Investice

Investujte jako robot: Bez emocí a dlouhodobě

mladá žena u počítače sleduje svou investiční strategii

Proč finanční trhy kolísají? Jak na to reagovat a proč dát emoce stranou? Pojďme se podívat na efektivní a rozumné investiční strategie, kterými můžete reagovat na dění na trzích.

Na trhu existuje několik nástrojů, které investorům slouží ke zhodnocení finančních prostředků. Můžete investovat například do dluhopisů, akcií, komodit nebo peněžních fondů. Každý z těchto nástrojů má různou míru kolísavosti a výkonnosti.

Zhodnocení investovaného dolaru

Podívejte se na studii, která ukazuje, jak by se za 40 let zhodnotil 1 dolar investovaný v roce 1975:

Zhodnocení 1 investovaného dolaru

Zdroj: https://eic.eu/produkty/investovanie

Nejlépe si vedly velké americké společnosti, jejichž průměrný roční výnos činil 11,3 %. Na obrázku ale můžete vidět, že právě tento index má také nejvyšší kolísavost.

Máme tady MSCI World – světový akciový index, který má od roku 1987 průměrnou výkonnost 8,25 %. To ale neznamená, že světové akcie rostou každý rok. V některých obdobích trhy klesají, a to klidně i několik let, a teprve poté začnou opět růst.

Ani výkonnost není každý rok stejná. Ve skutečnosti se jen málokdy blíží výkonnosti, která nám vyjde po jejím zprůměrování. Existují roky, kdy trhy klesají, jindy končí na nule a potom mohou za rok růst až o 30 %. Proto odborníci doporučují jako minimální dobu investování do akcií a akciových fondů 7 let.

Co způsobuje kolísání na finančních trzích

1. Výsledky firem

Firmy pravidelně zveřejňují své finanční výsledky a prognózy na další období. Pokud jsou výsledky lepší než očekávání, ceny akcií obvykle rostou. A naopak – pokud jsou horší, ceny klesají. Dlouhodobě rostou akciové indexy, protože firmy generují tržby a zisky tím, že vyrábějí produkty a poskytují služby.

2. Vydávání nových akcií

Firma může zvýšit nebo snížit počet svých akcií na trhu. Pokud firma nakupuje své vlastní akcie zpět (takzvaný buyback), může to zvýšit hodnotu zbývajících akcií. Naopak, vydání nových akcií může snížit cenu existujících akcií. Pro samotnou firmu může být vydání nových akcií způsobem, jak získat finance pro expanzi.

3. Nákupy velkých hráčů na trhu

Když velké instituce, jako jsou privátní fondy nebo státní instituce, oznámí své investice do konkrétních firem, může to ovlivnit ceny akcií. Toto oznámení pak může pozitivně nebo negativně ovlivnit zájem investorů o danou firmu.

4. Krátkodobé spekulace

Krátodobí spekulanti a daytradeři dokážou ovlivnit krátkodobé pohyby cen akcií tím, že s nimi obchodují rychle a na trhu spekulují.

5. Politická a ekonomická prohlášení

Trhy můžou ovlivnit i prohlášení politiků, centrálních bankéřů a ekonomické zprávy. Důležité jsou také zprávy, které se týkají zaměstnanosti, inflace nebo HDP konkrétní země.

Efektivní investiční strategie

Finanční trhy jsou zkrátka neustále v pohybu a reagují na různé události. Pokud nejste profesionálové, nemusíte se tím moc zabývat. Když budete dlouhodobě dělat rozumná rozhodnutí, můžete dosáhnout lepšího výnosu. Existují totiž různé investiční strategie vhodné pro různé typy investorů. Jaké to jsou?

Pravidelné dokupování

Pravidelné dokupování, často označované jako DCA (Dollar-Cost Averaging), je oblíbenou investiční strategií. 

Jednoduše si nastavíte pravidelné investice a každý měsíc investujete stejnou částku bez ohledu na to, jestli máte zaměstnání, jste na rodičovské dovolené nebo se vám právě zvýšil plat. Stačí jedna trvalá platba, třeba 5 000 Kč, a investice se provádějí automaticky. 

V grafu je vidět, že v roce 2022 došlo na trzích k masivním poklesům. Vzorový investor ale nezpanikařil a pokračoval v pravidelných měsíčních investicích. Tato strategie se mu vyplatila, i když trhy nějakou dobu klesaly. Pokud by své peníze po pádu trhů vybral, byl by ve ztrátě.

Při investování je proto důležité potlačit emoce a jednat systematicky. Buďte jako robot a investujte pravidelně – bez ohledu na to, co se děje ve světě a na finančních trzích. Dlouhodobá systematická strategie vám může pomoci vyrovnat krátkodobé výkyvy na trzích a dosáhnout lepšího výsledku v dlouhodobém horizontu.

Investice v časech paniky

Využití časů paniky na nákup akcií nebo jiných aktiv za zlevněnou cenu je další investiční strategií.

Tato strategie je známá jako „kupuj za zlevněnou cenu“ a zahrnuje investování během poklesů na trhu, kdy jsou ceny aktiv nižší. Pokud investujete do kvalitních aktiv a máte dlouhodobý investiční horizont, může vám tato strategie přinést ovoce. 

Investování během poklesů na trhu ale vyžaduje nervy ze železa a odolnost vůči krátkodobým výkyvům.

Vzorový investor začal investovat v březnu 2021. Během poklesu na trhu nejen pokračoval v investování, ale dokonce investoval vyšší částky než obvykle. Výsledkem této strategie byl výnos +30,28 %.

Tipy, jak investovat s rozvahou

1. Sledujte svůj cíl

Vždy si stanovte svůj investiční cíl. Pomůže vám to určit směr a účel investic, lépe plánovat a přizpůsobit svou strategii. Snížíte tím riziko impulzivního rozhodování na základě krátkodobých výkyvů a naopak zvýšíte své šance na dlouhodobou finanční stabilitu a úspěch na poli investic.

2. Držte se investičního horizontu

Nemá smysl hodnotit dlouhodobou investici po dvou letech. Je to, jako byste se po dvou měsících cvičení podívali do zrcadla, jestli už vypadáte jako Arnold Schwarzenegger.

Chcete vidět výnosy z investic po roce nebo dvou? To je v pořádku, ale na to existují jiné nástroje než akcie. Investiční horizont by u akcií měl být minimálně 7 let.

3. Emoce stranou

To nejhorší, co můžete udělat, je nechat se vést emocemi a vybírat své investice v době, kdy trhy klesají. Hodnota vašich investic klesá? Tak co. Nemusíte na to nijak reagovat. Můžete dokonce investovat víc než obvykle, protože akcie jsou v tu chvíli levnější.

4. Nenechte se rozptylovat

Představte si, že si koupíte auto značky Volkswagen a najednou vidíte všude kolem sebe jen Volkswageny. Tomu se říká syndrom červených botiček.

Stejně tak můžete najednou zjistit, že všichni kolem vás investují. Pozor, ne vždy jde o skutečné investování a ne vždy je tak úspěšné, jak to na první pohled vypadá.

Váš známý se věnuje dennímu obchodování s kryptoměnami a láká vás, abyste to také zkusili? Pokud stále slyšíte jen o tom, jak někdo koupil bitcoin za 5 000 dolarů a prodal ho za 50 000 dolarů, slyšeli jste také o těch, kteří ho koupili za 50 000 dolarů a prodali ho se ztrátou? Takových jistě bude také dost.

Raději si vyberte bezpečnější cestu. Existuje obrovský rozdíl mezi tím, jestli si vyberete několik akcií, na které vsadíte, nebo investujete do fondu, který obsahuje stovky a někdy i tisíce akcií z celého světa. Pokud zkrachují 2 společnosti ze 7 000, ani si toho možná nevšimnete. Pokud byste ale investovali všechny peníze jen do těch 2 firem, přišli byste o všechno.

5. Nakupujte v poklesech

Pokud to váš měsíční rozpočet dovolí a máte k dispozici odborníka, který sleduje nejen ekonomické zprávy, ale rozumí grafům a má zkušenosti, může vám doporučit, abyste v určitých poklesech investovali více. Jinými slovy, pokud máte kvalitní investice, můžete přikupovat během času poklesů. Tímto způsobem můžete dosáhnout ještě vyšších výnosů.

Jak už jsme si řekli, krátkodobě procházejí investoři občas i horšími obdobími, což je přirozenou součástí trhu. Například v roce 2022 se akciové trhy výrazně propadaly. Ale už v roce 2023 akcie většinu svých ztrát smazaly.

Proč začít investovat co nejdříve

Naši rodiče a prarodiče mají důchod ve výši asi 20 000 Kč. To jim stačí tak akorát na bydlení a jídlo. Dokážete si představit, že jste v důchodu a rádi byste si jeli na dovolenou, ale najednou si ji nemůžete dovolit? Chcete navštívit syna nebo dceru, kteří se přestěhovali do zahraničí, ale nemáte na to peníze?

A teď si představte opačnou situaci. Dlouhodobě investujete a díky tomu máte každý měsíc 12 000 Kč navíc. To už je dost na to, abyste si našetřili na letní dovolenou nebo si koupili letenky za svými dětmi. Který scénář se vám líbí víc?

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti