Cestovní pojištění Neživotní pojištění

11 tipů na skutečně efektivní cestovní pojištění

Pořiďte si správné cestovní pojištění

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Přečtěte si, proč si pojištění sjednat a jak ho nastavit tak, aby efektivně krylo všechny případné potíže spojené s cestováním a pobytem v zahraničí.

  1. Cestovní pojištění pomůže pokrýt náklady spojené s ošetřením v zahraničí, a to i mimo státní zdravotnická zařízení, spoluúčast na ošetření, lécích i hospitalizaci, a pokud to zdravotní situace vyžaduje, pak i transport zpět do České republiky včetně lékařského dozoru. K dispozici je vám na telefonu také nonstop asistenční služba v českém jazyce, která vám pomůže najít nejbližší lékařské zařízení, případně i tlumočníka. 
  1. Základem cestovního pojištění jsou léčebné výlohy. Pojištění se vztahuje na úraz nebo náhlé akutní onemocnění pojištěného, ke kterému došlo v zahraničí. Jde o nutné a neodkladné léčení, aby pojištěný byl schopen pokračovat v cestě nebo byl transportován zpět do ČR. S tím je spojený limit pojištění, který by měl být dostatečně vysoký, aby pokryl i vyšší náklady na komplikovanější případy. Liší se i výše úhrady za zdravotní péči v Evropě a v zámoří.  
  1. Součástí základního cestovního pojištění jsou i asistenční služby, které poskytují nepřetržitou telefonickou pomoc 24 hodin denně pro případ tísňové situace, a to v českém jazyce. Některé pojišťovny nabízejí i širší rozsah a jsou schopné zorganizovat pomoc v případě zpoždění letu nebo zajištění zaslání náhradních dokladů do místa pobytu pojištěného v případě ztráty nebo odcizení cestovního dokladu nebo dokonce zjistí zajímavé kulturní, zábavní či sportovní akce v okolí a zajistí rezervace vstupenek, kontakt na taxislužbu apod.  
  1. I když se zdá, že epidemie covidu je nyní na ústupu, v každém případě by mělo být zvolené pojištění kvalitní, které kryje i nebezpečí spojené s onemocněním covid.  
  1. Pro případ onemocnění covid nebo pozitivního PCR testu je vhodné připojistit Pojištění stornopoplatků pro případ zrušení dovolené. Pokud je ale důvodem k nevycestování obava z případného nakažení se covidem, tak to bohužel žádná pojišťovna nehradí. 
  1. Připojištění Karanténa se může hodit v zahraničí, kdy z důvodu nařízené karantény v souvislosti s covid onemocněním vzniknou další náklady např. přerušení dovolené, nevyužití služeb na dovolené, nutnost změnit termín odletu, delší pobyt v destinaci a s ním spojené náklady na ubytování, stravu, dopravu atp.  
  1. Při výběru cestovního pojištění je dobré zohlednit také náplň pobytu v zahraničí. Je rozdíl, když budete jen relaxovat na pláži a poznávat památky anebo chcete dovolenou strávit aktivně a budete sportovat. Populární je jízda na elektrokolech, ale i zranění spojená s jejich provozem, někdy dokonce fatální. Je dobré připojistit rizikové (extrémní) sporty.  
  1. Během jízdy na elektrokole může jezdec škodu utrpět, ale také způsobit. V lepším případě na majetku, v horším i újmu na zdraví. V případě neúmyslné škody, kdy se neprokáže přítomnost alkoholu, návykových látek, může pojišťovna úhradou vzniklé škody pomoci. Pro tyto případy lze v rámci cestovního připojistit Odpovědnost v běžném životě.  
  1. Dalším užitečným připojištěním je zpoždění zavazadel (či ztráta). Vystoupíte z letadla, čekáte na kufry, ale dopravce je poslal jiným směrem… Pak většina pojišťovna nad 6 hodin od příletu proplatí náklady na pořízení nezbytných náhradních věcí (např. hygienických potřeb, oblečení apod.) do limitu pojištění. 
  1. Nepříjemné je i zpoždění nebo zrušení letu, ať už je příčinou technická porucha letadla, počasí, živelní katastrofa nebo stávka… I když máte nárok na odškodnění leteckou společností, jde o dlouhý a vleklý proces, který lze vyřešit připojištěním v cestovním pojištění. 
  1. A nakonec speciální připojištění pro ty, kteří cestují do zahraničí se svými domácími mazlíčky (pes, kočka). Lze připojistit veterinární péči, aby vás ošetření vašeho mazlíčka na dovolené v zahraničí nezruinovalo.  

Závěrem: aby cestování proběhlo bez neplánovaných finančních výdajů, doporučujeme sjednat si cestovní pojištění. Důležitý je i rozsah takového pojištění. Ne vždy škodní událost je totéž, co pojistná událost, tj. škoda kryta pojištěním, tj. rozsahem pojištění, který si klient zvolil. Proto kontaktujte poradce FinGO.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti