Neživotní pojištění

Jak zazimovat nemovitost a ochránit ji před mrazem

Chata v zasněžené krajině v lese

Sníh, led a mráz. I v zimě dokážou přírodní živly napáchat velké škody na nemovitostech. Inspirujte se proto našimi tipy, jak zazimovat nemovitost co nejlépe. Jen díky nim nebudete muset řešit náklady navíc a spousty zbytečné práce.

Pojistné škody se nejčastěji objevují v neobydlených domech kvůli popraskaným vodovodním trubkám a rozvodům, pádu ledu nebo sněhu ze střechy, případně protržení střechy pod tíhou sněhové nadílky. U rekreačních nemovitostí nezapomínejte ani na požáry. V zimě se víc topí a topné systémy jsou často v nevyhovujícím stavu, bez potřebných revizí a údržby.

8 tipů, jak zazimovat nemovitost

Pokud dům, chatu nebo chalupu v zimě nevyužíváte a blíží se chladné počasí, inspirujte se těmito tipy.

  1. Zastavte přívod vody. I drobná prasklina v potrubí dokáže napáchat velké škody, a to nejen na samotném majetku, ale i vaší peněžence v případě účtu za vodu. 
  2. Temperujete, nebo vypínáte topení? Od toho, pro jakou možnost se rozhodnete, se odvíjí míra vypuštění vody z potrubí, bojleru, záchodu a jiných systémech, které se během zimy nepoužívají.
  3. Obalte potrubí, ze kterých jste nevypustili vodu. Voda by v nich mohla zmrznout. Pokud plánujete během zimy zcela vypnout topné systémy, vypusťe vodu se systému ještě důkladněji.
  4. Nenechávejte na chatě žádné jídlo, které by mohlo přilákat hlodavce.
  5. Zkontrolujte celou nemovitost – hlavně střechu. Ujistěte se, že nic není poškozené. Tíha sněhu by takové škody mohla znásobit.
  6. Zabezpečte nemovitost proti zlodějům a vandalům. Nezapomeňte pořádně zavřít okna, zamknout dveře, použít dostupné ochranné systémy a bezpečnostní zámky.
  7. Domluvte se se sousedy na občasné kontrole. Budete v klidu, že je s vaší nemovitostí vše v pořádku.
  8. Pojistěte svou nemovitost, pokud jste to ještě neudělali. Ve FinGO vám rádi porovnáme nabídky pojišťoven a doporučíme tu nejlepší variantu.

Namrzlé chodníky – kdo zodpovídá za úrazy?

V zimě nastává otázka, kdo nese odpovědnost za škody způsobené například uklouznutím nebo pády na neodhrnutých, zasněžených a zmrzlých chodnících. V těchto situacích je třeba rozlišovat, jestli jde o přilehlý chodník k nemovitosti, nebo o chodník na vašem pozemku.

Chodník přilehlý k nemovitosti

V roce 2018 se změnil zákon a jako majitel nemovitosti už nemusíte odklízet sníh z chodníku přilehlého ke svému domu. Nenesete tedy odpovědnost za škody, které vzniknou kvůli neodklizenému sněhu. Odklízení chodníků je starostí správce místních komunikací.

Chodník na vašem pozemku

Pokud z vaší střechy třeba spadne sníh a někomu způsobí škodu, řeší se to pomocní pojištění odpovědnosti. Může jít jak o pojištění odpovědnosti z vlastnictví dané nemovitosti, tak o občanskou odpovědnost. Každá pojistná událost je ale specifická. O tom, jestli pojišťovna škodu proplatí, rozhoduje mnoho faktorů.

Jaké pojištění pokryje škody

Můžou nastat situace, kdy pojišťovna nevyplatí pojistné plnění na pokrytí škody nebo přistoupí ke krácení pojistného plnění. Vám tak vyplatí méně peněz, než čekáte, a nepokryje plnou škodu.

Chcete jistotu, že máte chalupu, dům nebo byt pojištěný správně? Sjednejte si tato tři pojištění:

  • pojištění nemovitosti
  • pojištění domácnosti
  • pojištění odpovědnosti

Kromě toho nezapomínejte na následující pravidla:

  • Pečujte o svou nemovitost a udržujte ji v dobrém stavu.
  • Nezanedbávejte revize důležitých součástí stavby nebo spotřebičů.
  • Když už nastane pojistná událost, neprodleně a pravdivě ji nahlaste své pojišťovně.
  • Pokud nevíte, jak postupovat, nahlaste škodu spolu se svým finančním poradcem.

Zkontrolujte svou starší smlouvu

Myslete na to, že pojistný trh a jeho produkty se postupem času vyvíjejí. Ceny nemovitostí rostou a s nimi i hodnota vašeho majetku. Pokud máte starou pojistnou smlouvu a nemovitost pojištěnou na nízkou částku, váš dům už může být podpojištěný.

Pokud se chcete poradit ohledně stávající pojistné smlouvy, obraťte se na nás. Naši poradci vám smlouvu zkontrolují a případně doporučí výhodnější pojištění. Ať už cenově, rozsahem pojistného krytí, nebo asistenčních služeb.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti