Neživotní pojištění

Nebezpečí bouřek: Pojištění úderu blesku, nebo přepětí v síti?

blesk na obloze

Letos v létě si naživo zkoušíme, co umí nevyzpytatelné počasí. Vysoké teploty a rychlé změny tlaku často vytvářejí ideální podmínky pro bouřky. Ty sice v horkých dnech nabízejí příjemné osvěžení, ale můžou za sebou zanechat ničivé škody na majetku. Proto byste si měli sjednat správné pojištění.

  • Počet bouřkových dní za rok se v Česku pohybuje mezi 25 a 40. 
  • Blesky každoročně způsobí několik požárů lidských obydlí. 

V roce 2022 hasiči evidovali celkem 43 požárů způsobených bleskem. Při nich byla zraněna jedna osoba a způsobeny škody ve výši téměř osm milionů korun,” uvádí Rudolf Kramář z tiskového oddělení Hasičského záchranného sboru. Samotných událostí jsou ve spojitosti s bleskem každoročně tisíce.

Právě blesk je jedním z nejvíc fascinujících a zároveň nebezpečných přírodních jevů. Tento elektrický úkaz se může přenést přes oblohu a poškodit cokoli, co mu stojí v cestě.

Zajímavé statistiky o blescích

Co kryje pojištění úderu blesku

Úder blesku je standardní živelní riziko, které pojišťovny zahrnují do svého základního pojistného krytí. Pravděpodobnost toho, že blesk udeří přímo do domu, ale není moc vysoká. Lidé nerozlišují – a často zaměňují – přímý úder blesku a přepětí v elektrické síti.

Rozdíl mezi přímým úderem blesku a přepětím ale spočívá v tom, kam elektrický výboj míří. Přímý úder blesku udeří do objektu na zemi, zatímco přepětí se vyskytuje na elektrickém vedení.

Přímý úder blesku vs. přepětí v elektrické síti

  • Přímý úder blesku je situace, kdy elektrický výboj z oblaku přímo udeří do objektu na zemi – například do stromu, budovy nebo člověka. Tento úder může být velmi silný a nebezpečný. Když blesk do něčeho udeří, vytváří se intenzivní teplo a elektrický proud daným objektem prochází. To může způsobit požár a u člověka dokonce zranění nebo smrt. 
  • Přepětí je oproti tomu situace, kdy elektrický výboj blesku vytváří velmi vysoké napětí na elektrickém vedení. Přepětí může nastat kvůli blesku, který udeří do vedení v blízkosti budovy nebo elektrického zařízení. Když dojde k přepětí, napětí v elektrickém systému prudce stoupá nad jeho normální úroveň. To může poškodit elektronická zařízení a spotřebiče nebo elektrické rozvody v budově. V extrémních případech může přepětí způsobit požár.

Pozor: Pokud blesk uhodí mimo pojištěný objekt a přepětí se do domu dostane vedením nebo zemněním, tato škoda není důsledkem přímého úderu blesku.

Pojišťovny nabízejí i možnost pojistit se proti přepětí, které může způsobit škody na elektrických zařízeních. V takovém případě obvykle stačí předložit potvrzení od autorizovaného elektrikáře o poškození přepětím v síti a pojišťovna by měla škodu zaplatit.

Na přepětí jsou velmi citlivé hlavně spotřebiče jako televize, počítače a monitory. Výjimečně ale může přepětí poškodit i další elektrické spotřebiče, včetně pračky, bojleru nebo kuchyňských spotřebičů.

Příklady elektrických zařízení, které může přepětí poškodit

Chraňte své spotřebiče před přepětím

  • Podle průzkumu společnosti Schneider Electric 26 % lidí neví, že své spotřebiče může před přepětím chránit
  • Podobné množství lidí také uvádí, že jim blesk v minulosti napáchal škodu na některém elektrickém spotřebiči. 
  • Polovina respondentů své spotřebiče nijak nechrání, maximálně je při silné bouřce vytahuje ze zásuvky. 
  • V drtivé většině se lidé spoléhají na to, že je ochrání hromosvod a bleskosvod. V jeho spolehlivost věří 56 % respondentů. 

Přepěťová ochrana je přitom levná, snadná na instalaci a může předejít nepříjemným situacím. Protože i když víte, že vám pojišťovna škodu proplatí, stále musíte zbytečně řešit rozbitý spotřebič. 

Další nebezpečí bouřek

Bouřky často doprovázejí prudké vichřice, které dokážou trhat střechy, bourat ploty, poškodit fasády a napáchat na majetku mnohamilionové škody

V porovnání s rokem 2021 stoupl loni počet škodních událostí způsobených vichřicí přibližně o třetinu a pojišťovny v roce 2022 řešily téměř 50 tisíc pojistných událostí způsobených vichřicí. Ta se tak stala skokanem roku 2022 v počtu pojistných událostí. 

„Tento nárůst může být tím, že vichřice v roce 2022 zasáhly větší plochu než o rok dříve. Roku 2021 dominovalo ničivé tornádo na jižní Moravě, které mělo sice za následek enormní škody, ale ty se objevily na poměrně úzce vymezeném území. Zmíněné tornádo by mohlo postupně zvýšit počet pojištěných klientů. Navíc by lidé mohli dávat větší pozor na správné nastavení pojistné smlouvy a takzvané podpojištění,“ vysvětluje Petr Jedlička, hlavní analytik a pojistný matematik z České asociace pojišťoven. 

Tomu napovídají i data České asociace pojišťoven. Podle ní průměrná škoda klesla v roce 2022 na 31 tisíc Kč ze 124 tisíc Kč roku 2021, který byl ovlivněný vysokými škodami kvůli tornádu. 

Tabulka pojistných událostí na majetku v roce 2022

Se správným pojištěním vám pomůžeme

Statistiky nám neustále připomínají, jak málo se dokážeme poučit z neštěstí druhých. Po každé ničivé vichřici nebo požáru se rozproudí diskuze o pojistném krytí majetku, ale zůstává podobné procento podpojištěných poškozených. Nezapomínejte proto pravidelně prověřovat, jestli máte nemovitost dostatečně pojištěnou.

S výběrem nejvýhodnějšího pojištění majetku vám rádi pomůžou naši odborníci. Stačí nám zavolat na telefon 777 107 717 nebo vyplnit své údaje v kontaktním formuláři. Naši zkušení poradci vás pak provedou celým procesem.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti