Hypotéky

Kolik stojí mimořádná splátka hypotéky

Mimořádná splátky hypotéky vás nemusí stát vůbec nic.

Máte na účtu víc peněz, než potřebujete na nejnutnější výdaje, a rádi byste tak ukousli ze svého dluhu? Máme pro vás dobré zprávy: na poli mimořádných splátek za hypotéku udělala Česká národní banka v posledních letech důležité změny a celý proces je teď jednodušší, má jednotná pravidla napříč bankami a pravděpodobně vás vyjde levněji.

Stará a nová pravidla pro mimořádné splátky

Mimořádná splátka hypotéky byla po dlouhá léta strašákem českého hypotečního trhu: pravidla si určovaly samy banky a do smluvních podmínek často vměstnaly všechno včetně náhrady za ušlý zisk (tedy platbu úroků z dluhu, který už po mimořádné splátce neexistoval). Mimořádná splátka hypotéky vás tak mohla přijít na další statisíce korun.

Nakonec zasáhla Česká národní banka a podmínkám pro mimořádné splátky hypotéky nastavila jasné mantinely. Ty se ovšem vztahují pouze na úvěry uzavřené nebo refinancované od prosince 2016. Pokud máte úvěr starší, bohužel se na vás nová pravidla nevztahují.

TIP: Pokud můžete svoje peníze zhodnocovat více, než kolik je úrok vaší hypotéky, může se vám vyplatit investovat přebytečné peníze spíše než předčasně splatit úvěr.

Mimořádně splácet můžete i zdarma

Uzavřeli nebo refinancovali jste svou hypotéku v prosince 2016 nebo později? Každý rok můžete splatit až 25 % zbývající části úvěru zcela zdarma. Ohlídat si musíte jenom dvě podmínky:

  • Mimořádnou splátku hypotéky pošlete měsíc před výročím uzavření smlouvy.
  • Splatili jste už minimálně dvanáct splátek.

Splácet zdarma můžete i v těchto případech:

  • Celou hypotéku (starou i novou) můžete zdarma splatit vždycky na konci fixačního období, podobně jako při refinancování hypotéky jinou bankou v zásadě splácíte zbytek hypotéky u původní banky.
  • Také při prodeji nemovitosti lze úvěr splatit a banka neúčtuje poplatky navíc.
  • Zdarma může klient/ka splatit hypotéku z pojistného plnění, které bylo k tomuto účelu sjednáno, v případě, že on/a nebo jeho/její manžel/ka nebo partner/ka zemře, stane se invalidním apod., a je tím ohrožena schopnost splácet.

Poplatky za mimořádné splátky spadly dolů

Pro úvěry sjednané nebo refinancované v prosinci 2016 nebo později už nehrozí přebujelé poplatky. Podle regulací ČNB vám banka nesmí účtovat nic víc než účelně vynaložené administrativní poplatky. A zatímco ještě nedávno si toto pravidlo některé banky vykládaly poměrně volně, po dalších zásazích ČNB dnes skutečně zaplatíte jen stokoruny, nižší tisíce korun nebo dokonce vůbec nic.

Ve hře je ale stále návrh novely zákona, zejména projednání zastropování výše účelně vynaložených nákladů, který čeká na projednání ve Sněmovně. Česká bankovní asociace navrhuje sjednocení postupu pro banky, které by bylo přehledné a oboustranně výhodné (pro banku i klienta).

Maximální administrativní poplatek činí 1 % ze splácené částky, pokud vám do konce fixačního období schází více než rok, respektive 0,5 %, pokud jde o méně než rok.

Přehled cen mimořádných splátek v bankách

BankaVýpočet mimořádné splátkyPoznámka
Hypoteční banka / ČSOBCENÍK ZDEadministrativní poplatek 500 Kč
Česká spořitelnaKALKULAČKA ZDECENÍK ZDE

administrativní poplatek 200 Kč
Komerční bankaKALKULAČKA ZDEviz podmínky úvěrové smlouvy
RaiffeisenbankFORMULÁŘ ZDE
Moneta Money BankPODMÍNKY ZDEadministrativní poplatek 5000 Kč
UniCredit BankPODMÍNKY ZDESAZEBNÍK ZDEadministrativní poplatek 1500 Kč
mBankSAZEBNÍK ZDEadministrativní poplatek 1000 Kč
OberbankSAZEBNÍK ZDEpoplatek za mimořádnou splátku 150 Kč
Přehled cen za mimořádnou splátku hypotéky

Stará hypotéka? Připravte se

Pokud jste svoji hypotéku uzavřeli před 1. prosincem 2016 a od té doby jste ji nerefinancovali, budete muset plánovat mnohem pečlivěji. Určitě si nechte propočítat výši předčasné splátky, ale připravte se, že pro vás možná bude lepší počkat na konec fixačního období a poplatkům se vyhnout.

Hypoteční poradce vám mimořádné splácení zjednoduší

Sjednali jste nebo refinancovali svoji hypotéku prostřednictvím hypotečního poradce z řad FinGO.cz? Naši poradci jsou pro vás partnery v průběhu celého procesu splácení hypotéky, a i při mimořádné splátce vám budou po ruce. Určitě se s nimi spojte, potvrdí si s vámi stávající stav vašeho konta a finanční náklady na předčasné splacení hypotéky. Určitě pomohou i s administrativou.

Pokud o úvěru na bydlení teprve přemýšlíte, hodit se vám určitě bude naše kalkulačka hypotéky:

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti