Investice

Martin Milek radí: Jak na investice do podílových fondů

Martin Milek mluví o investicích v televizi Óčko

Nechat peníze jen tak na běžném účtu se dnes nevyplácí. Všichni to víme, ale spousta lidí se tím stále neřídí. Přitom investice do podílových fondů vůbec nejsou složité. Jak s nimi začít a na co si dát pozor, vysvětluje v rozhovoru pro televizi Óčko Martin Milek, investiční analytik FinGO.

Jaké jsou výhody investic do podílových fondů oproti stavebnímu nebo penzijnímu doplňkovému spoření?

Na začátek je potřeba si říct, že každý produkt má v portfoliu svůj smysl. Penzijní doplňkové spoření, jak vyplývá z názvu, slouží k přilepšení v penzi a má spoustu výhod, jako je například statní podpora. Ani u stavebního spoření účel nikoho nepřekvapí – slouží primárně k výdajům na bydlení.

Podílové fondy mají oproti těmto produktům nespornou výhodu ve flexibilitě. Máte s nimi volnost v tom, kdy a kolik peněz investujete, kdy si své finance vyberete a na co je použijete.

Je lepší investovat přímo, nebo spíš přes investiční společnost?

Záleží na tom, jak moc se chcete investování věnovat a jestli vás to baví. Pokud se rozhodnete jít do toho přímo, počítejte s vyšší vstupní investicí. Navíc člověk musí aktivně sledovat trh, aby to mělo smysl.

Pokud na to nemáte čas nebo chcete začít s menšími částkami, ideálním startovacím produktem jsou právě podílové fondy. Do nich můžete investovat už od 100 Kč měsíčně. V rámci podílových fondů se o vaše investice starají profesionálové, tedy portfolio manažer, risk manažer, analytický tým a další.

Jak investice do podílových fondů fungují?

V zásadě to funguje tak, že rozložíte své investice do akcií různých firem. Můžete díky tomu být v klidu. Když totiž náhodou některá z nich výrazně klesne, pořád máte další, které rostou. Vašeho výnosu se to v podstatě nedotkne.

Pokud byste naopak investovali jen do jedné akcie a daná firma zkrachovala, je to velký problém.

Jaké jsou možnosti investic do podílových fondů?

To je podle mě ta nejlepší část. Výběr je totiž téměř neomezený – jak sektorově, tak regionálně. Můžete investovat do fondů v Evropě, Číně i USA. Své fondy si najdete, ať se zajímáte o technologie, farmacii, nebo ekologii.

Investujete tak do toho, čemu věříte. Navíc zhodnotíte své úspory a můžete si splnit své cíle. Nezapomínejte ale investice rozložit a nevsadit vše na jednu kartu. Ideálně proto investujte pravidelně.

Jak tedy začít investovat?

Ze všeho nejdřív se podívejte na naši investiční kalkulačku. Zadejte základní údaje a dozvíte se základní možnosti investování nebo spoření. Pak už stačí odeslat své kontaktní údaje a náš finanční poradce se s vámi spojí. Na setkání spolu vyplníte investiční dotazník a poradce vám představí nejlepší možností, kam začít investovat.

Jsou investice do podílových fondů drahé?

Pokud dodržíte základní pravidla, jako je investiční horizont nebo rizikovost investice, a sladíte je se svým investičním profilem, potřebujete jen vstupní poplatky. Ty vám navíc brzy může vykompenzovat potenciální výnos.

Emoce ale bohužel hrají roli i v investicích, což může být kámen úrazu. Klienti pak nakupují na vrcholu investičního potenciálu a prodávají, když je trh dole. Přitom by to mělo být obráceně – nakoupit levně a prodat na vrcholu.

V takovém případě vám může investice generovat i větší ztrátu. Rozhodně proto doporučuji naslouchat finančnímu poradci. Pokud si nebudete jistí nebo vás ovládnou emoce, dokáže vás uklidnit a pomoct vám s dodržením investičních pravidel.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti