Investice

Spoření na důchod? Dejte přednost investicím

Důchodkyně a mladá pečovatelka na louce

Už několik let slýcháme, že český penzijní systém není udržitelný a spoření na důchod si musíme zajistit sami. I když se dnes těžko odhaduje, jaká bude situace za 30 let, stáří bez finančních starostí je lákavá představa. Aby to tak bylo, připravte se na něj už teď.

Jenže jak, když peníze na běžných účtech požírá inflace? Ideální cestou jsou investice. I když z nich má spousta lidí respekt, nejde o nic strašidelného. Stačí pochopit jejich základní princip.

Proč se klasické spoření na důchod nevyplácí

Ačkoli dnes spořicí účty nabízí úrok okolo 5 %, na větší zhodnocení to nestačí. A už vůbec ne jako spoření na důchod. Je to sice lepší než nechat peníze pod polštářem, o zajištění na stáří ale nemůže být řeč. Inflace vám totiž úspory během let stejně pohltí. 

Spořicí účet tak využijte hlavně jako finanční rezervu na nečekané výdaje v domácnosti. Když se vám například rozbije lednice nebo přijde vyšší nedoplatek za elektřinu.

Čím dřív začnete investovat, tím líp

U představy spoření na důchod se zasměje nejeden dvacátník. To je ale velká chyba. Čím dřív totiž začnete investovat, tím větší zhodnocení získáte. Může za to takzvané složené úročení. 

To je svatým grálem všech spoření a investic. Peníze, které investujete nebo uložíte na spořicí účet, banka zhodnocuje úrokovou sazbou uvedenou v měsících, pololetí nebo letech.

Vaše úspory nebo investice tak rostou. Peníze se navíc opakovaně zhodnocují dál a dál – a pokaždé se tedy úročí o něco vyšší částka. Jednu z hlavních rolí tady hraje i čas. Čím déle své peníze investujete, tím víc času máte na jejich zhodnocení.

Kolik si na důchod odkládat?

Toť otázka! Každý jsme jiný a naše potřeby i náklady na život se liší. Navíc netušíme, jaká bude ekonomická situace za 30, 40 nebo 50 let. Když se ale včas připravíte, jen tak něco vás nezaskočí. 

Příklad: Při úrokové sazbě 4 % za rok si budete spořit 10 let každý měsíc 1 000 Kč. Na konci budete mít na investičním účtu 149 836 Kč – z toho 29 836 Kč jen díky úrokům. Pokud si ale se stejnou úrokovou sazbou 4 % budete spořit o 15 let víc, našetříte celkem 519 740 Kč. Z toho 219 740 Kč bude představovat úrok.

A to už je zajímavý rozdíl, že?

Pokud vás zajímá, kam své peníze co nejlépe uložit, vyzkoušejte naši online investiční kalkulačku.

ETF, akcie nebo podílové fondy

Možností, kam peníze investovat, je v dnešní době celá řada. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí například:

  • ETF (Exchange traded funds),
  • akcie,
  • nemovitosti,
  • podílové fondy.

Nezapomínejte, že každá investice s sebou nese určité riziko. Slibované lákavé zisky s nulovým rizikem by vám tak měly v hlavě spustit poplašný alarm – nemusí se jednat o důvěryhodný investiční produkt.

Pokud s investicemi začínáte, nechte si poradit od odborníků, kteří se v oboru denně pohybují. Peníze budete mít pod kontrolou a duši v klidu.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti