Neživotní pojištění

Jak pojistit fotovoltaiku a na co si dát pozor?

Jak na pojištění fotovoltaiky

S rostoucí oblíbeností fotovoltaických systémů v České republice se zvyšuje i potřeba jejich správného pojištění. Ať už jste si nechali solární panely instalovat na hlavní budově nebo na vedlejších objektech, je zásadní vybrat správné krytí rizik, které vám zajistí klidný spánek.

Proč je důležité mít pojištěný fotovoltaický systém?

Fotovoltaické systémy mohou být náchylné k poškození vlivem počasí, jako jsou vichřice nebo krupobití, a také mohou být zdrojem požárů způsobených technickou závadou.

Irena Jakobová, specialistka na pojištění ze společnosti FinGO, zdůrazňuje: „Pojištění by mělo pokrývat nejen základní rizika, ale i potenciální škody způsobené třetím osobám.“

Jaké rizika kryje standardní pojistka?

Standardní pojistka zpravidla zahrnuje rizika jako:

  • požár,
  • vichřice,
  • přímý úder blesku
  • a pojištění přepětí.

Avšak, nezapomeňte si ověřit, co vaše pojistka skutečně pokrývá a co je třeba mít připojištěné. Například pojištění technické poruchy nebo odpovědnosti za škody způsobené fotovoltaikou nejsou vždy automaticky zahrnuty.

Fotovoltaické systémy
Zjistěte, jak správně pojistit solární panely

Klíčové kroky pro správné pojištění fotovoltaických panelů

  • Analýza rizik: analyzujte si všechna potenciální rizika spojená s instalací a provozem vašeho fotovoltaického systému.
  • Výběr správného typu pojistky: zjistěte, zda vaše stávající pojistka pokrývá všechny potřebné aspekty nebo zda je třeba sjednat připojištění.
  • Konzultace s odborníky: nebojte se využít konzultace s odborníky, který vám pomohou s výběrem nejvhodnější pojistky pro vaši situaci.

Na co nezapomenout při pojištění fotovoltaiky

Kromě výše zmíněného si dále prověřte také podmínky pojistné smlouvy, proces vyřizování nároků, finanční limity krytí a flexibilitu úpravy pojistky v případě změn systému.

Zahrnuje vaše pojistka pojištění technické poruchy?

U fotovoltaiky nezapomínejte na tzv. pojištění technické poruchy elektrických a strojních zařízení. Toto riziko však na pojistném trhu tak běžné není a je třeba si ohlídat, zda ho pojišťovna nabízí již v základní variantě, nebo pouze jako připojištění.

Technická porucha fotovoltaických systémů
Technická porucha na elektrických a strojních zařízeních v rodinném domě

Jak vybrat nejvýhodnější pojištění?

Ve FinGO pro vás srovnáme nabídky pojištění a pomůžeme vybrat tu nejvýhodnější přesně podle vašich představ a požadavků. Zároveň jsou naši poradci k dispozici v případě pojistné události. Pomohou vše nahlásit pojišťovně a vyřídit všechnu dokumentaci.

Pro další informace o pojištění fotovoltaických systémů nás kontaktujte, připravíme zdarma a přímo na míru nezávislou nabídku pojistných služeb a poradenství. A pokud o fotovoltaice teprve uvažujete, zprostředkujeme vám konzultaci zdarma k řešení fotovoltaických panelů na vaší nemovitosti.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti