo přímo v článcích o hypotéce pro OSVČ, hypotéce na stavbu domu a hypotéce na rekonstrukci.

TIP: Pokud se rozhodnete řešit svoji hypotéku s hypotečním specialistou, poskytne vám seznam potřebných dokumentů hned na úvodní schůzce, a díky tomu ušetříte čas a možná se i vyhnete některému z přešlapů lidí, kteří si hypotéku řeší sami.

Doba schválení hypotéky podle úvěrující banky

Schvalovací proces v bance je jednou ze zásadních položek ovlivňující celkovou dobu potřebnou pro vyřízení hypotéky. Může se lišit v závislosti na ročním období (v létě se prodlužuje kvůli dovoleným zaměstnanců), na ceně hypotéky (v dobách levných úrokových sazeb se prodloužila doba schvalování kvůli vysoké poptávce po hypotečních úvěrech) a samozřejmě na tom, kterou banku se rozhodnete využít.

Nejrychleji obvykle projdete schvalovacím procesem u Hypoteční banky (poradci FinGo mohou zadávat žádosti do HB přes API propojení, schválení žádosti tak může být opravdu obratem), u MONETA MB, Raiffeisenbank a České spořitelny, kde jsou nastaveny automatické procesy schvalování (ihned se provádí prescoring klienta, takže poradce okamžitě dostává zpětnou informaci, zda je možné žádost předat k dalšímu schválení na centrále banky). Delší dobu můžete čekat například u Oberbank, kde se nastavují pro každého klienta parametry „na míru”. Proces zpracování se může protáhnout i u mBank nebo UniCredit Bank

Samozřejmě i tady záleží na rychlosti klienta, jak rychle případně doloží požadované doplňující podklady.  Bankéř schvaluje hypotéku, jakmile to jen trochu jde, a má k tomu dostatek dokumentů. Má právo si vyžádat doložení některých (méně důležitých) podkladů, kterými může ve „specifických podmínkách smlouvy” podmínit například čerpání hypotéky. Klient v takovém případě nemůže vyčerpat ani část hypotéky, dokud požadavky nesplní.

Doba potřebná pro zpracování odhadu nemovitosti

Odhad nemovitosti je povinnou přílohou žádosti o hypotéku, případně jej může zpracovat i banka sama. O výhodách a nevýhodách jednotlivých řešení se můžete dočíst více v našem článku Odhad ceny nemovitosti a jak s ním ušetřit na hypotéce.

Pokud se rozhodnete zadat vypracování odhadu vlastní cestou, stále byste se měli držet seznamu odhadců, který vám předá banka. Protože vytíženost a rychlost jednotlivých odhadců se může zásadně lišit, doporučujeme obrátit se na hypotečního poradce z vašeho okolí, který má o odhadcích přehled a pomůže vám najít toho pravého.

Zpracování tržního odhadu ceny nemovitosti může trvat několik málo dní i pár týdnů. Odhady na stavbu domu obvykle trvají déle a mají hlavní podíl na delších lhůtách pro vyřízení takových hypoték.

Jak vyřízení a schválení hypotéky urychlit

Pokud na vyřízení hypotéky spěcháte, měli byste se v každém případě obrátit na hypotečního poradce, který vás celým procesem provede. Jeho služba je pro vás zdarma, zásadně vám ale pomůže s porovnáním nabídek bank, s administrativou kolem podání žádosti i s optimalizací některých kritérií.

Výběr banky, zpracování odhadu nemovitosti on-line úvěrující institucí, rychlé shromáždění potřebných podkladů, to všechno přispívá k rychlému vyřízení hypotéky. Neměli byste ovšem zapomenout, že rychlost je jen jedním z parametrů a že v případě velkého spěchu od vás bude vyžadovat určité kompromisy:

  • banka, která nejrychleji schválí hypotéku, nemusí být pro vás nejvhodnější z hlediska úrokových sazeb a dalších podmínek
  • on-line odhad nemovitosti pravděpodobně vyjde níže, než odhad zpracovaný externím odhadcem
  • při odevzdávání výpisů z účtu může být lepší počkat na období, které vám vychází lépe

Vyplatí se tedy na hypotéku připravit a pracovat s poradcem dlouhodobě na vylepšení vašich parametrů. Pro inspiraci se můžete kouknout třeba na náš článek Nevychází vám hypotéka? Zlepšete si DTI, DSTI a LTV.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti