Hypotéky

Hypotéka na nebytový prostor a jak ji získat

Hypotéka na nebytový prostor

Plánujete si pro vlastní bydlení upravit prostor, který je aktuálně kolaudovaný jako půda, kancelář nebo třeba tovární hala? Nebo chcete finance z hypotéky využít na nákup komerční nemovitosti a použít ji na své podnikání? Nebo se chystáte vzít si hypotéku na garáž?

Tři cesty k hypotéce na nebytový prostor

Klasická hypotéka je účelovým úvěrem sloužícím k financování nemovitosti pro bydlení. Nákup nebytových prostor prostřednictvím hypotečního úvěru je tedy složitější, nicméně zdaleka ne vyloučený. V různých situacích ale musíte sáhnout po různých řešeních.

A tady máme zmíněné situace podle toho, co s nebytovým prostorem plánujete:

  • podnikat v něm
  • používat ho pro soukromé účely
  • přestavět ho a rekolaudovat na bytový

Hypotéka na nebytový prostor pro podnikání

Na nákup bytového i nebytového prostoru, který má sloužit pro pronájem nebo podnikání, můžete využít podnikatelskou neboli investiční hypotéku. Má o něco vyšší úrokovou sazbu, než je tomu u klasické hypotéky, nicméně umožní vám jiné využití prostor, než je vaše vlastní bydlení.

Většinou ale musíte mít připraveno až 40 % vlastních zdrojů z výše investičního záměru. Banky mají také stanovený maximální limit pro výši této hypotéky. Víc vám poradí hypoteční specialisté z FinGO.

TIP: Přečtěte si o podmínkách pro získání hypotéky v roce 2022.

Hypotéka na garáž a podobné účely

Pokud chcete nebytový prostor používat pro jiný účel, než je podnikání nebo vlastní bydlení, budete muset sáhnout po americké hypotéce. I tady je úroková sazba o něco vyšší než u klasických hypotečních úvěrů, navíc bude třeba, abyste zastavili jinou nemovitost. Ta totiž musí alespoň z 50 % sloužit k bydlení.

Americká hypotéka je poskytována jen do určité výše, která se u jednotlivých bank velmi liší (může to být maximálně 10 milionů Kč, ale třeba také jen 5 milionů Kč), vlastní zdroje musíte mít ve výši 30 % a počítejte i s kratší splatností (do 20 let).

Pokud nemáte nemovitost, kterou byste bance poskytli do zástavy, poslouží vám klasický spotřebitelský úvěr, který je ovšem poskytován na nižší částku (maximálně do 1 milionu Kč) a na krátkou dobu splatnosti (maximálně 10 let).

TIP: Podívejte se na přehled 27 druhů hypoték a dalších 12 situacích, které s nimi zamávají.

Hypotéka na nebytový prostor a rekolaudaci

Jestliže si chcete koupit nebytový prostor a proměnit ho na své bydlení, i tady pro vás existují minimálně dvě řešení.

Buď můžete použít na nákup nemovitosti americkou hypotéku (bezúčelovou) a bance se zaručit jinou nemovitostí, na rekonstrukci požádáte o klasickou hypotéku na rekonstrukci.

Nebo můžete oba projekty spojit dohromady a požádat o klasickou hypotéku na nákup i přestavbu současně.

Počítejte s tím, že banka bude na poskytnutí takové hypotéky opatrná. Nebytový prostor pro ni nemá takovou hodnotu jako nemovitosti určené pro bydlení, proto může vyžadovat ještě další zástavu. Peníze také pravděpodobně bude vyplácet postupně podle toho, jak bude probíhat rekonstrukce. Je možné, že poslední platbu vám zašle až po rekolaudaci nemovitosti na prostor určený pro bydlení.

Každopádně budete muset mít v záloze minimálně 20 % vlastních zdrojů. Banka také bude u klasické hypotéky vyžadovat před schválením písemné potvrzení příslušného stavebního úřadu o tom, že je tento objekt možné rekolaudovat na bytový prostor (stavbu pro bydlení). Některé nemovitosti totiž ani po rekonstrukci nemusí splňovat podmínky pro bydlení, nebo se nachází na území, kde není možné schválit stavby pro účely bydlení.

Vyřešte hypotéku na nebytový prostor s odborníkem

Nebojte se, že uděláte při nákupu nebytového prostoru chybu a budete za hypotéku platit zbytečně moc. Pokud možno se vyhněte nebankovnímu sektoru – vyšlo by vás to velmi draho, navíc vám půjčí nejspíše maximálně 50 % z celkového záměru a můžete se chytit do sítě různých rizik. Pokud splňujete podmínky hypotéky, obraťte se hned na začátku na hypotečního specialistu, který s vámi projde všechny možnosti, navrhne varianty a pomůže vybrat nejlepší z nich.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti