Hypotéky

Průzkum: Přešlapy lidí, kteří si hypotéku řeší sami

Češi se často hrnou do úvěru na bydlení nepřipraveni. Až dvěma třetinám žadatelů o hypotéku chybí finanční rezerva, mají nestabilní příjem nebo splácejí jiné úvěry, které jim znemožňují cestu k hypotéce. Ukázal to průzkum společnosti FinGO. Jaké další chyby dělají lidé, kteří si řeší hypotéku sami?

FinGO uskutečnilo průzkum, do kterého se zapojilo více než sto slovenských a českých finančních zprostředkovatelů. „Největší procento makléřů (65 %) se setkává s tím, že klienti podceňují finanční přípravu na hypoteční závazek. Nemají vytvořenou dostatečnou finanční rezervu, splácejí další úvěry, které jim mohou znemožnit čerpání úvěru na bydlení, nebo mají nestabilní příjem, který jim také může uškodit,” komentuje výsledky průzkumu Jana Vaisová, key account manager pro hypoteční úvěry ve FinGO.cz.

Chyby při hypotéce při plánování

Druhou nejčastější chybou (59 %) bývá, že klient automaticky nejdříve požádá o hypotéku ve své bance. Přitom to nemusí být pro něj to nejvýhodnější řešení. 

„Pokud podáte žádost a banka vám úvěr neschválí, automaticky se dostáváte do úvěrového registru,“ upozorňuje odbornice na hypoteční úvěry.

Chyby při hypotéce při výběru banky

 Až 6 z 10 lidí se zároveň nechá zlákat reklamou na propagované  nejnižší úroky u hypoték, které však ve skutečnosti nedostanou nebo jsou podmíněny uzavřením dalších služeb. Může to být povinné otevření účtu nebo pojištění úvěru v bance. Tyto služby však tvoří pro klienta další náklady.

Chyby při hypotéce při srovnávání nabídek

„Lidé si to často neuvědomují, ale zakoupením dalších služeb za svůj úvěr zaplatí v konečném důsledku více, než kdyby si vzali hypotéku s vyšším úrokem, ale bez dodatečných podmínek,“ vysvětluje Jana Vaisová.

Nejdříve bydlení, pak finance

Podle průzkumu hledá 39 % lidí nejprve nemovitost, a teprve na druhém místě se zajímá o své možnosti úvěrování. Často tedy už mají vyhlídnutý, nebo dokonce zarezervovaný vhodný byt nebo dům, ale ještě nevědí, zda a případně v jaké výši jim banka úvěr poskytne.

„Lidé by si nejdříve měli prověřit, kde jsou jejich finanční limity. Díky tomu si ve výsledku rezervují jen takovou nemovitost, kterou si mohou finančně dovolit, respektivě kterou dofinancují úvěrem ve výši, jaký je banka ochotna poskytnout,” popisuje Jana Vaisová.

V opačném případě se vám může stát, že zbytečně uhradíte rezervační poplatek za nemovitost, kterou si nakonec nekoupíte. Tímhle způsobem lidé přicházejí o desetitisíce korun.

Chyby v hypotéce v postupu jednotlivých kroků

TIP: Pokud chcete mít absolutní jistotu a navíc si zafixovat podmínky hypotéky, můžete požádat o tzv. předschválenou hypotéku, na jejíž vyčerpání pak máte dva roky.

Častým problémem je podle průzkumu i to, že žadatelé o hypoteční úvěr spoléhají na více méně podobné podmínky pro poskytnutí hypotéky napříč bankami. Svoji hypotéku proto nedokáží vyřešit a poté, co jsou odmítnuti v jedné bance, situaci vzdají.

Banky se však v nabízených podmínkách zásadně liší, proto je potřeba spolehnout se na hypotečního poradce. Jen ví o odlišnostech v úvěrových standardech v jednotlivých bankách a dokáže vás tak správně nasměrovat. Rozdíly například u hypotéky pro OSVČ přitom mohou být zásadní.

„Třicet sedm procent lidí nedokáže navíc zkoordinovat všechny potřebné kroky potřebné k úvěru. To jim způsobuje časový stres a v nejhorším případě i znemožnění čerpání úvěru, “ dodává Jana Vaisová, hypoteční specialistka z FinGO.cz.

Ebook o hypotéce, stahujte zdarma.

Už dávno neplatí, že hypotéku dostane téměř každý

Přínos kvalitního hypotečního poradce může být pro klienta obrovský právě v současném období, kdy jsou pro mnohé lidi cesty k získání hypotéky mnohem složitější. Už dávno neplatí, že téměř každý může dostat hypotéku. Právě naopak, legislativa pro posuzování schopnosti klienta splácet úvěr se zpřísňuje a mnoho klientů bylo nemile překvapeno, že to v bance nevyšlo tak, jak očekávali.

TIP: Přečtěte si článek o tom, jak se změní podmínky pro čerpání hypotéky v roce 2022.

Jak si zvýšit šanci na úvěr? Poradcem

  • Nezávislý hypoteční specialista má mnohem lepší přehled o podmínkách, akceptaci žadatelů o úvěr, ale i o rozdílech v jejich posuzování napříč celým bankovním trhem.
  • Makléř vás umí nasměrovat do správné banky. Zvýší tak vaši šanci získat co nejvýhodnější úvěr šitý na míru vašim individuálním možnostem a preferencím.
  • Odborník se umí podívat komplexně na vaše finance. Pomůže i se zajištěním úvěru pro případ neočekávaných životních situací, případně vás umí připravit na předčasné splacení hypotéky.
  • Kromě finanční úspory tak díky hypotečnímu poradci ušetříte i mnoho času a stresů na cestě k vlastnímu bydlení.

Hypoteční poradci z FinGO.cz patří ke špičce hypotečních makléřů a rádi vám pomohou s financováním bydlení. 

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti