Životní pojištění

Úrazy na trampolíně a jak jim předcházet

dítě skákající na trampolíně

Při skákání na trampolíně často dochází k vážným úrazům dětí, shodují se lékaři. Nejvíc jich je během letních prázdnin, kdy jsou zranění obecně častější. Trampolíny a kola vedou v žebříčku příčin úrazů s trvalými následky. Jak jim předcházet?

Nejčastější úrazy na trampolíně

  • Zlomeniny předloktí, pažních a stehenních kostí. Časté jsou dislokované zlomeniny – to znamená, že jsou kosti vychýlené a lékaři je musí srovnat.
  • Otřesy mozku a tržné rány.
  • Zraněné kotníky a předloktí. Můžou pak způsobit i poranění okolních cév a nervů, které vyústí v poruchu hybnosti nebo citlivosti. Často s tímto zraněním dítě musí dokonce na operaci.

Léčba těchto zranění zabere 2 až 3 měsíce. V závažnějších případech i půl roku až rok.

(Zdroj: Statistika FN Motol Radovan Hudák, Karolína Kulichová a Šimon Hádek)

statistika úrazů dětí podle jednotlivých měsíců

Základní pravidla skákání na trampolíně

  • Na trampolíně by mělo vždy skákat jen jedno dítě. Dvě a více dětí mění odpružení trampolíny a hrozí i riziko, že se děti zraní o sebe navzájem.
  • Vyvarujte se skákání dospělého a dítěte současně.
  • Děti na trampolíně vždy mějte pod bedlivým dohledem – buď vaším, nebo jiné dospělé osoby.
  • Dbejte na to, aby dítě při skákání nemělo nic v puse (například žvýkačku nebo lízátko) ani nic tvrdého v ruce – třeba klacek. Nebezpečné můžou být i brýle.
  • Sledujte únavu dítěte a nenechte ho skákat vyčerpané. Výrazně tím snížíte riziko úrazu z nepozornosti a nedostatku energie.
  • Nikdy nenechte děti dělat salta nebo přemety, aniž by měly osvojenou techniku, například od trenéra parkouru. Děti neumí odhadnout, jestli salto správně dotočí. Při nepovedených pokusech si pak můžou poranit hlavu nebo páteř.

Dejte si pozor na tyto situace

  • Menší dítě se dostane do prostoru pod trampolínou ve chvíli, kdy na trampolíně někdo skáče. 
  • Na trampolíně skáče dítě do 6 až 8 let, kdy nemá ještě zcela vyvinutou koordinaci. Takové dítě ne vždy dokáže správně odhadnout provedení, sílu, výšku a délku skoku.
  • Trampolína nemá dostatečně zabezpečené pružiny po obvodu. To může vést ke skřípnutí kůže na nohou nebo rukou.
  • Na trampolíně není ochranná síť nebo není zapnutá. Dítě může vypadnout mimo trampolínu. Pokud se v okolí navíc nachází například kámen, zahradní nábytek nebo zídka, může si dítě zlomit ruku nebo nohu, případně si poranit hlavu nebo krční páteř. To může vést dokonce až k ochrnutí.

(Zdroj: Facebook, lékař Radovan Hudák (Klinika dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole)

statistika úrazů na trampolíně

3 tipy, jak snížit riziko úrazu na trampolíně

  1. Dohled a přítomnost. Na dítě nepřetržitě a aktivně dohlížejte. Buďte přítomní a věnujte mu plnou pozornost. Tím můžete okamžitě reagovat na nebezpečné situace nebo předejít rizikům, jako je špatné provedení skoku, kolize s dalšími skákajícími nebo zapomenuté zapnutí zipu na ochranné síti.
  2. Výběr bezpečné trampolíny. Zajistěte, aby trampolína měla bezpečnostní prvky, jako jsou ochranné sítě, zakrytí pružin a bezpečné úchyty. Pravidelně kontrolujte její stav a vybavení, abyste případné nedostatky odhalili a opravili včas.
  3. Výuka a pravidla. Naučte své dítě, jak trampolínu bezpečně používat. Vysvětlete mu pravidla a důležité zásady: neskákat na trampolíně ve více dětech, vyhýbat se nebezpečným skokům, držet se středu trampolíny, neskákat na ní za špatného počasí atd. Vysvětlete dítěti i to, proč je důležité tato pravidla dodržovat.
přehled, kde se nejčastěji stávají úrazy na trampolíně

Zodpovědnost provozovatele trampolíny

Běžnou situací bývá, že k úrazu dojde na trampolíně v penzionu nebo restauraci. Kdo je pak za případný úraz na trampolíně zodpovědný? Provozovatel zařízení zodpovídá za údržbu a kontrolu trampolíny. Musí navíc poskytnout pokyny pro její bezpečné používání.

Pokud by nezajistil bezpečnostní opatření a úraz dítěte způsobila nedostatečná údržba trampolíny, špatné instrukce nebo vadné vybavení, může být považován za zodpovědného za zranění. V takovém případě by mohl nést náklady spojené s léčbou a s nároky na odškodnění.

V případě sporu by rozhodl důkaz o tom, jestli provozovatel zajistil bezpečnost hostů a dodržel bezpečnostní standardy.

Pojištění odpovědnosti pro provozovatele trampolíny

Pokud provozujete penzion, restauraci nebo dětské centrum, kde máte trampolínu nebo jiné herní prvky, důsledně sledujte jejich stav. Provádějte průběžnou revizi a opravy a mějte vyvěšené pokyny pro bezpečné používání zařízení.

Zvažte také pojištění škody způsobené provozní činností. Případné odškodnění při vážných úrazech se může vyšplhat do vyšších statisíců korun.

Hlavní zodpovědnost mají rodiče

Rodiče mají povinnost poskytnout svým dětem ochranu, výchovu a dohled odpovídající jejich věku, schopnostem a zdravotnímu stavu. V případě úrazu dítěte je tedy klíčové, jestli na něj rodiče dostatečně dohlíželi a snažili se úrazu předejít. Pokud se prokáže, že rodiče zanedbali potřebná opatření nebo na dítě dostatečně nedohlíželi, jsou za úraz zodpovědní oni.

Úrazové pojištění pro děti

Jako rodiče riziko úrazu na trampolíně nepodceňujte. Dítě mějte pod dozorem podobně, jako když je v bazénu. I přes veškerá opatření ale bohužel nejde riziko úrazu úplně eliminovat. 

Pokud máte trampolínu doma, zvažte úrazové pojištění pro děti. Při vážném poranění končetin, kdy se o dítě musíte několik měsíců starat, vám může pojištění pokrýt ušlé příjmy a vynahradit náklady spojené s léčbou a rehabilitací.

Správně nastavit pojistku a sjednat rizika, která děti opravdu potřebují, nebývá jednoduché. Poraďte se proto raději s odborníky. Sjednejte si schůzku s naším poradcem a on vás celým procesem provede od začátku do konce. Vy tak budete mít klid, že je o vaše dítě dobře postaráno.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti