Cestovní pojištění

Cestování: Jak na pojištění psů a dalších mazlíčků

zlatý retrívr v kufru auta připravený na cestu – pojištění psů

Vyrážíte na cesty, ale nechcete se rozloučit se svým domácím mazlíčkem? Nemusíte, vezměte ho s sebou! Nezapomeňte ale zařídit pár důležitých věcí, jako je pas zvířete, očkování, očipování a v neposlední řadě i pojištění psů nebo jiných zvířat. To vám v zahraničí pokryje případnou péči veterináře.

Co zařídit před cestou se zvířetem

Každá země si stanovuje vlastní pravidla vstupu domácích mazlíčků. Před cestou si proto všechno důkladně prověřte na internetu nebo zavolejte na zastupitelský úřad vaší cílové destinace.

Některé požadavky jsou ale jednotné a potřebujete je do jakékoli země:

Pas zvířete

V rámci Evropské unie obecně platí, že pokud cestujete se psem, kočkou nebo fretkou, potřebujete pas zvířete. Na počkání vám ho vystaví veterinář. Počítejte ale s tím, že v pasu musíte uvést i lidský doprovod zvířete. Pokud s ním tedy necestuje přímo majitel, je potřeba jeho písemné zmocnění.

Pas zvířete je potřeba i při cestách mimo Evropskou unii. Dejte si ale pozor na další speciální požadavky, které daná země může mít.

Mikročip

Váš mazlíček by měl mít pod kůží mikročip. I když pro zvířata s čitelným tetováním, které bylo provedené před 3. červencem 2011, platí výjimka, mikročip je vždycky jistější varianta. Myslete na to, že zvíře ho musí mít ještě před vydáním pasu.

Očkování

Ať vyrazíte kamkoliv, měli by mít váš pes, kočka nebo fretka starší 12 týdnů platné očkování proti vzteklině. Na cestu se s ním pak můžete vypravit až 21 dní po prvním očkování nebo přeočkování.

Některé země stanovují i další podmínky, které musíte splnit. Například Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko vyžadují ošetření proti echinokokům, a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Samozřejmě musí být oficiálně zaznamenané i v pasu zvířete.

Pojištění na cesty pro domácí mazlíčky

Úrazy a nemoci se v zahraničí nevyhýbají ani zvířecím cestovatelům. A cena za veterináře se může vyšplhat hodně vysoko. Aby vám podobná komplikace z dovolené neudělala noční můru, pojistěte nejen sebe, ale i svého domácího mazlíčka.

Co potřebujete vědět o cestovním pojištění psů, koček a dalších zvířat

  • Domácího mazlíčka nemůžete pojistit samostatně – zařídíte ho jako připojištění ke svému cestovnímu pojištění.
  • Základem je pojištění veterinární péče, které vám pokryje náklady na léčbu úrazu nebo onemocnění.

Pojištění odpovědnosti za zvíře

Nezapomeňte také na pojištění odpovědnosti za zvíře. Bude se vám hodit, když váš pes třeba něco zničí, způsobí nehodu nebo někoho zraní. Toto pojištění většinou spadá do pojištění odpovědnosti v občanském životě, u některých pojišťoven si ho ale můžete přiobjednat k cestovnímu pojištění.

Popřemýšlejte nad tím, jestli by se vám pojištění odpovědnosti za zvíře nehodilo i v běžném životě, nejen na cestách. Přece jen jsou naši mazlíčci občas rozdovádění a škoda může být rychle na světě.

S pojištěním psa nebo kočky vám rádi pomůžeme

Cestování s mazlíčkem sice přináší určité administrativní výzvy, ale stojí za to. A pokud se na cestu připravíte včas, nic vás nezaskočí. My vám rádi pomůžeme se sjednáním toho nejlepšího cestovního pojištění jak pro vás, tak pro vašeho čtyřnohého přítele.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti