Investice

Co jsou indexové fondy a jaké mají výhody

Žena u počítače sleduje své investice

Pokud jste na začátku, může pro vás být investování strašák. Nervozity z rizika nebo neschopnosti vybrat správnou investici se dá však snadno zbavit. Řešením může být investování do indexových fondů. U nich riziko diverzifikujete na více „frontách“ a navíc se peníze pěkně zhodnocují. Investice do indexových fondů vám nezaberou moc času a můžete do nich začít investovat ihned.

Indexové fondy jsou vhodné pro investice na delší časový horizont – alespoň 10 let. Jejich výnosy v posledních letech stabilně rostly a při dlouhodobém horizontu se dokáží vyšplhat i na 6 až 9 % p.a. Čím déle do fondů investujete, tím vyššího výnosu můžete dosáhnout.

Investování do indexových fondů lidé často využívají i jako investování pro děti do budoucna. Peníze nepodlehnou inflaci tak, jako kdybyste je ukládali na běžný účet či termínovaný vklad.

Víte, že… První indexový fond Retail Index Investments Trust vznikl v roce 1975 na indexu S&P 500.

Indexové fondy jsou řízeny kolektivně, nikoli jednotlivci. Od roku 1993 je spravují podle Zákona o kolektivním investování investiční společnosti, které je řídí pod dohledem České národní banky. Zákon dohlíží na to, aby vše proběhlo podle platných pravidel.

Co jsou indexové fondy a jak fungují

Obecně známe fondy dluhopisové, akciové, realitní, indexové a smíšené. Konkrétní indexové fondy můžou kopírovat burzovní indexy, měnové páry, dluhopisy, komodity a podobně.

Rozdíly mezi podílovými a indexovými fondy

  • Podílové fondy aktivně řídí manažer a úspěšnost fondu závisí na tom, jaké akciové tituly do fondu vybere. ETF fondy oproti tomu pasivně kopírují vývoj akcií v daném indexu podle toho, jak se daří segmentu nebo trhu, který tento index sleduje. Od toho se pak odvíjí i výše zisku.
  • Dalším rozdílem jsou poplatky, které u ETF fondů jsou. Vzhledem k tomu, že jsou pasivně řízené, poplatky jsou mnohem nižší než u podílových fondů.
  • Významným rozdílem je i zisk z investice. U ETF fondů bývá vyšší, a to jednak díky nižším poplatkům, ale také díky tomu, že zisk po 3 letech nemusíte zdaňovat.

TIP: Získejte lepší představu o potenciálním výnosu svých investic. Spočítejte si ho dopředu v naší investiční kalkulačce.

Výhody indexových fondů

Indexové fondy jsou oblíbené hned z několika důvodů. Nezaberou vám moc času, protože nemusíte sledovat jak se daří trhu, jednotlivým odvětvím nebo firmám. Indexové fondy to dělají za vás.

Není to jeden člověk ani skupina manažerů, kteří rozhodují, jaké akciové tituly se nakoupí. Indexové fondy „pracují“ sami, takže riziko selhání lidského faktoru u nich nehrozí.

Součástí indexu jsou akcie řady firem – riziko, že byste přišli o všechno, je proto velmi malé, téměř nulové. Je to proto, že nesázíte všechno na „jednoho koně”. I správa takového fondu je značně jednodušší.

Jak vybírat indexové fondy

Pokud si chcete vybrat vhodný indexový fond, důkladně si prostudujte dokumentaci fondu a seznamte se s jeho investiční strategií. Rozhodující je, do čeho investujete – tedy jaký index fond sleduje.

TIP: S investiční strategií vám rádi pomůžeme. Ozvěte se nám a sjednejte si schůzku ještě dnes.

Kromě samotného indexu jsou při investici důležité i další záležitosti:

Kredibilita správce

Hlavně v začátcích investování je důležité vybrat si vhodného správce fondu. Ten by měl být zkušený a na trhu mít vybudované jméno. Vybírejte pečlivě, protože kredibilita správce fondu ovlivní výši vašeho výnosu. Při nevhodném výběru vám hrozí ztráta investice.

Historie výnosu

Pokud si chcete udělat objektivní obrázek o tom, jak se jednotlivým fondům daří, nahlédněte do jejich historie. Dařilo se danému fondu a byl v plusu, byl jeho výnos vyšší než inflace? To je skvělé vodítko. Samozřejmě ale minulé výnosy neznamenají, že takový výnos bude i v budoucnu.

Likvidita

Indexové fondy, zejména ETF, se vyznačují vysokou mírou likvidity. To znamená, že v případě potřeby máte své peníze dostupné do několika dní. To může být výhoda, pokud svou investici, případně část peněz z ní, nečekaně potřebujete. Při investování do ETF fondů vám pro začátek postačí pár set korun.

Poplatky

Výše poplatků závisí na tom, jaký si vyberete fond. Zpravidla platí, že indexové ETF fondy mají nižší poplatky než podílové fondy. To v konečném důsledku odráží i to, kolik na konci vyděláte. Jelikož ETF fondy jsou řízeny pasivně, za jejich správu obvykle zaplatíte méně než u aktivně řízených podílových fondů.

Daně

V případě investic daníte rozdíl mezi nákupem a prodejem, neboli zisk. Pokud se váš zisk vejde do hodnoty 100 000 Kč, nemusíte ho danit. Zisk nad 100 000 Kč daníte jen v případě, že doba mezi nákupem a prodejem byla kratší než 3 roky. 

Ve FinGO vám poradíme

Ať už chcete investováním bojovat proti rostoucí inflaci, naspořit si na lepší důchod, pro děti nebo na rekonstrukci bydlení, doporučujeme se v začátcích poradit se zkušeným odborníkem. Nastavíte s ním investiční strategii podle svých cílů a finančních možností. Pak už jen budete spokojeně sledovat, jak se vaše peníze léty zhodnocují. 

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti