Životní pojištění

Jak na úrazové pojištění pro děti

dítě šplhající na strom

Tak jako si sjednáváme životní pojištění pro sebe, měli bychom myslet i na pojištění pro děti. I když máte třeba slušný příjem nebo drobné rezervy. Když se ale stane něco nečekaného, snadno vzniknou poměrně velké náklady – na léčbu, rehabilitaci nebo hlídání dítěte. Případně vypadne příjem rodiče, který s dítětem zůstane doma.

Pokud navíc dítě utrpí úraz s doživotními následky, náklady raketově vystřelí ještě víc. Budete mu pak muset přizpůsobit bydlení, například vybudovat bezbariérový přístup a podobně.

Pojištění pro děti z rizikových skupin

Úrazy se v životě nevyhýbají nikomu. Největší riziko pak mají aktivní děti, které sportují – a to jak závodně, tak rekreačně. Pokud dítě sportuje závodně, často musí podávat výkony na hranici svých možností. O úrazy pak není nouze.

Ověřte si proto, jestli pojišťovna děti rozděluje do rizikových skupin. Některé pojišťovny dávají profesionálním nebo vrcholovým sportovcům poměrně výrazné přirážky, a to včetně dětí. Jiné dokonce na určité sporty, jako je například profesionální fotbal, hokej nebo bojové sporty, nepojišťují vůbec. A další berou jen děti do 15 let.

Než sjednáte životní pojištění, myslete na to, že je dobré dítě pojistit jak na úrazy, tak nemoci.

Co zahrnout do úrazové pojistky pro děti

Pojištění trvalých následků

U trvalých následků doporučujeme zvolit pojistnou částkou minimálně 1 milion korun – u sportujícího dítěte klidně 3 miliony korun. Můžete si sjednat i takzvanou progresi, která se odvíjí od závažnosti úrazu. Některé pojišťovny nabízejí progresi ve výši až 10násobku sjednané pojistné částky.

Příklad: Sjednáte dítěti pojištění na částku 1 milion korun. Dítě si udělá úraz a pojišťovna podle tabulek stanoví progresi na 60 %. Místo 1 milionu tak dostanete 6 milionů korun.

Pojištění invalidity

Určitě nezapomeňte na riziko invalidity, snížené soběstačnosti nebo závislosti na péči. Některé pojišťovny vyplácí peníze už od 2. stupně závislosti a některé od 3. stupně.

Při posuzování stupně závislosti pojišťovna hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby:

  • mobilita
  • orientace
  • komunikace
  • stravování
  • oblékání a obouvání
  • tělesná hygiena
  • výkon fyziologické potřeby
  • péče o zdraví
  • osobní aktivity
  • péče o domácnost (u osob starších 18 let)

Denní odškodné za úrazy

Pojišťovna v tomto případě vyplácí denní dávky za dobu léčby. Oficiální tabulka vždy stanoví horní hranici doby léčby každého úrazu. Toto riziko ale není úplně levné, proto si ho sjednejte spíš jako doplněk v nějaké přiměřené denní dávce, například 300 Kč.

Co zahrnout do nemocenského pojištění dětí

Rozhodně dítěti sjednejte pojistnou částku na velmi vážné nemoci. Tou nejrozšířenější je rakovina. Podle statistik rakovinou během života onemocní dokonce každý třetí Čech. Myslet byste ale měli i na další nemoci, jako je například slepota, hluchota nebo meningitida. Případně vrozené vady dětí, které se nemusí projevit hned po narození.

Seznam diagnóz u pojišťovny

Každá pojišťovna má seznam diagnóz. Čím víc jich na seznamu má, tím vyšší je pravděpodobnost, že bude daná diagnóza i v pojistných podmínkách.

Samotný seznam ale není vždy tím správným vodítkem, podle kterého byste se měli orientovat. Některé pojišťovny mají sice více diagnóz, ale za některé plní třeba jen 10–25 % ze sjednané pojistné částky. Jiné pojišťovny se zase zaměřují na ty nejběžnější nemoci, ale plní 100 %.

Pobyt v nemocnici

Dítěti nezapomeňte pojistit také pobyt v nemocnici. Je to poměrně levné riziko a vyplatí se vám. Zdravotní pojišťovna totiž platí doprovod dětí do nemocnice standardně jen do věku 6 let.

Jak se v pojištění dětí vyznat

Správně nastavit pojistku a sjednat rizika, která děti opravdu potřebují, nebývá jednoduché. Kromě toho byste měli pojistku pravidelně aktualizovat. Když například pojistíte dítě, které nesportuje, ale pak začne hrát závodně hokej, rizika se výrazně změní.

Nikdy neuděláte chybu, když se poradíte s odborníky. Pokud si nevíte rady, sjednejte si schůzku s naším poradcem a on vás celým procesem provede od začátku do konce. Vy tak budete mít klid, že je o vaše dítě dobře postaráno.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti