Cestovní pojištění Neživotní pojištění

Jak pojistit batoh ve stanu a další záhady pojištění zavazadel

Po odbavení pojištění zavazadla nemusí pojištění fungovat správně.

Vyjet za hranice znamená vzdát se mnohých jistot, které doma využíváme už zcela bezmyšlenkovitě. Ať už jde o bezplatné ošetření u lékaře, zásah horské služby nebo asistence v mateřském jazyce, cestovní pojištění vám tyto jistoty vrací zpátky. Jedna z jeho obvyklých částí – pojištění zavazadel – má však celou řadu podmínek a výluk. Pojďme se kouknout, co vlastně kryje, a co už ne.

Ani pojištěné zavazadlo není v bezpečí

Někdy vyjedete za hranice jenom s příruční taškou a náhradním spodním prádlem, jindy si s sebou vezete v zavazadle vybavení za desetitisíce nebo i statisíce korun. Koupit si v zahraničí nový kartáček, když o své zavazadlo přijdete, pak zřejmě nebude problém – ale ocitnout se bez lyží na lyžařském zájezdu, bez obleku na svatbě kamaráda nebo bez notebooku na konferenci, kde prezentujete výsledky své práce, to už je noční můra.

Obvyklou součástí cestovního pojištění je proto i pojištění zavazadel. Neexistuje ale jediná logická linka mezi tím, co kryje, a co už ne. Každá pojišťovna si navíc stanovuje své podmínky sama. Pojištění se nevztahuje na případy, kdy jste ztrátu zavazadla zavinili svoji vlastní nedbalostí (poodešli jste od svého kufru na letišti), ale vlastní podmínky mohou mít i  živelné katastrofy nebo konkrétní položky z obsahu zavazadla (šperky, elektronika).

Limity pojištění zavazadel

I když je situace jednoznačná – lupič vám vykradl uzamčený hotelový pokoj – má pojištění svoje limity – tj. maximáLní částku, kterou vám pojišťovna za vaše ztráty vyplatí. Částku si do určité míry volíte sami v rámci balíčku cestovního pojištění, přes určitou hodnotu už vás ale pojišťovny nepustí.

PojišťovnaBalíček pojištěníMax. pojištění zavazadla (Kč)
AllianzExkluziv 50 000
AXA AssistanceExcelent 40 000
ČPPMAXI 50 000
ČSOB pojišťovnaPremiant 50 000
Direct60 000
ErgoE-Exclusive 40 000
Generali ČPExclusive 50 000
KooperativaPLUS 50 000
SlaviaAll-in 30 000
UNIQAK2550 000
Tabulka max. výše pojistného zavazadel u jednotlivých pojišťoven a jména balíčků, v rámci kterých na ni dosáhnete.

Pojišťovna také může postupovat položku po položce – zjišťovat, jaké věci jste v zavazadle vezli a jakou hodnotu měly. Některé pojišťovny vám pak proplatí takovou cenu, abyste si mohli koupit nové vybavení, jiné nahradí cenu, která počítá i s opotřebením věci (tzv. časová cena, která je nižší). To pro vás může představovat obrovský rozdíl, takže si určitě zjistěte, jakou náhradu nabízí vaše pojišťovna.

Pojištění zavazadla při přepravě

Než svoje cestovní pojištění sjednáte, promyslete, čím budete cestovat. Autem, autobusem, letadlem…? Pokud dáváte svoje zavazadlo z ruky – třeba když ho schováte do zavazadlového prostoru nebo odbavíte na letišti, už se na vás můžou vztahovat výjimky z pojištění. Vyberte tedy svoji pojišťovnu i s ohledem na to, kde všude budete muset svoje zavazadlo opustit.

Pojištění zavazadla v autě: Pozor na střešní boxy

Ideálně svoje věci dejte do kufru, pečlivě je zakryjte a v noci si je vždycky berte s sebou do hotelu. Pokud je převážíte ve střešním boxu nebo na nosiči auta, pozor!

KRÁDEŽ A ODCIZENÍv uzamykatelném boxu na střeše vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)uzamčena na střeše nebo nosiči auta ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úložném prostoru motorového vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)v obytném přívěsu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoNENEANOANO
ČPPNE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena NE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena ANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaANO                          sublimit plnění 3 000 Kč (nová cena)ANO                          sublimit plnění 3 000 Kč (nová cena)ANO– z uzamčeného zavazadlového prostoru zvnějšku nesní být zavazadla viditelná, balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO – z uzamčeného zavazadlového prostoru zvnějšku nesní být zavazadla viditelná, balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
SlaviaNEPOANOANO                                     NE v době mezi 21h-7h, kdy bylo odstaveno (bylo  bez řidiče nebo nějaké osoby)
Generali ČPANONE pouze jízní kola na přídavném uzamykatelném nosiči jízdních kol pevně spojený s vozidlemANO z  uzavřeného a  uzamčeného zavazadlového prostoru motorového vozidla, zavazadla nejsou z vnějšku viditelnáANO, ale pouze na hlídaném parkovišti
DirectANOANOANOANO, ale musí být zamčený a překonaná překážka
AllianzANOANOANOANO
Tabulka pojištění zavazadel při cestování autem. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

Trochu jiné šance budete mít, pokud vaše zavazadlo nebude ukradené, ale zničené živelnou událostí.

ŽIVELNÁ UDÁLOSTv uzamykatelném boxu na střeše vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)uzamčena na střeše nebo nosiči auta ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úložném prostoru motorového vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)v obytném přívěsu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. 
ČPPNE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena NE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena ANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
Generali ČPANOANOANOANO
DirectANOANOANOANO
AllianzANOANOANOANO
Tabulka pojištění zavazadel při cestování autem při zničení živelnou katastrofou. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

A nakonec je důležité brát v úvahu i to, že ne na každý předmět ve vašem zavazadle se vztahují stejná pravidla. Co když cestujete s cennostmi, jako je telefon, foťák, tablet, notebook nebo když hrozí ztráta cestovních dokladů?

CENNOSTI: KRÁDEŽ A ODCIZENÍv uzamykatelném boxu na střeše vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)uzamčena na střeše nebo nosiči auta ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úložném prostoru motorového vozidla ANO/NE a limit (nová/časová cena)v obytném přívěsu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ČPPNE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena NE ANO – Při sjednání připojištění Léto plus, Zima plus  za podmínek uvedených v DPP Nová cena ANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaVÝLUKA Z POJIŠTĚNÍ a) cenné věci, tj. drahé kovy, perly a drahokamy a předměty z nich vyrobené (s výjimkou snubních prstenů), peníze (platné tuzemské i cizozemské bankovky a mince), ceniny (poštovní známky, kolky, losy, jízdenky a kupony MHD, dobíjecí kupony do mobilních telefonů, dálniční známky, stravenky apod.), vkladní a šekové knížky, platební a kreditní karty, cenné papíry a jiné obdobné dokumenty, věci umělecké, historické nebo sběratelské hodnoty (např. obrazy, sochy, sbírky všeho druhu),b) drobné luxusní předměty, jejichž hodnota přesahuje 10 000 Kč za jeden kus (luxusní hodinky, luxusní plnicí pera, luxusní brýle apod.)
Generali ČPNENENENE
DirectNENEANOANO
AllianzNENENENE
Tabulka pojištění cenných předmětů při cestování autem. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

Pojištění zavazadla při cestování letadlem nebo autobusem

Když zvolíte hromadnou dopravu, dostanete se do situací, kdy svoje zavazadlo budete muset pustit z ruky. Buď se nevejde do přihrádky pro příruční zavazadlo, nebo obsahuje věci, které třeba na palubě letadla nejsou vítané. Zatímco ve filmových komediích se zavazadlo při takové přepravě ztratí prakticky vždycky, ve skutečném životě jde o výjimky – přesto velmi nepříjemné, když se stanou vám.

I když se pojištění na případy odbavených nebo odložených zavazadel nevztahuje, stále byste měli být schopní získat náhradu od přepravce – je jeho odpovědností zajistit bezpečí zavazadla i to, že spolu s vámi doputuje do cílové destinace. Takové vymáhání může být ale otravné, trvat dlouho a úplně zkazit vaši dovolenou. V případě, že máte zavazadlo správně pojištěné, vám náhradu vyplatí pojišťovna, a ta se posléze bude handrkovat s dopravcem.

KRÁDEŽ A ODCIZENÍv úložném prostoru autobusu ANO/NE a limit (nová/časová cena)odbavená v letadle ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úschovnách a automatických úschovných skříňkách na letištích a nádražích ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoNEANONE
ČPPNE odpovědnost dopravceNE odpovědnost dopravceNE výluka z pojištění
KooperativaANO – z uzamčeného zavazadlového prostoru zvnějšku nesní být zavazadla viditelná, balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)NE odpovědnost dopravceANO– balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
SlaviaANO – musÍ být řádně uzamčeno a chráněnoNE NE
Generali ČPNEANONE pouze odcizení z úschovy nebo trezoru v ubytovacím zařízení, v němž byl pojištěný ubytován
DirectANOANOANO
AllianzANO – do limitu 5 tis. KčANO – do limitu 5 tis. KčNE 
Tabulka pojištění zavazadel při cestě letadlem či autobusem. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

Opět trochu jinak se bude vaše pojištění chovat, pokud zavazadlo nebo autobus shoří.

ŽIVELNÁ UDÁLOSTv úložném prostoru autobusu ANO/NE a limit (nová/časová cena)odbavená v letadle ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úschovnách a automatických úschovných skříňkách na letištích a nádražích ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. 
ČPPNE odpovědnost dopravceNE odpovědnost dopravceNE výluka z pojištění
KooperativaANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)NEANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
Generali ČPANOANOANO
DirectANOANOANO
AllianzANOANOANO
Tabulka pojištění zavazadel při cestě letadlem či autobusem při zničení živelnou katastrofou. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

A jak je to s cennostmi?

CENNOSTI: KRÁDEŽ A ODCIZENÍv úložném prostoru autobusu ANO/NE a limit (nová/časová cena)odbavená v letadle ANO/NE a limit (nová/časová cena)v úschovnách a automatických úschovných skříňkách na letištích a nádražích ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ČPPNE odpovědnost dopravceNE odpovědnost dopravceNE výluka z pojištění
KooperativaVÝLUKA Z POJIŠTĚNÍ a) cenné věci, tj. drahé kovy, perly a drahokamy a předměty z nich vyrobené (s výjimkou snubních prstenů), peníze (platné tuzemské i cizozemské bankovky a mince), ceniny (poštovní známky, kolky, losy, jízdenky a kupony MHD, dobíjecí kupony do mobilních telefonů, dálniční známky, stravenky apod.), vkladní a šekové knížky, platební a kreditní karty, cenné papíry a jiné obdobné dokumenty, věci umělecké, historické nebo sběratelské hodnoty (např. obrazy, sochy, sbírky všeho druhu),b) drobné luxusní předměty, jejichž hodnota přesahuje 10 000 Kč za jeden kus (luxusní hodinky, luxusní plnicí pera, luxusní brýle apod.)
Generali ČPNENENE
DirectNENENE
AllianzANO – do 5 tis. KčANO – do 5 tis. KčNE
Tabulka pojištění cenností při cestě letadlem či autobusem. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

Pojištění zavazadla v místě ubytování

Vystoupíte z letadla/auta/autobusu/vlaku a někde musíte složit hlavu. Vztahuje se pojištění na vaše zavazadlo, pokud ho necháte na hotelovém pokoji? A co když spíte jen ve stanu?

KRÁDEŽ A ODCIZENÍve stanu ANO/NE a limit (nová/časová cena)v chatce ANO/NE a limit (nová/časová cena)na pokoji v penzionu nebo v hotelu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoNEANO – dle zabezpečeníANO
ČPPANO, a to v oficiálně provozovaném kempu                        Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaANO                          sublimit plnění 3 000 Kč (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
SlaviaNEANO – musí být řádně uzamčeno a chráněno před vloupánímANO – musí být řádně uzamčeno a chráněno před vloupáním
Generali ČPNEANOANO
DirectNEANOANO
AllianzNE ANOANO
Tabulka pojištění zavazadel při různých typech ubytování. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.
ŽIVELNÁ UDÁLOSTve stanu ANO/NE a limit (nová/časová cena)v chatce ANO/NE a limit (nová/časová cena)na pokoji v penzionu nebo v hotelu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ErgoANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. ANO ale konkrétní případy jsou již na posouzení likvidátorem. 
ČPPANO, a to v oficiálně provozovaném kempu                        Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)ANO balíček ÚZO Klasik LPP 30 000 Kč, Plus 50 000 Kč  (nová cena)
Generali ČPANOANOANO
DirectNEANOANO
AllianzANOANOANO
Tabulka pojištění zavazadel při různých typech ubytování a při zničení živelnou katastrofou. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

A cennosti?

CENNOSTI: KRÁDEŽ A ODCIZENÍve stanu ANO/NE a limit (nová/časová cena)v chatce ANO/NE a limit (nová/časová cena)na pokoji v penzionu nebo v hotelu ANO/NE a limit (nová/časová cena)
ČPPANO, a to v oficiálně provozovaném kempu                        Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cenaANO za podmínek uvedených v DPP          Nová cena
KooperativaVÝLUKA Z POJIŠTĚNÍ a) cenné věci, tj. drahé kovy, perly a drahokamy a předměty z nich vyrobené (s výjimkou snubních prstenů), peníze (platné tuzemské i cizozemské bankovky a mince), ceniny (poštovní známky, kolky, losy, jízdenky a kupony MHD, dobíjecí kupony do mobilních telefonů, dálniční známky, stravenky apod.), vkladní a šekové knížky, platební a kreditní karty, cenné papíry a jiné obdobné dokumenty, věci umělecké, historické nebo sběratelské hodnoty (např. obrazy, sochy, sbírky všeho druhu),b) drobné luxusní předměty, jejichž hodnota přesahuje 10 000 Kč za jeden kus (luxusní hodinky, luxusní plnicí pera, luxusní brýle apod.)
Generali ČPNENENE
DirectNEANOANO
AllianzNEANOANO
Tabulka pojištění cenností při různých typech ubytování. Při poznámce „nová cena” vám pojišťovna proplatí takovou částku, abyste si mohli ztracenou věc znovu koupit.

Jak si vybrat nejlepší cestovní pojištění

Vybrat cestovní pojištění není tak jednoduché, jako srovnat ceny jednotlivých pojišťoven. Nemůžeme ani doporučit jedno jediné pojištění, protože vždycky záleží na tom, jaký typ cesty podnikáte. Je možné, že vás zavazadlo nijak zvlášť netrápí, ale také na něm může být úspěch celé vaší cesty závislý. Nezapomeňte, že si obvykle můžete pojistit zvlášť sportovní vybavení (lyže, kolo, golfové hole) tak, abyste si v případě jejich ztráty mohli půjčit náhradní a nemuseli kompletně odpískat celý zájezd. Také při zdržení zavazadla v letadle vám některé pojišťovny nabídnout kompenzaci za předměty, které si nutně budete muset koupit znovu.

Kromě zavazadla byste se měli samozřejmě soustředit i na náhradu léčebných výloh a podle typu cesty i na pojištění rizikových aktivit nebo třeba zásahu horské služby.

TIP: Přečtěte si našich 11 rad ohledně skutečně efektivního cestovního pojištění.

Zvlášť pokud se chystáte na výpravu větší než je víkendová procházka po centru evropského města, doporučujeme obrátit se na finančního poradce, který má přehled nad podmínkami a výlukami jednotlivých pojišťoven a dokáže vám doporučit nejvýhodnější řešení.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti