Cestovní pojištění

Přehledně: Pojištění zavazadel na cestách

mladý pár se zavazadly cestuje na dovolenou

Vyjet za hranice znamená vzdát se mnoha jistot, které doma považujeme za samozřejmé. Ať už jde o bezplatné ošetření u lékaře, zásah horské služby nebo asistenci v mateřském jazyce, cestovní pojištění vám tyto jistoty vrací zpátky. Jedna z jeho obvyklých částí – pojištění zavazadel – má ale celou řadu podmínek a výluk. Pojďme se podívat, co vlastně kryje a co už ne.

Je pojištěné zavazadlo v bezpečí?

Někdy vyrazíte jen s příruční taškou a náhradním spodním prádlem, jindy si s sebou vezete vybavení za desetitisíce nebo statisíce korun. Koupit si v zahraničí nový kartáček asi nebude problém, ale ocitnout se bez lyží na lyžařském zájezdu, bez obleku na svatbě kamaráda nebo bez notebooku na důležité konferenci, to už je noční můra.

Obvyklou součástí cestovního pojištění je proto i pojištění zavazadel. Neexistuje ale jediná logická linka mezi tím, co kryje a co ne. Každá pojišťovna si navíc stanovuje své podmínky.

Pojištění se nevztahuje na případy, kdy jste ztrátu zavazadla zavinili svou nedbalostí – když jste třeba poodešli od svého kufru na letišti. Vlastní podmínky ale mívají i živelní katastrofy nebo konkrétní položky z obsahu zavazadla, jako jsou šperky nebo elektronika.

Limity pojištění zavazadel

I když je situace jednoznačná a lupič vám vykrade uzamčený hotelový pokoj, má pojištění své limity. Tím máme na mysli maximální částku, kterou vám pojišťovna za vaše ztráty vyplatí. Částku si do určité míry volíte sami v rámci balíčku cestovního pojištění, přes určitou hodnotu už vás ale pojišťovny nepustí.

Limity pojištění zavazadel

Maximální výše pojistného plnění u jednotlivých pojišťoven a jména balíčků, v rámci kterých na něj dosáhnete

Pojišťovna také může postupovat položku po položce a zjišťovat, jaké věci jste v zavazadle vezli a jakou hodnotu měly.

Některé pojišťovny vám pak proplatí takovou cenu, abyste si mohli koupit nové vybavení, jiné nahradí cenu, která počítá i s opotřebením věci – to je takzvaná časová cena, která je nižší. To pro vás může představovat obrovský rozdíl, takže si určitě zjistěte, jakou náhradu nabízí vaše pojišťovna.

Pojištění zavazadel při přepravě

Než si cestovní pojištění sjednáte, promyslete, čím budete cestovat. Autem, autobusem, letadlem…? Pokud dáváte zavazadla z ruky – třeba když ho schováte do zavazadlového prostoru nebo odbavíte na letišti, už se na vás můžou vztahovat výjimky z pojištění. Vyberte si tedy pojišťovnu i s ohledem na to, kde všude zavazadla spustíte z dohledu.

Pojištění zavazadla v autě: pozor na střešní boxy

Ideálně uložte věci do kufru, pečlivě je zakryjte a v noci si je vždycky berte s sebou do hotelu. Pokud je převážíte ve střešním boxu nebo na nosiči auta, pozor! Některé pojišťovny toto uskladnění neuznávají.

Přehled pojištění zavazadel v autě

Pojištění zavazadel při cestování autem

Trochu jiné šance budete mít, pokud vaše zavazadlo nebude ukradené, ale zničené živelní událostí.

Přehled pojištění zavazadel v autě v případě živelní události

Pojištění zavazadel při cestování autem při zničení živelní katastrofou

A nakonec pamatujte i na to, že na každý předmět ve vašem zavazadle se nevztahují stejná pravidla. Co když cestujete s cennostmi – jako telefon, foťák, tablet, notebook – nebo hrozí ztráta cestovních dokladů?

Přehled pojištění cenností v autě

Pojištění cenných předmětů při cestování autem

Tip: Vyrážíte na dovolenou i se svým psem nebo kočkou? Podívejte se i na cestovní pojištění domácích mazlíčků.

Pojištění zavazadel při cestování letadlem nebo autobusem

Když zvolíte hromadnou dopravu, ocitnete se v situacích, kdy své zavazadlo musíte pustit z ruky. Buď se nevejde do přihrádky pro příruční zavazadlo, nebo obsahuje věci, které třeba na palubě letadla nejsou vítané. Zatímco ve filmových komediích se zavazadlo při takové přepravě ztratí prakticky vždycky, ve skutečném životě jde o výjimky. Přesto je velmi nepříjemné, když se to stane právě vám.

I když se pojištění na případy odbavených nebo odložených zavazadel nevztahuje, stále byste měli získat náhradu od přepravce. To on má zajistit bezpečí zavazadla i to, že spolu s vámi doputuje do cílové destinace. Takové vymáhání může být ale otravné, trvat dlouho a úplně zkazit vaši dovolenou. Pokud máte zavazadlo správně pojištěné, náhradu vám vyplatí pojišťovna – a ta se pak bude handrkovat s provozovatelem letiště. 

Pojištění zavazadel v místě ubytování

Vystoupíte z dopravního prostředku a někde musíte složit hlavu. Vztahuje se pojištění na vaše zavazadlo, pokud ho necháte na hotelovém pokoji? A co když spíte jen ve stanu?

Přehled pojištění zavazadel podle typu ubytování

Pojištění zavazadel v různých typech ubytování

Přehled pojištění zavazadel v případě živelní události podle typu ubytování

Pojištění zavazadel v různých typech ubytování při živelní události

Přehled pojištění cenností podle typu ubytování

Pojištění cenností v různých typech ubytování

Jak si vybrat nejlepší cestovní pojištění

Vybrat cestovní pojištění není jen o tom srovnat ceny jednotlivých pojišťoven. Nemůžeme ani doporučit jedno konkrétní pojištění, protože vždycky záleží na tom, jaký typ cesty podnikáte. Je možné, že vás zavazadlo nijak zvlášť netrápí, ale také na něm může být úspěch celé vaší cesty závislý.

Nezapomeňte, že si obvykle můžete pojistit zvlášť sportovní vybavení (lyže, kolo, golfové hole) tak, abyste si v případě jejich ztráty mohli půjčit náhradní a nemuseli kompletně odpískat celý zájezd. Také při zdržení zavazadla v letadle vám některé pojišťovny nabídnou kompenzaci za předměty, které si nutně potřebujete koupit znovu.

Kromě zavazadla byste se měli samozřejmě soustředit i na náhradu léčebných výloh a podle typu cesty i na pojištění rizikových aktivit nebo třeba zásahu horské služby.

Tip: Chystáte se na větší výpravu, než je víkendová procházka po centru evropského města? Pak se obraťte na finančního poradce FinGO, který má přehled o podmínkách a výlukách jednotlivých pojišťoven a dokáže vám doporučit nejvýhodnější řešení.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti