Hypotéky

8 důvodů, proč (asi) nedosáhnete na hypoteční sazby z plakátů

Na sazby z plakátů asi nedosáhnete


Koukáte na reklamy? Uvažujete o hypotéce? Říkáte si, že byste chtěli taky takovou dobrou úrokovou sazbu, kterou vidíte v televizní reklamě nebo na vás kouká z plakátu? Této sazby můžete dosáhnout, ale většinou při splnění hned několika podmínek. Jakých konkrétně? A je vůbec výhodné na tyto podmínky přistoupit?

1. Nechcete nevýhodné pojištění

Úvěrové pojištění neboli „Pojištění schopnosti splácet“ nabízí v rámci svých balíčků většina bank a na první pohled to může vypadat výhodně. Dávají vám slevu z úrokové sazby hypotéky, a pokud třeba onemocníte nebo se stanete invalidním nebo ztratíte práci, tak nabízí pomocnou ruku se splácením. Ve skutečnosti to tak výhodné být nemusí. Za pojištění zaplatíte více než za slevu z úrokové sazby, pojištění kryje jen některá rizika, a navíc obmyšlenou osobou často bývá banka, která určuje pravidla, kolik a kam bude z pojistné události vyplaceno peněz. Rozumnějším řešením je obvykle životní pojištění, kde si nastavíte rizika dle svého uvážení, určíte si sami výši pojistných částek a zvolíte si obmyšlenou osobu.

TIP: Přečtěte si náš článek Pojištění k hypotéce: Nedejte na banku.

2. Aktivní účet máte u jiné banky

Abyste získali slevu z úrokové sazby hypotéky, tak většina bank požaduje založení běžného účtu. Zajímejte se ale o to, zda tento běžný účet je zdarma či nikoliv. Pokud zdarma, tak za jakých podmínek. Většinou se musí jednat o „aktivní účet“. Aktivní znamená, že vám tam musí chodit výplata nebo alespoň její část a musí být každý měsíc provedena na účtě nějaká transakce, například platební kartou. Při nesplnění podmínek můžete zaplatit i stokoruny měsíčně za tento účet navíc, a tím se samozřejmě hypotéka prodražuje. 

3. Nevyděláváte opravdu hodně

Není to standardem u všech bank, ale některé mají pro schválení výhodné úrokové sazby speciální požadavek na výši vašeho příjmu. Chtějí, aby žadatel či žadatelé společně dosáhli na vyšší příjem, zde se můžete setkat s požadavkem na minimální příjem 50 000 Kč či 80 000 Kč. Pokud na tento příjem klienti nedosahují, tak ho mohou nahradit aktivy v dané bance v řádech milionů korun.

4. Nekupujete tropický ostrov

I výše úvěru může hrát roli při rozhodování banky o nízkém úroku. U tohoto ukazatele se často stává, že je jedním z hlavních kritérií banky pro přidělení minimální sazby.

5. Nechcete připlácet za dražší pojištění

Tuto podmínku nemá v nabídce úplně každá banka, ale najdou se takové, které chtějí prodat svoje vlastní majetkové pojištění (ve spolupráci s partnerskou pojišťovnou), a proto umí potom slevit třeba o desetinu na úrokové sazbě.

6. Nejste dost mladí

Najdou se už i první banky, které umí dát lepší sazbu klientům do 36 let. (Přečtěte si podmínky pro získání hypotéky).

7. Nebydlíte dost EKO

Další slevu lze získat, pokud je účelem úvěru tzv. „vlastní úsporné bydlení“. To vyžaduje doložení Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) ve třídě A nebo B.

8. Nemáte u banky jiný aktivní úvěrový produkt

Na trhu se můžeme setkat i s bankou, kde jedinou podmínkou pro získání slevy na úrokové sazbě je to, že klient musí mít historicky sjednaný jiný úvěr u dané banky.

Dívejte se hlavně na RPSN

Pozor ještě na jednu důležitou věc. Úroková sazba, zvláště v reklamních spotech, působí velice lákavě, ale sledujte hlavně tzv. RPSN. Jde o roční procentní sazbu nákladů, do které kromě základní úrokové sazby vstupují i další poplatky a náklady jako například: 

  • poplatky za posouzení žádosti o úvěr
  • poplatky vážící se k uzavření smlouvy (např. administrativní poplatky)
  • poplatky za vedení úvěrového účtu
  • poplatky za zpracování odhadu 
  • platby za pojištění

Tedy čím vyšší RPSN, tím dražší úvěr! Takže ve finále i ta plakátová sazba nemusí být ta nejvýhodnější.

Dosáhněte na nejlepší podmínky

Abyste dosáhli na skutečně ty nejlepší podmínky, které můžete vzhledem ke své situaci získat, obraťte se na hypotečního poradce. Ten pro vás připraví srovnání hypotečních úvěrů ne na základě plakátových čísel, ale na základě úroků a cen, které poté skutečně budete platit.

Výši hypotéky si můžete v klidu spočítat i z domova, díky naší hypoteční kalkulačce:

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti