Investice

Investice do zlata: Proč se vyplatí a jak začít

Investice do zlata ve formě zlatých cihel

Cena zlata na mezinárodních trzích během letošního jara prudce vyskočila. Můžou za to krátkodobé problémy bankovního sektoru v USA. Zlato přitom v investičním portfoliu hraje svou roli a v době vysoké inflace dokáže chránit naše úspory. Proto jeho výhody objevuje stále více Čechů. Jak investovat do zlata a proč se to vyplatí, i když jeho cena roste?

Proč cena zlata vzrostla?

Ještě nedávno se jedna unce obchodovala těsně nad 1 800 dolarů, dnes stojí víc než 2 000 dolarů. Za silnou poptávkou po zlatě stojí nervozita v USA. Zdejší bankovní sektor totiž hlásí potíže, které vedly k zavírání některých bank.

Investoři se obávají dominového efektu. Když se do problémů dostanou další firmy, cena zlata může poskočit ještě výš. Kdo zažil finanční krizi v roce 2008, ví, že před většími ztrátami spolehlivě chrání hlavně investice do zlata.

Akcie loni padaly, zlato se drželo

Když loni vypukla válka na Ukrajině, nejistá geopolitická situace a rekordní inflace způsobily turbulence na finančních trzích. Index S&P 500 během roku 2022 klesl o 19,4 % a postihly ho nejvyšší ztráty za posledních 14 let. Záporná procenta zaznamenal i německý akciový index DAX, který se propadl o 12,3 %.

Pokud k loňskému poklesu akcií připočteme inflaci, úspory lidí se dostaly hluboko do minusu. Protipólem akciového trhu bylo zlato a další drahé kovy, které si svou hodnotu dokázaly udržet.

Opět se ukázalo, že zlato má důležité místo v každém investičním portfoliu. Jeho hodnota v dolarech loni klesla jen o zanedbatelných 0,3 %. V eurech cena zlata dokonce o 6 % vzrostla.

Investiční zlato jako ochrana portfolia

Diverzifikace investičního portfolia je obrovsky důležitá. Jak u akcií, tak u drahých kovů platí, že se nejedná o krátkodobou investici na pár měsíců. U obou je potřeba zachovat investiční horizont minimálně 5, ale ideálně 10 a víc let.

Pokud cenu zlata zprůměrujeme, zlato plní, co se od něj očekává. Jistí vaše portfolio před prudkými propady a ochrání hodnotu investovaných peněz.

Fyzické, nebo papírové investiční zlato?

Pokud chcete začít investovat do zlata, možná se rozmýšlíte, jak začít. Je lepší nakupovat investiční zlaté cihly a mince, nebo spíš papírové zlato ve formě ETF? Každá z variant má své výhody:

Výhody fyzického investičního zlata

  • Hodí se pro ty, kteří papírovému zlatu moc nevěří.
  • Můžete ho koupit v různých hmotnostech a tvarech – nejčastěji jako mince nebo cihly.
  • Uložit si ho můžete přímo doma. Máte ho tak po ruce, když je potřeba.
  • Nechat si ho můžete i v trezoru v místě, kde jste zlato koupili.

TIP: Ideální je zlato nakupovat po menších hmotnostech a pravidelně – třeba každý měsíc. Využíváte tak výhodného průměrování ceny.

Výhody papírového investičního zlata

  • Nemusíte nikde skladovat fyzické zlato.
  • Indexové fondy ETF kopírují vývoj ceny zlata.

TIP: Při výběru indexových fondů se zaměřte na to, kdo konkrétní fondy emitoval, jaký je při daném ETF objem obchodů a co vlastně ETF kopíruje, tedy jaké má podkladové aktivum.

S investicemi do zlata vám pomůžeme

Pokud po investicích do zlata teprve pokukujete, rádi vám pomůžeme se zorientovat. Ozvěte se nám a domluvíme si schůzku. Společně se pak podíváme na to, jaký typ investora jste a jak ideálně sestavit investiční portfolio.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti