Neživotní pojištění

Elektrokoloběžky: Proč a jak se pojistit

Mladý pár na elektrokoloběžkách

Elektrokoloběžky brázdí chodníky a ulice velkých měst a snadno vás dostanou z bodu A do bodu B. Lidé ale často jezdí velmi rychle, navíc bez helmy a koloběžky odkládají tam, kde překážejí nebo někomu spadnou do cesty. Podívejte se, s jakými riziky musíte při používání elektrokoloběžky počítat.

Bezpečná jízda znamená dodržovat pravidla

Pro elektrokoloběžky platí stejná pravidla jako pro jízdu na klasickém kole. Jezdec by měl proto využívat hlavně stezky pro cyklisty, sdílené stezky pro chodce a cyklisty, cyklistické koridory a vyhrazené jízdní pruhy.

Pokud na trase taková místa nejsou, musí zůstat na silnici při pravém okraji vozovky. Tam se ale lidé necítí zrovna bezpečně. Nástrah v provozu je spousta a znamení o změně směru jízdy snižuje stabilitu. 

Na chodníku ale elektrooloběžka nemá co dělat. Výjimku mají jen děti do 10 let. Starší můžou s koloběžkou na chodník, jen pokud ji vedou vedle sebe.

Povinná helma do 18 let

Pro dospělé je nošení helmy dobrovolné, do 18 let jde o povinnou výbavu. Pravidelné kontroly strážníků ale odhalily, že přilbu má na hlavě jen každý pátý jezdec mladší 18 let. Ostatní ji prostě nenosí, ať už pro to mají jakýkoli důvod.

Riskantní jízdy koloběžkářů, často právě bez helmy, přitom nezřídka končí vážnými úrazy. Občas bohužel i s fatálními následky. 

Z elektrokoloběžky na operační sál 

Při pádu nebo srážce lidé končí na ambulancích s těžkým poraněním hlavy, nohou nebo rukou. Lékaři se stále častěji setkávají s komplikovanými zlomeninami, které vyžadují i náročnější operace a pooperační péči.

Bohužel zranění bývají někdy dokonce posilněni alkoholem, a jsou tak nebezpeční sobě i okolí. Na rozdíl od klasických koloběžek můžou ty elektrické vyvinout rychlost až 25 km/h a mají i poměrně výrazné zrychlení.

Jak varuje dopravní expert Roman Budský: „Při případné kolizi to můžeme srovnat s pádem z půl druhého metru přímo na hlavu.”

Pozor na škody způsobené řidičem

Pokud řidič na elektrokoloběžce způsobí škodu na zdraví a majetku, musí ji poškozenému zaplatit. Poškozený může za způsobený úraz žádat řadu náhrad – například bolestné, ušlý zisk nebo trvalé následky za ztížení společenského uplatnění. 

Tyto škody pokryje pojištění občanské odpovědnosti. To je ale dobrovolné, a tak je vymáhání často velmi komplikované. Poškozený musí částku po viníkovi vymáhat sám. 

Tip: Před sjednáním jakéhokoli pojištění se poraďte s odborníkem. Pomůže vám nastavit smlouvu tak, aby vás co nejlépe chránila.

Pokud se u řidiče elektrokoloběžky navíc v době kolize zjistí přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, bude vymáhání ještě komplikovanější. Vzhledem k tomu, že nejde o „dopravní nehodu“, není podmínkou přítomnost policie.

Pojištění elektrokoloběžek od roku 2024

Od ledna 2024 se chystá změna zákona. Elektrokoloběžky, které překračují rychlost 25 km/h nebo váží přes 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h, budou muset mít povinné ručení. Stejně jako moped. Poškozený pak dostane kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného ručení.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti