Hypotéky

Udržitelné bydlení: úvěrů je široká škála, teď už si jen dobře vybrat…

Úvěry na ekologické nebo udržitelné bydlení jsou speciálně navržené finanční produkty. Mají podpořit investice do zlepšení energetické efektivity, využití obnovitelných zdrojů energie a obecně k udržitelným způsobům bydlení. Poskytují je různé finanční instituce, včetně bank a stavebních spořitelen. Jejich cílem je motivovat domácnosti i firmy k investicím, které vedou ke snížení energetické náročnosti budov a k pozitivnímu dopadu na životní prostředí.

Jak financovat ekologické vylepšení vaší domácnosti

Banky a stavební spořitelny nabízejí úvěrové produkty zaměřené na financování vylepšení domácností nebo novostaveb s důrazem na udržitelnost. Existují také vládní a regionální programy poskytující granty, úvěry s výhodnější úrokovou sazbou, dotace, daňové úlevy nebo jiné finanční pobídky pro podporu ekologického bydlení. Stejně jako nebankovní fondy, které kladou důraz na inovace nebo sociální dopad. Všichni tito poskytovatelé reagují na rostoucí zájem veřejnosti o udržitelné bydlení a na legislativní opatření, která podporují energetickou efektivitu a udržitelnost. 

Úvěry na udržitelné bydlení mohou investoři využít na širokou škálu opatření – nejčastěji to je instalace solárních nebo fotovoltaických panelů. Dále zateplení budov, konkrétně izolace střech, zdí a také výměna oken. Peníze také využívají na modernizaci vytápěcích a chladicích systémů, které vyměňují za jejich účinnější a ekologičtější varianty. Kromě úspor při vytápění majitele domů zajímají také možnosti instalace systémů pro šetrnou správu vody nebo systémy na sběr dešťové vody.

Snížení nákladů, vyšší hodnota domů

Zájem o úvěry na udržitelné bydlení roste se zvyšujícím se povědomím o klimatických změnách a legislativních opatřeních, které podporují energetickou efektivitu a udržitelnost. „Podle našich zkušeností také mnoho lidí a firem hledá způsoby, jak snížit své energetické náklady, ale také zvýšit hodnotu svých nemovitostí, což právě úvěry na udržitelné bydlení umožňují,“ říká Petr Motáček, úvěrový specialista ze společnosti FinGO.

Hodnotu nemovitostí zvyšují i všichni ti, kteří se přihlásili do nového dotačního programu „Oprav dům po babičce“. Program se zaměřuje na kompletní renovaci starších domů – také s cílem výrazně snížit energetické náklady na její provoz.

Kdo může o dotaci na udržitelné bydlení požádat?

Požádat mohou vlastníci rodinných domů nebo rekreačních objektů, pokud v nich mají trvalé bydliště, kteří jsou ekonomicky aktivní. Tedy zaměstnanci, zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné, pracující důchodci, pracující studenti, stejně jako třeba rodiče na mateřské dovolené. 

Pro získání dotace musíte realizovat optimálního zateplení stěn, střechy a podlah, díky kterým dosáhnete požadované energetické úspory. Součástí žádosti o dotaci může být i podpora dalších úsporných opatření, včetně instalace fotovoltaiky, výměny kotle, pořízení tepelného čerpadla, zavedení systémů pro sběr a využití dešťové nebo odpadní vody, realizace zelené střechy, větrání s rekuperací, instalace nabíječky pro osobní elektroauto a dalších.

„Poradci FinGO své klienty dokáží celým procesem získání dotace provést. Rovněž jim, kromě pomoci se získáním dotace, umí dodat spolehlivé experty na fotovoltaiku. Těmi disponuje kupříkladu partnerská firma Enedom,“ pokračuje Petr Motáček.

Kolik může žadatel o dotaci na udržitelné bydlení dostat?

Při správném podání žádosti můžete na optimální zateplení získat až jeden milion korun, a to dokonce zálohově předem. Další finanční prostředky jsou pak připraveny na podporu ostatních úsporných opatření, včetně rodinného bonusu 50 tisíc Kč na každé nezaopatřené dítě, takže celkově může dotace pokrýt až polovinu výdajů.

Kdo někdy stavěl, nebo spíš rekonstruoval, tak ví, že starší dům skýtá při opravě řadu nečekaných, většinou nepříjemných a dost nákladných překvapení. Proto program Oprav dům po babičce doplňují od letošního roku garantované úvěry, které budou poskytovat stavební spořitelny. Úroková sazba byla v současné době zastropována na 3,5 % a splatnost může být až 25 let. V reakci na pokles úrokových sazeb ze strany ČNB může být tato sazba ještě snížena.

„Jako první na to zareagovala Raiffeisen stavební spořitelna, která nabízí úrokovou sazbu 3,45 % s pětiletou fixací a splatností 20 let. Hned po ní zveřejnila nabídku Modrá pyramida, která jde na trh se sazbou 3,19 % s fixací až do splatnosti úvěru, tj. až 25 let. Během pár dní by se měly připojit i ostatní stavební spořitelny,“ uvádí Petr Motáček.

Úvěry a dotační poradenství

Tyto úvěry s dotačním poradenstvím mají za cíl urychlit tempo renovací, snížit energetickou náročnost budov, podpořit využití stávajícího bytového fondu a zvýšit dostupnost kvalitního a úsporného bydlení pro širokou veřejnost. Klienti si je mohou sjednat jak na pobočkách stavebních spořitelen, tak i v široké síti finančně poradenských společností. Jednou z nich je FinGO, které se na tuto oblast přímo specializuje.

A jaké jsou úrokové sazby dalších úvěrových produktů, které jsou taktéž zaměřené na udržitelné stavby a renovace? „Některé banky již dnes nabízejí úvěry na udržitelné bydlení s garantovanou výší úroku po celou dobu jeho splácení, ostatní se postupně přidávají, nebo to mají v plánu. Naši poradci monitorují všechny změny na trhu a zákazníkům nacházejí optimální řešení právě pro ně,“ dodává Petr Motáček.

Nabídky a podmínky u jednotlivých bank

Například ČSOB nabízí speciální produkt až na 12 let k financování úsporných technologií, včetně fotovoltaiky, s garantovaným úrokem 6,8 % p. a., takže například za milionový úvěr s 10letou splatností zaplatí klient 11 508 Kč měsíčně. Jeho maximální výše je 1,5 milionu korun a až pětinu z této částky můžete použít na cokoliv, maximálně však 60 000 korun.

Také Komerční banka ve spolupráci s Modrou pyramidou má ve své nabídce půjčku na udržitelné technologie s garantovaným úrokem 5,99 % bez zajištění nemovitostí. Splátky lze rozložit až do 25 let a půjčit si stavebník může až do 2,5 milionu Kč. 

Moneta Money Bank připravila speciální Solární Expres půjčku také ke snížení ekonomické náročnosti objektu, jejíž garantovaný úrok je 6,49 %. Splatnost je desetiletá a maximálně je možné půjčit si 1,5 milionu korun.

UniCredit Bank se také specializuje na energetickou úsporu. V rámci projektů Green Energy k tomu vytvořila speciální půjčku se splatností až 180 měsíců. Maximálně je možné si půjčit 1 250 000 Kč a úrokovou sazbu lze získat od 6,29 %.

Udržitelné bydlení není jen módním trendem, je to závazek k ochraně životního prostředí i příštím generacím. Takže pokud plánujete investovat do budoucnosti svého domova, kontaktujte nás. Vybereme pro váš projekt tu nejvýhodnější kombinaci financování.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti