Neživotní pojištění

Fotovoltaika a pojištění: Na co určitě nezapomenout

otec a syn si hrají před rodinným domem s fotovoltaikou

Možná i vás zlákal trend pořídit si domácí fotovoltaiku na střechu. Ať už máte svou solární elektrárnu nainstalovanou, nebo o ní teprve přemýšlíte, máme pro vás několik tipů a rad ohledně pojištění. Lidé ho totiž často podcení, proto se na něj vyplatí myslet včas. Pojďme se na to ale podívat hezky od začátku.

Výběr a montáž fotovoltaiky

Než se rozhodnete, od koho si fotovoltaiku pořídíte a necháte nainstalovat, promyslete si několik věcí:

  • Abyste měli jistotu, že vše proběhne v pořádku, vybírejte ze společností, které patří do Solární Asociace nebo České fotovoltaické asociace. Tato sdružení ručí za kvalitní práci svých členů.
  • Sledujte i to, s jakými dodavateli vaše vybraná společnost spolupracuje. Měli by to vždy být ověření odborníci.
  • Dejte ruce pryč od podezřele nízkých cen. Mohlo by se stát, že se cestou objeví nečekané náklady a celková částka se vyšplhá mnohem výš. Navíc riskujete špatnou kvalitu.
  • Nechte na své solární elektrárně pracovat jen kvalifikované elektrikáře. Nikdy se do instalace fotovoltaiky nepouštějte svépomocí.

Cena fotovoltaiky

Je jasné, že fotovoltaika není úplně levná záležitost a může představovat velký zásah do rodinného rozpočtu. Proto si dobře spočítejte její návratnost – to znamená, v jakém časovém horizontu se vám vrátí investované peníze.

Solární elektrárna na střechu rodinného domu může stát zhruba od 200 tisíc Kč do 600 tisíc Kč. Vždy záleží na orientaci a velikosti střechy, okolí domu nebo vybraném dodavateli.

Pojištění fotovoltaiky

S instalací fotovoltaiky souvisí hned několik druhů pojištění. Pokud chcete být krytí pro všechny případy, měli byste je proto důkladně zvážit. Jaká pojištění to jsou?

Pojištění nemovitosti

Myslete na to, že fotovoltaika poměrně výrazně zvyšuje tržní cenu vašeho domu. Nezapomínejte ji proto započítat do pojištění nemovitosti. Pro správně nastavené pojištění jsou důležité tyto faktory:

  • Způsob instalace fotovoltaiky
  • Místo instalace fotovoltaiky – roli hraje, jestli máte panely na hlavní budově, vedlejších budovách, nebo jsou dokonce rozložené mezi několik střech.
  • Umístění vnitřních částí – střídače a baterie. I tady jde o to, jestli jsou v hlavní budově, nebo jinde.
  • Rizika, která pojištění pokrývá – určitě se neobejdete bez pojištění rizika požáru, výbuchu, vichřice, krupobití a přímého úderu blesku. K tomu se vyplatí připojistit ještě přepětí a podpětí v elektrické síti.

Pojištění technické poruchy

Dalším typem pojištění, na který se nevyplatí zapomenout, je pojištění technické poruchy elektrických a strojních zařízení. To vám pokryje škody na samotné fotovoltaice.

Toto pojištění ale na trhu není úplně automatické. Dejte si proto pozor, jestli ho vaše pojišťovna řadí do základní varianty, nebo si ho budete muset doplnit ve formě připojištění.

Přehled pojištění technické poruchy u různých pojišťoven

Pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti

I když si to nikdo nepřeje, může se stát, že u vás kvůli fotovoltaice vznikne požár. Myslete proto i na toto riziko. Navíc se požár může rozšířit i mimo váš dům a pozemek – na sousední stavbu, případně třeba les. Tato rizika vám pokryje právě pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti