Životní pojištění

Typy životního pojištění: s jakými se na trhu setkáte?

mladý pár na počítači zkoumá typy životního pojištění

Přemýšlíte o novém životním pojištění, nebo chcete aktualizovat starou smlouvu? Pak vás pravděpodobně čeká průzkum trhu a nejrůznějších nabídek. Pojďte se s námi proto podívat, jaké typy životního pojištění objevíte a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Kapitálové životní pojištění

Tento typ kombinuje pojištění pro případ smrti a dožití s rezervotvornou složkou. U rezervotvorné složky vám obvykle pojišťovna garantuje určitý výnos, který ale bývá velmi nízký. Do toho navíc vstupují poplatky, které mají na zhodnocení také podstatný vliv. Kromě toho nemůžete měnit pojistné částky ani vybírat peníze během trvání smlouvy.

Abychom ale nebyli jen negativní, za výhodu můžeme naopak považovat garantovanou pojistnou částku pro případ smrti a garantovanou pojistnou částku pro případ dožití. Navíc se dá u tohoto životního pojištění uplatnit i sleva na dani 24 tisíc Kč ročně.

Kapitálové životní pojištění už ale pojišťovny v podstatě nenabízí. Postupně ho nahradilo investiční životní pojištění.

Investiční životní pojištění

Pokud chcete v jednom produktu zkombinovat pojištění a investice, tento typ bude vaše volba. Investujete do fondů nebo strategií, které vám vaše peníze zajímavě zhodnotí. Myslete ale na to, že jde stále o pojištění – s klasickými investicemi do akcií, podílových fondů nebo dluhopisů se tedy v tomto ohledu nemůže rovnat. Započítat musíte navíc také poplatky a zdanění zisku ze životního pojištění.

Co investiční životní pojištění a slevy na dani? Stejně jako u kapitálového životního pojištění, i tady si od daňového základu odečtete 24 tisíc Kč ročně. Kromě toho vám na pojištění může přispívat zaměstnavatel, a to až 50 tisíc Kč za rok. Stačí, když máte smlouvu alespoň na 5 let a platí vám minimálně do dovršení 60 let.

Peníze, které prostřednictvím tohoto pojištění investujete, ale nemůžete vybrat, dokud vám platí smlouvu. Čekalo by vás totiž zpětné dodanění životního pojištění za posledních 10 let. A to asi nikdo z nás nechce. Stejný postup ale nastává i při výpovědi životního pojištění, tak si na to dejte pozor.

Rizikové životní pojištění

Jestliže je vaším cílem co nejlépe pokrýt pojistná rizika, budete si pravděpodobně vybírat z nabídky rizikových životních pojištění. Oproti předchozím druhům pojištění jde o nejméně komplikovaný produkt. Žádné investice, jednoduché sjednání, ale také žádné slevy na dani ani příspěvky zaměstnavatele.

Veškeré platby jdou výhradně na pojištění vybraných rizik. Jedná se tedy o pojištění, které plní svůj primární účel – ochránit vás v náročných životních situacích.

Kalkulačka životního pojištění

Stále si nejste jistí, jaké pojištění si můžete sjednat? Vyzkoušejte naši online kalkulačku životního pojištění. Je úplně zdarma a během několika chvil vám ukáže vaše možnosti. Jednoduše vyplníte základní údaje, jako je váš věk, příjem nebo počet dětí. O zbytek se už postaráme my.

Pokud se v oblasti pojištění denně nepohybujete, může být náročně se v nabídce vyznat. Od toho tu ale jsou naši zkušení poradci. Stačí, když si u nás sjednáte schůzku, a rádi vám se vším pomůžeme. Vybereme to nejlepší životní pojištění přímo pro vás a provedeme vás celým procesem uzavření smlouvy.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti