Cestovní pojištění

Pojištění na cesty: 10 rad před letní dovolenou

mladá rodina se připravuje na cestu letadlem

Léto klepe na dveře a s ním i období dovolených. Pokud hledáte destinaci, ubytování i letenky, nezapomeňte si také vybrat nejvýhodnější pojištění na cesty. A to nejen mimo země Evropy. Sepsali jsme pro vás 10 rad, jak si cestovní pojištění nastavit, aby vám efektivně pokrylo všechny případné potíže spojené s cestováním a pobytem v zahraničí.

Mnoho Čechů při cestách do sousedních zemí na cestovní pojištění zapomíná nebo pro ně není důležité. Ideální je ale přibalit na cesty jak průkaz pojištěnce, tak komerční cestovní pojištění. Nikdy totiž nevíte, co se může stát.

1. Ošetření v zahraničí

Cestovní pojištění pomůže pokrýt náklady spojené s ošetřením v zahraničí – a to i mimo státní zdravotnická zařízení. Kromě toho kryje spoluúčast na ošetření, lécích i hospitalizaci a případný transport zpět do České republiky, včetně lékařského dozoru.

2. Léčebné výlohy

Základem cestovního pojištění jsou léčebné výlohy. Pojištění se vztahuje na úraz nebo náhlé akutní onemocnění pojištěného, ke kterému došlo v zahraničí. Jde o nutnou a neodkladnou léčbu, abyste buď zvládli pokračovat v cestě, nebo mohli být převezeni zpět do Česka. Limit pojištění by měl být dostatečně vysoký, aby pokryl i vyšší náklady na komplikovanější případy – například zásah horské služby. Liší se i výše poplatků za zdravotní péči v Evropě a v zámoří.

3. Asistenční služba

Součástí základního cestovního pojištění je i asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou telefonickou pomoc pro případ tísňové situace, a to v českém jazyce. Pomůže vám najít nejbližší lékařské zařízení, případně i tlumočníka. Některé pojišťovny nabízejí i širší rozsah a jsou schopné zorganizovat pomoc v případě zpoždění letu, zajistit zaslání náhradních dokladů, dodat kontakt na taxislužbu nebo zařídit vstupenky na kulturní a sportovní akce.

Žena v call centru, která poskytuje asistenci jako součást pojištění na cesty

4. Covid-19

Zvolené pojištění by mělo ideálně krýt i nebezpečí spojené s onemocněním covid-19. Hodit se může i připojištění Karanténa. Kvůli nařízené karanténě vám totiž můžou vzniknout další náklady jako přerušení dovolené, nevyužití služeb na dovolené, nutnost změnit termín odletu, delší pobyt v destinaci a s ním spojené náklady na ubytování, stravu nebo dopravu. 

5. Pojištění storna

Pokud si cestu zařizujete dlouho dopředu, zvažte také Pojištění stornopoplatků. To se stalo téměř nedílnou součástí každého cestovního pojištění. Pojištění storna se standardně uplatňuje v případě zdravotních potíží, ale některé pojišťovny nabízí varianty vztahující se například i na ztrátu zaměstnání, dopravní nehodu, zrušení schůzky s obchodním partnerem nebo třeba živelní pohromy. Pozor si dejte na podmínky pojišťoven, do kdy je nutné toto připojištění uzavřít.

6. Aktivity na dovolené

Při výběru cestovního pojištění zohledněte i náplň pobytu v zahraničí. Je rozdíl, když budete jen relaxovat na pláži a poznávat památky, nebo chcete dovolenou strávit aktivně a budete sportovat. V takovém případě si připojistěte rizikové (extrémní) sporty, abyste si dovolenou užili aktivně a bez omezení.

Žena, která tráví dovolenou aktivně turistikou

7. Pojištění odpovědnosti

Během jízdy na elektrokole nebo elektrokoloběžce můžete škodu utrpět, ale také způsobit. V lepším případě na majetku, v horším na zdraví. V případě neúmyslné škody, kdy se neprokáže přítomnost alkoholu a jiných návykových látek, může pojišťovna s úhradou vzniklé škody pomoci. Pro tyto případy si připojistěte Odpovědnost v běžném životě

8. Zpoždění nebo ztráta zavazadel

Dalším užitečným připojištěním je zpoždění nebo ztráta zavazadel. Vystoupíte z letadla, čekáte na kufry, ale dopravce je poslal jiným směrem. Většina pojišťoven vám pak proplatí náklady na pořízení nezbytných náhradních věcí, například hygienických potřeb nebo oblečení, do limitu pojištění. Hranice bývá stanovená na zpoždění minimálně 6 hodin.

9. Zpoždění nebo zrušení letu

Nepříjemné je i zpoždění nebo zrušení letu, ať už je příčinou technická porucha letadla, počasí, živelní katastrofa, nebo stávka. I když máte nárok na odškodnění leteckou společností, jde o dlouhý a vleklý proces. Snadno ho ale vyřešíte připojištěním v cestovním pojištění.

10. Pojištění domácích mazlíčků

A nakonec speciální připojištění pro ty, kteří cestují do zahraničí se svými domácími mazlíčky. Můžete si připojistit veterinární péči, aby vás ošetření psa nebo kočky na dovolené nezruinovalo.

S pojištěním na cesty vám pomůžeme

Aby cestování proběhlo bez neplánovaných finančních výdajů, doporučujeme si cestovní pojištění sjednat. Důležitý je nejen dostatečně vysoký limit na léčebné výlohy, ale i rozsah takového pojištění. Ne vždy je totiž škodní událost totéž co pojistná událost. Levná pojistka se tak nemusí vždy vyplatit. Pokud s pojištěním na cesty potřebujete poradit, obraťte se na našeho zkušeného poradce.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti