Osobní finance

Jak na rodinný rozpočet v každé životní situaci

mladí rodiče s malým dítětem

Jako se během života mění naše rodinná a pracovní situace, vyvíjí se i naše finanční potřeby. Jinak na peníze nahlíží student, který si vydělává na brigádách, jinak zase rodič dítěte. Inspirujte se, jak se starat o rodinný rozpočet podle toho, v jaké životní situaci se právě nacházíte.

Mladý člověk po škole

Stavební a důchodové spoření

Když začnete vydělávat peníze v práci na plný úvazek, pravděpodobně přemýšlíte, jak s nimi naložit. Ideálně už teď myslete na budoucnost a pořiďte si některý z produktů se státním příspěvkem:

  • Stavební spoření – Pokud ho zatím nemáte od rodičů, je nejvyšší čas si ho založit. Až budete přemýšlet o vlastním bydlení, bude se vám určitě hodit. Zároveň začněte uvažovat i nad tím, jak by vaše budoucí bydlení mělo vypadat.
  • Penzijní spoření – Čím dřív začnete, tím nižší částku můžete dávat stranou. Stát vám navíc každý měsíc přispěje 90–230 Kč. Kromě toho získáte první zkušenosti s investicemi.

Ochrana příjmů

Zamyslete se nad tím, co by se stalo, kdyby vám najednou vypadl pravidelný příjem. Kdybyste například ze zdravotních důvodů nemohli pracovat. Částečně by vám sice pomohl stát a možná i členové rodiny, ale nahradit celý příjem by nedokázali.

Pořiďte si proto životní pojištění, které vám v nejhorším pokryje 100 % příjmu. Dejte si ale pozor na jeho správné nastavení – ideálně si nechte poradit od odborníka, který vám s tím pomůže.

TIP: Přečtěte si článek o tom, jaký je rozdíl mezi investičním a rizikovým životním pojištěním.

Přehled o příjmech a výdajích

Jakmile vám na účet přijde několik prvních výplat, porovnejte si své příjmy a výdaje. Hned od začátku se naučte chovat k rozpočtu zodpovědně. Brzy možná budete muset vyhodnocovat své rezervy, dluhy a celkovou hodnotu majetku. Například kvůli hypotéce nebo jinému úvěru.

Člověk v partnerství

Žijete s partnerem nebo partnerkou v jedné domácnosti, možná uvažujete o založení rodiny nebo koupi nemovitosti. V tu chvíli pravděpodobně dáváte dohromady své rozpočty a snažíte se své příjmy a výdaje nějakým způsobem sladit a optimalizovat.

Nejlepší čas na „dobrý dluh”

Teď je ideální doba na to pořídit si hypotéku, která vám zajistí vlastní bydlení. Spolu s hypotečním poradcem najděte nejlepší variantu úvěru na bydlení. Při výběru se zaměřte hlavně na RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. Úrokovou sazbu vždy posuzujte podle aktuální inflace.

Čerstvý rodič

Narození dětí je krásný okamžik. Znamená ale také jednu z nejzásadnějších změn v rodinném rozpočtu – i vzhledem k tomu, že v domácnosti často téměř vypadne jeden příjem. Když k rozpočtu přistoupíte zodpovědně, lépe předejdete problémům, které vznikají kvůli špatnému hospodaření. 

Aktualizace pojištění

Projděte své smlouvy k životnímu pojištění a přizpůsobte je nové situaci. Zahrňte do nich i potomky. Díky tomu si zajistíte nejen klid, pokud by se cokoli dělo, ale také ochranu svých příjmů.

Omezení nepotřebných výdajů

Důkladně se podívejte na vše, co každý měsíc platíte. Pokud najdete cokoli, bez čeho se na čas objedete, nebojte se to z rozpočtu vyškrtnout. Například můžete na nějakou dobu přerušit platby na spoření. Jakmile se oba vrátíte do práce, začněte znovu tvořit rezervu a odkládat peníze na tyto věci.

Další životní etapy

Ani po narození dětí se změnám v životě nevyhnete. Některé jsou pozitivní – například zvýšení platu. Jiné jsou bohužel negativní – sem bychom zařadili třeba případný rozvod.

Vše se ale dá zvládnout. Obzvlášť když máte za zády spolehlivého finančního poradce, který vám v každé situaci pomůže najít řešení. Finanční produkty jsou dnes velmi variabilní a orientované na klienty. Spolehněte se proto, že za všech okolností existuje řešení, které vám pomůže ke spokojenému životu. Kontaktujte nás a domluvte si schůzku ještě dnes.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti