Životní pojištění

Pojištění sportovců: jaké vybrat?

Hledáte nejlepší způsob, jak se pojistit jako sportovec? Zjistěte, jaké jsou vaše možnosti a jak se vyhnout běžným pastem v pojistných smlouvách.

Základní rozdělení sportovců

V oblasti pojištění rozlišujeme několik typů sportovců: rekreační, registrovaní a profesionální. Každý typ vyžaduje specifický přístup od pojišťoven, které posuzují rizikovost sportů od rekreačních aktivit až po extrémní sporty.

Základní rozdělení sportovců
Rozdělení sportovců z pohledu pojištění
  • Rekreační sportovci: často nepotřebují hluboké pojistné krytí.
  • Registrovaní sportovci: pojišťovny k nim přistupují s vyššími pojistnými sazbami kvůli zvýšenému riziku úrazů.
  • Profesionální sportovci: jejich pojištění je často komplexní a zahrnuje vyšší pojistné částky s vyššími pojistnými sazbami a speciálními podmínkami.

Speciální kategorie: Fotbal a hokej: pojišťovny k nim mají často rezervovaný postoj. Profesionální hokejisté a fotbalisté mohou být pojistěni pouze s určitými omezeními.

Rizikové a nepojistitelné sporty: některé sportovce pojistit nelze. Extrémní sporty, jako jsou bungee jumping, MMA nebo horolezectví jsou v mnoha případech vysoce přirážkové, nebo zcela vyloučené z pojištění.

„Například u registrovaných sportovců v okresním přeboru většina pojišťoven sazby nenavyšuje. I přes to doporučuji si nastavení pojištění sportovců navýšit, kvůli zvýšenému riziku úrazu, které takovýmto sportovcům hrozí,“ říká Petr Motáček, specialista na pojištění FinGO.

Jak správně postupovat při pojištění sportovců

Při sjednávání pojištění je zásadní pravdivě informovat o všech relevantních aktivitách a změnách v provozovaných sportech. Neupřímnost nebo opomenutí informovat o změně může vést k problémům s vyplácením pojistného plnění.

  1. Zvolte správný typ pojistky: vyberte pojistku, která specificky pokrývá rizika spojená se sportem vašeho dítěte. Některé pojišťovny nabízí speciální balíčky pro dětské sportovní aktivity.
  2. Pokrytí všech aktivit: ujistěte se, že pojistka pokrývá všechny aktivity sportovce, ve kterých vaše dítě participuje, včetně škol v přírodě, sportovních dnů a příměstských táborů. Důležité je, aby pojistka zahrnovala jak úrazy, tak odpovědnost za škody způsobené třetím osobám.
  3. Specializované rizika: pro sporty jako jsou vodní sporty nebo zimní aktivity zvažte pojistku, která kryje specifická rizika spojená s těmito méně tradičními sportovními činnostmi.
  4. Doba krytí: ujistěte se, že pojistka platí pro celé období sportovních aktivit vašeho dítěte.

Pravidelná aktualizace pojistky: jak vaše dítě roste a mění své sportovní zájmy, je důležité, abyste pravidelně aktualizovali pojistku.

Pojištění sportujících dětí
Pojištění dětí při sportu

Specifika pojistných podmínek jednotlivých pojišťoven pro sportovce

  • Pojišťovna není striktní ve výlukách sportů: všechny sportypojišťuje v jednotné sazbě bez ohledu na rizikovost.
  • Profesionální sportovci mají navýšenou sazbu pojistného pouze za úrazová rizika, ale jinak nejsou z pojištění vyloučeni.
  • Přirážky pro rizikovější povolání a sporty: některé sporty mají cenovou přirážku na úrazových a nemocenských rizicích.
  • Děti nejsou přirážkami zatíženy ani u profesionálních sportů.
  • Speciální skupina pro profesionální sportovce: závisí na typu sportu, připojistit lze i adrenalinové sporty.
  • Specifika v pojistných podmínkách: například pro adrenalinové a extrémní sporty.
  • Pojišťovna má rozdílný přístup při pojištění sportovců k dětem a dospělým: sporty dospělých jsou rozděleny do rizikových skupin a mají příslušné pojistné podmínky.
  • Děti jsou pojistěny na základě věku: do 15 let se na jejich sporty nehledí, po 15. roce se posuzují jako dospělí.
  • Sporty dětí do 14 let nejsou posuzovány: mohou provozovat jakýkoliv sport na jakékoliv úrovni.
  • Dospělí mají individuálně posouzené riziko: záleží na sportu, který provozují.
  • Individuální posouzení extrémních sportů: všechny extrémní sporty jsou posuzovány individuálně a mohou být nepojistitelné.
  • Děti a dospělí mají odlišné rizikové skupiny: s případnými přirážkami nebo výlukami na základě rizika.
Petr Motáček o životním pojištění

S výběrem pojištění sportovců pomůžeme

Nejlépe vám s výběrem pojišťovny, nastavením pojistky sportovců a uzavřením pojistné smlouvy vždy pomůže zkušený poradce. My takové máme. Projdeme s vámi všechny podmínky, seznámíme vás s výlukami a smlouvu vám nastavíme tak, aby pro vás byla co nejvýhodnější. Pokud o úrazovém pojištění přemýšlíte, ozvěte se nám, rádi vám pomůžeme.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti