Neživotní pojištění

Víte jistě, že vám pojištění domu pokryje případnou škodu?

stavba nového domu

Pojištění domu nebo bytu má smysl. Ale jen pokud vám při nečekané události přinese dostatek peněz, za které si nemovitost opravíte do původního stavu nebo si pořídíte novou ve stejné kvalitě. Je proto potřeba mít nemovitost pojištěnou na správnou hodnotu.

Pokud váš dům úplně vyhoří nebo vám ho smete tornádo, potřebujete si za peníze z pojistky postavit nový. Plnění pojišťovny by vám proto mělo pokrýt přechodné bydlení, odstranění sutě a stavbu nového domu včetně vybavení.

Problém jménem podpojištění

Většina lidí si svou nemovitost pojistí hned při koupi. Spousta z nich ji pak ale zapomíná pravidelně aktualizovat. A to je velká chyba.

Poslední dva roky totiž došlo k dramatickému nárůstu cen domů i bytů. Zvýšily se ceny nájmů, stavebních materiálů i stavebních prací. Podobná situace nastává i v případě, že nemovitost zrekonstruujete nebo dostavíte. To vše zvyšuje její hodnotu.

Pojištění na příliš nízkou částku se nazývá podpojištění. Týká se i těch, kteří nemovitost nepojistili podle její skutečné hodnoty, ale podle výše hypotéky.

Příklad: Před pár lety jste si pojistili dům v hodnotě 5 000 000 Kč. Stejný dnes ale postavíte za 7 000 000 Kč. To znamená, že pojistka nepokryje škodu, budou vám chybět peníze a svou situaci nevyřešíte.

Aktualizace smlouvy je základ

Minimálně každé dva roky zkontrolujte hodnotu pojištěné nemovitosti a smlouvu případně aktualizujte. Důležité je to hlavně ve chvíli, kdy je rozdíl mezi hodnotou nemovitosti a pojistnou částkou vyšší než 20 %. 

Špatně nastavené pojištění se neprojeví jen při fatálních škodách, ale i při dílčím poškození. Pokud je nemovitost pojištěná jen na 50 % své aktuální hodnoty a vznikne na ní škoda 1 000 000 Kč, pojišťovna vám může vyplatit klidně jen polovinu – tedy 500 000 Kč.

Infografika podpojištění nemovitosti

Jak správně nastavit pojištění domu nebo bytu?

  1. Ověřte si aktuální hodnotu své nemovitosti. Můžete to udělat online a zdarma v kalkulačce pro odhad nemovitosti FinGO.
  2. Pokud se hodnota, na kterou máte nemovitost pojištěnou, liší od její reálné ceny o více než 20 %, aktualizujte svou smlouvu.
  3. Na čím vyšší částku nemovitost pojistíte, tím dražší pojistné budete zpravidla platit. Nemusí to ale být o tolik. Ve formuláři Pojištění majetku na stránkách FinGO si nezávazně porovnejte nabídky 8 největších pojišťoven a hned uvidíte, jak se částka změní. Navíc si můžete vybrat přesně takové pojištění, které pro vás bude ideální.
  4. Pokud budete chtít, sjednejte si s pojištěním nemovitosti rovnou i pojištění domácnosti, odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti nebo občanské odpovědnosti členů domácnosti.

S výběrem nejvýhodnějšího pojištění majetku vám rádi pomůžou odborníci z FinGO. Stačí zavolat na telefon 777 107 717 nebo vyplnit své údaje v kontaktním formuláři. Zkušení poradci z FinGO vás pak provedou celým procesem.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti