Neživotní pojištění

Jedete autem na dovolenou? Přibalte si havarijní pojištění

Mladý pár jede na dovolenou autem.

Je tu období letních dovolených. A s ním často přichází dlouhé hodiny za volantem, stovky kilometrů na tachometru a vyšší riziko nehody. Ta se vám pak může pořádně prodražit. Bez zdravotního pojištění už dnes na dovolenou vyráží jen málokdo. Ale co auto?

Pojištění auta na cesty

Povinné ručení

Každé vozidlo musí mít takzvané povinné ručení, které vás chrání před škodami, které na silnici způsobíte. V případě nehody se totiž škoda hradí vždy z povinného ručení viníka.

Havarijní pojištění

Na rozdíl od povinného ručení není havarijní pojištění povinné. Pokryje vám ale škody, které vzniknou na vašem vozidle. V podstatě existují dva typy škod, na které se toto pojištění vztahuje:

  • Škody, které si způsobíte sami.
  • Škody, u kterých neznáte viníka nebo ho nemůžete jednoznačně určit.

Havarijní pojištění si sjednávají hlavně lidé s novějšími auty. Takové vozy mají obvykle poměrně vysokou hodnotu a jejich oprava by se mohla vyšplhat na vysoké částky.

Havarijní pojištění na cesty do zahraničí

Při cestách za hranice může i zkušeného řidiče zaskočit neznámá trasa nebo jiné návyky místních motoristů. Pokud byste zavinili dopravní nehodu a neměli havarijní pojištění, škody na autě byste si pak museli zaplatit z vlastní kapsy.

Na dovolenou se proto vyplatí uzavřít krátkodobé havarijní pojištění. Pokryje vám potřebné opravy vozu a vy zaplatíte jen případnou spoluúčast. 

Sjednat si ho můžete kdykoli před odjezdem. Myslete ale na to, že jednotlivé pojišťovny nabízí různou minimální délku a podmínky sjednání havarijního pojištění.

Srovnání minimální délky a podmínek havarijního pojištění

Co ovlivní cenu havarijního pojištění

To, na kolik vás krátkodobé havarijní pojištění vyjde, se odvíjí od několika faktorů. Mezi ty hlavní patří:

  • značka a typ vozu,
  • hodnota vozidla,
  • stáří vozidla,
  • bydliště majitele,
  • kombinace pojištěných rizik,
  • bezeškodní průběh,
  • spoluúčast (buď fixní, nebo procentuální) – čím vyšší, tím méně za pojištění obvykle zaplatíte.
Rozsah havarijního pojištění

TIP: Jedním z vůbec nejdůležitějších kritérií při výběru krátkodobého havarijního pojištění na dovolenou je rozsah asistenčních služeb. Ten podrobněji rozebereme v některém z příštích článků. 

Výluky z havarijního pojištění

Havarijní pojištění obsahuje i výluky – tedy případy, kdy vám pojišťovna škodu neproplatí. A protože zákon havarijní pojištění nijak neupravuje, výluky se u jednotlivých pojišťoven můžou lišit.

Podívejte se na následující situace. Na první pohled sice můžou některé z nich vypadat podobně – v jednom případě se ale jedná o pojistnou událost, ve druhém o výluku z pojištění:

Srovnání pojistných událostí a výluk z havarijního pojištění

TIP: Řidiči si význam havarijního pojištění často uvědomí až ve chvíli, kdy musí zaplatit škodu na vlastním autě. Myslete dopředu na situace, které můžou nastat, a buďte připravení.

Správně nastavené havarijní pojištění

Ceny aut v posledních měsících rychle rostou, a proto si dejte pozor na správné stanovení pojistné částky. Kvůli velké inflaci se teď stává, že auta bývají podpojištěná. Nespoléhejte se proto jen na svůj odhad, ale raději se obraťte na finančního poradce, se kterým vyberete tu nejvýhodnější variantu. 

S uzavřením havarijního pojištění vám rádi pomůžeme ve FinGO. Srovnáme nabídky jednotlivých pojišťoven a doporučíme vám pojištění, které splní vaše představy. Obraťte se na našeho poradce.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti