Investice

Investice do akcií: jak fungují a komu se vyplatí

dva spokojení investoři u počítače

Přemýšlíte, kam vložit své peníze? Pokud patříte mezi ty, co se určité míry rizika nebojí, vyzkoušejte investice do akcií. Ty vám totiž můžou přinést velmi příjemné zisky. Co všechno byste měli o tomto typu investic vědět?

Pro koho se investice do akcií hodí

Investice do akcií doporučujeme, pokud máte k dispozici přebytečné peníze, které v nejbližší době nebudete potřebovat. Neměli byste tedy investovat své rezervy nebo peníze na horší časy.

Investování do akcií může být velmi výnosné. Počítejte ovšem s tím, že čas od času trhy kolísají. Vaše investice tak nemusí jen růst, ale může dojít i k jejich poklesu.

Nikdo neinvestuje s tím, že chce o své peníze přijít. Proto je velmi důležité vše před první investicí promyslet a ideálně oslovit brokera – tedy obchodníka s cennými papíry. Ten vám pomůže zorientovat se ve světě investic a vybrat pro vás vhodnou strategii. 

TIP: Tuto formu investic rádi využívají klienti, kteří už vyzkoušeli podílové fondy nebo ETF fondy a chtějí nakupovat akcie na burze.

Obecně se nedá říct, kolik vás investice do akcií bude stát. Ceny akcií jednotlivých společností se liší a závisí na množství faktorů. Například akcii oblíbené americké firmy Apple koupíte od 4 000 Kč. Počítejte taky s poplatky za nákup nebo prodej akcií. Stejně tak vás neminou poplatky za služby brokera, pokud je využijete.

Co to jsou akcie

Akcie jsou cenné papíry společnosti. Koupí akcií se tak stáváte vlastníkem cenného papíru a podílíte se na zisku, ale i ztrátě dané firmy. Jste částečným spoluvlastníkem, a proto se hospodaření firmy odrazí i na vaší investici. Pokud investujete do dluhopisů, peníze společnosti naopak jen „půjčujete”.

Investice do akcií můžou sloužit jako nástroj pro diverzifikaci rizika i pro velké firmy. Koupí cenných papírů společností si tak snižují riziko ztráty. Tento přístup uplatňují jak velké instituce a korporace, tak investoři, kteří si chtějí zajistit vyšší výnosy, aniž by vše vsadili na jednu kartu.

Typy akcií 

Akcie rozdělujeme na dva typy – kmenové a prioritní:

  • Nákupem kmenových akcií získáváte i různé pravomoci. Můžete částečně rozhodovat o vyplácení dividend, dalším investování společnosti a podílet se na volbě představenstva. Několikrát ročně můžete získat dividendy, což jsou podíly na zisku vyjádřené procentem z hodnoty akcie.
  • Prioritní akcie jsou specifické tím, že zisk se vyplácí v předem dohodnutém čase a výši. Pokud společnost vyhlásí bankrot a vy máte nakoupené její prioritní akcie, máte právo na přednostní vrácení své investice.

Jak probíhá investice do akcií

1. Než začnete do akcií investovat, promyslete si několik důležitých věcí:

  • Stanovte si, kolik peněz jste ochotní investovat.
  • Nezapomeňte na vstupní poplatky – poplatek z investované částky (většinou do 5 %), poplatek za správu a poplatky za nákup akcií.
  • Rozhodněte se, jestli budete investovat sami, nebo využijete služby brokera. Tito obchodníci, investorské společnosti nebo banky mají vlastní obchodní platformy, které na burze akcie nakupují.
  • Brokeři nakupují akcie buď přes market objednávky za aktuální cenu, nebo přes limitní objednávky za předem dohodnutou cenu s určitým limitem.

2. Dalším krokem je založení investorského účtu. Do něj vložíte počáteční částku a částku určenou k obchodování.

3. Následně si zvolíte, kam chcete peníze investovat. Rozhodování o tom, do jaké společnosti peníze vložíte, by se mělo odvíjet od její velikosti, zisku, vývoje a technologického pokroku.

Co byste o investování do akcií měli vědět

Průměrný roční výnos bývá mezi 4 a 9 %. Závisí na tom, do jaké společnosti investujete, jestli uděláte správná investiční rozhodnutí a jaká je aktuální situace na trhu.

Hlavně nepodléhejte emocím, pokud se vašim akcím zrovna nedaří. Nepanikařte a akcie neprodávejte. Riziko ztráty a výše výnosu jsou ovlivněné i tím, jak dlouho do akcií investujete.

I u akcií platí pravidla nabídky a poptávky. Pokud se majitelé cenných papírů zbavují, cena akcií klesá. Když ale zájem o daný podnik stoupá, za jeho akcie si investoři připlatí.

Cenu akcií konkrétních společností ovlivňuje také jejich image, reputace i to, jak reagují na požadavky trhu. Pokud například výrobce elektroniky začne řešit velké množství reklamací, jeho zaměstnanci stávkují nebo se na veřejnost dostanou zákulisní nelichotivé informace, ceny jeho akcií můžou klesnout.

Výhody investice do akcií

Nákup akcií je oblíbený z několika důvodů. Kromě vyššího zisku akcie lákají na svou vysokou likviditu a možnost pobírat dividendy. S nakupováním na burze se pojí i jistá dávka napětí a dobrodružství. Nemusí to vypadat jako ve filmu Vlk z Wall Street, ale sledovat růst své investice o 25 % je příjemné.

Mezi drobnými investory ale tato forma investování nepatří k nejoblíbenějším. Častěji volí podílové fondy, případně ETF fondy, které v poslední době nabírají na popularitě.

Další možnosti zhodnocení peněz

Zhodnotit své peníze ale můžete kromě akcií i jinak.

  • Podílové fondy

Častou volbou investorů jsou podílové fondy. Nejsou tak rizikové a zároveň vám dokážou vydělat dost na to, aby inflace nepohltila váš zisk. Jedná se o jednu z nejbezpečnějších možností investování pro širokou veřejnost.

Investice probíhají kolektivně a putují do více akcií, dluhopisů nebo indexů, čímž se snižuje riziko ztráty. Investiční horizont může být od 1 roku do 30 let, a pokud chcete investovat pravidelně, stačí vám k tomu i malé částky.

  • ETF fondy

U tohoto typu investování investoři dosahují vyššího výnosu než u podílových fondů. Akcie se v tomto případě totiž nakupují přímo na burze. Hodnota vaší investice kopíruje akciový index podkladového aktiva ETF fondu. Stále více klientů si ETF volí za svůj investiční nástroj i díky nižším poplatkům než u podílových fondů. V případě ETF si můžete vybrat z široké nabídky fondů podle zaměření, země, měny nebo rizikovosti.

  • Investice do zlata a různých komodit

Své finanční prostředky můžete nechat pracovat i díky nákupu cenných komodit, jako jsou nerostné suroviny a vzácné kovy. Například koupě zlata se považuje za skvělý nástroj ochrany majetku v čase inflace. I tak ale platí, že zlato a vzácné kovy by měly tvořit maximálně 5–15 % z vašeho investičního portfolia.

TIP: Do zlata klidně investujte pravidelně i po menších sumách.

  • Investice do nemovitostí

Do této kategorie spadá koupě, pronájem nebo stavba nemovitosti. Nevýhodou je vysoká vstupní investice a nízká likvidita. Vhodnější alternativou tak bývají realitní fondy, kde investice nemusí být tak vysoká. Protože realitní trh za poslední roky rostl a předpokládá se, že by se to nemělo v blízké době změnit, je tato forma velmi vhodná i pro širší veřejnost. Některé fondy totiž můžou mít stabilní i garantované výnosy.

  • Investice do dluhopisů

Dluhopisy představují jednu z bezpečnějších možností, jak zhodnotit své peníze. Ze svých dluhopisů budete dostávat úroky a ve stanoveném čase získáte zpět i celou investici. Kvůli nízké volatilitě vám sice vydělají méně než akcie, dokážou ale stabilizovat vaše investiční portfolio. Je to nejstarší a velmi rozšířený způsob investování.

Jak s investicemi začít

Pro každého nezkušeného investora je nejlepší, pokud se nejprve poradí s odborníkem. Finanční zprostředkovatele z FinGO najdete v celé České republice. Mají přehled o různých investičních nástrojích, jejich výhodách i rizicích.

Obraťte se na nás, pomůžeme vám a za naše rady nic nezaplatíte. Předpokládaný výnos své investice si klidně dopředu spočítejte v naší investiční kalkulačce.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti