Neživotní pojištění

Irena Jakobová radí: Neživotní pojištění nepodceňujte, je to vaše jistota

Irena Jakobová na sedačce

O neživotním pojištění často nepřemýšlíme, dokud není pozdě. To je ale častá chyba, která se nám může vymstít. Proč bychom měli pojištění řešit včas, vysvětluje Irena Jakobová, seniorní specialistka FinGO pro oblast neživotního pojištění. 

Co si má člověk představit pod pojmem neživotní pojištění?

Já pojištění často popisuju tímto citátem: „Když o tom spolu mluvíme, tak ho nepotřebujete. Když to potřebujete, tak už je pozdě.” 

To znamená, že když se spolu bavíme o vašich potřebách, narazíme často na problematiku nečekaných událostí. Ty jsou zrádné, protože nikdy nevíte, kdy a jestli vůbec přijdou. Pokud se vám v minulosti nic fatálního nestalo, proč by se to mělo dít v budoucnu?

Ve chvíli, kdy tato nečekaná událost ale opravdu přijde, už je pozdě. Pokud nemáte finanční polštář, může to být problém. Pro takové případy funguje právě pojištění.

Máte konkrétní příklad?

Ano – a přímo z rodiny. Před deseti lety rodičům vyhořel byt. Jejich sousedka tenkrát smažila řízky, ale protože jí v tu chvíli někdo zavolal, zapomněla na ně. Oheň se digestoří dostal až do čtvrtého patra, kde bydleli rodiče, a zničil jim celý byt. Oni tak přišli o střechu nad hlavou, jejich byt byl dalšího půl roku neobyvatelný. V tu chvíli byli rádi, že jsou pojištění. Pojišťovna jim zaplatila jak kompletní rekonstrukci bytu, tak náhradní ubytování. Díky tomu rodiče tyto náklady nemuseli platit ze svých životních úspor.

Pro koho dává neživotní pojištění smysl?

To je velmi individuální. Každý má jiné potřeby, ty se navíc mění s věkem, s tím, jestli něco vlastníte nebo máte za někoho zodpovědnost. Pojištění potřebujete i v případě, že kupujete byt, auto nebo si sjednáváte hypotéku. Rádi vám s ním kdykoli pomůžou naši specialisté.

Jaké je nejčastější neživotní pojištění?

To je určitě povinné ručení. Každý, kdo vlastní auto nebo jiné motorové vozidlo, si musí povinné ručení sjednat. Není to přitom nic jiného než pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla.

Škody, které pak způsobíte při zavinění dopravní nehody, pojišťovna uhradí poškozenému. Částky přitom můžou jít do statisíců až milionů korun a nikdo z nás by je asi nechtěl platit ze svého. Dá se tedy říct, že si s pojištěním platíte pocit jistoty, že za vás tyto závazky někdo převezme. Vlastně si tak zajistíte klidný spánek.

Může se klient dopustit nějaké chyby?

Často se stává, že lidé nechtějí mluvit o nepříjemných situacích a řešit věci, které podle nich nejsou na pořadu dne. Mají pocit, že se jim špatné události nějak vyhnou. Ostražitost a aktivita ve sjednávání pojištění se zvýší ve chvíli, kdy se v rodinně objeví nějaká nečekaná událost. Když například někdo dlouhodobě onemocní, potýká se s propadem příjmu a zároveň musí platit hypotéku. Pak na tom člověk bez pojištění může být existenčně velmi špatně.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti