Investice

Martin Milek radí: Kdy začít investovat? Ideálně od narození

Martin Milek na sedacce

O investicích se sice mluví čím dál víc, ale troufá si na ně stále málo lidí. Přitom to vůbec nemusí být složitý proces, jak vysvětluje investiční analytik FinGO Martin Milek. V televizi Óčko mluvil o tom, kdy začít investovat a jak je na tom on sám jako odborník.

Co vlastně znamená finanční gramotnost?

Jde o to si uvědomovat, jaké cíle máte do budoucna a do čeho chcete vložit své peníze. Pokud už máte nastavený cíl – například investici do nemovitosti –, stanovte si časový horizont. V neposlední řadě si rozmyslete, jak moc jste ochotní v rámci investování riskovat a kolik peněz chcete investovat.

Ve FinGO vám rádi se vším pomůžeme. Najdeme vám ideální investiční nebo penzijní produkty, zařídíme i pojištění.

Lidé mají často pocit, že investování je jen pro bohaté. Je to pravda?

Vůbec ne. Nemusíte mít spoustu finančních prostředků ani dopodrobna nastudované procesy investování. Klidně začněte zvolna, investovat můžete i 500 Kč měsíčně. My vám s těmi začátky pomůžeme. Vyplníme spolu investiční dotazník a vybereme produkty, které pro vás dávají smysl.

Co je to investiční dotazník?

Díky investičnímu dotazníku určíme, do jaké kategorie investora spadáte. Odpovíte na pár otázek a hned budete vědět, jak vnímáte riziko, jaké fondy pro vás připadají v úvahu a naopak, kterým byste se měli vyhnout. Hlavně na všechno odpovídejte pravdivě.

Znamená to, že každý člověk je jiný typ investora?

Primárně rozlišujeme tři typy investorů. Konzervativní investor chce hlavně chránit své peníze, nejde mu až tolik o výdělek jako takový. Druhý typ investora – vyvážený – je ochotný podstoupit určité riziko, aby mu investice generovala nějaký výnos a mohl na ní vydělat. Další typ investora je dynamický, chce hlavně vydělat peníze a je připravený kvůli tomu i nejvíce riskovat.

Kromě toho ale známe i čtvrtý typ. To je vlastně spekulant, a jak já říkám, ten neinvestuje, ale hraje ruskou ruletu. Prostě mu to buď vyjde, nebo ne.

Jaké produkty se hodí pro jednotlivé typy investorů?

Pokud se bavíme o konzervativním klientovi, jsou to většinou fondy peněžního trhu, případně dluhopisové fondy. Tyto investice zpravidla akorát pokrývají inflaci nebo se pohybují jen mírně nad ní. Vyvážený klient tyto produkty kombinuje s akciovými fondy nebo dluhopisovým trhem. A dynamický typ investora využívá hlavně akciové trhy a může tak investovat klidně i do známých mezinárodních firem.

Takhle to zní poměrně složitě. Kdo s tím začínajícímu investorovi pomůže?

Je jasné, že nikdo nemůže rozumět všemu a zorientovat se v investičním trhu je pro spoustu lidí náročné. Dobré je najít si nezávislého finančního poradce, třeba ze společnosti FinGO. Já osobně bych ze všeho nejdřív využil investiční kalkulačku, kam bych si zadal, kolik chci pravidelně vkládat. Uvedl bych svůj e-mail a telefon a počkal bych, až mě kontaktuje finanční poradce.

Na osobní schůzce bychom pak probrali standardní věci a vyplnili bychom investiční dotazník. Pokud by se mi nabídka líbila, rovnou bych mohl uzavřít smlouvu a začít investovat.

Jaký je minimální vklad, aby člověk mohl začít investovat?

Samozřejmě platí, čím víc, tím líp. Vklady ale běžně začínají už na 500 Kč měsíčně, aby se investiční trh otevřel téměř každému.

A kdy začít investovat?

Ideálně od narození. I dítěti můžete pravidelně investovat. Obecně se ale dá říct, že čas vám hraje při investicích do karet. Začněte proto opravdu co nejdříve.

Jak dlouho už investujete vy?

Asi 10 let. A celou dobu dodržuju pravidla, která mám nastavená. Nechávám peníze pracovat, nesleduju investice každý den. Portfolio mám diverzifikované jak v rámci regionu, tak v rámci sektoru. Myslím, že cíle, které jsem si na začátku stanovil, jsou adekvátní. Ale samozřejmě, když peníze potřebuju, tak je také vyberu.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti