FinGO informuje Neživotní pojištění

Ověření platnosti povinného ručení

Víte, jak si můžete rychle a jednoduše ověřit platnost povinného ručení na vašem, nebo i na cizím vozidle? A co dělat, pokud byste chtěli svou pojistnou smlouvu vypovědět, protože chcete výhodnější povinné ručení ? Přinášíme vám několik rad, jak v těchto případech postupovat.   

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (nazývané též povinné ručení) je zákonnou povinností každého vlastníka motorového vozidla. Je nezbytnou podmínkou k tomu, aby vozidlo mohlo být provozováno na veřejných komunikacích. Kryje škody způsobené vozidlem ostatním a chrání tak pojištěného před možným nepříznivým finančním dopadem nároků poškozené strany.

Abyste se podobným finančním problémům vyhnuli, je důležité, aby vaše smlouva povinného ručení byla platná. Umíte si to ověřit poměrně rychle a jednoduše. Stejně si dokážete ověřit i platnost povinného ručení cizího vozidla , které by vám mohlo způsobit škodu při dopravní nehodě.

Jak ověřit platnost povinného ručení vozidla 

Platnost svého povinného ručení si můžete ověřit na zelené kartě, ale i tak, že zavoláte na infolinku své pojišťovny a požádáte ji o pomoc . Ale pokud potřebujete znát platnost povinného ručení cizího vozidla, těmito způsoby se to nedozvíte. 

Nejrychlejší a nejjednodušší cesta je ověřit platnost povinného ručení přes internet hned ve chvíli, kdy to potřebujete. Můžete na to využít aplikaci České kanceláře pojistitelů:

  • Stačí zadat evidenční číslo vozidla (SPZ) a datum pojištění odpovědnosti.
  • Po vyplnění se vám zobrazí údaje o vozidle, číslo pojistné smlouvy a pojistitel – tedy pojišťovna, ve které je auto pojištěno.
  • V uvedené pojišťovně pak lze nárokovat škodu způsobenou cizím vozidlem.
  • Pokud se vám po vyplnění údajů nezobrazí žádná pojišťovna, můžete si uplatnit nárok na pojistné plnění v České kanceláři pojistitelů.

Pozor! Aby vám pojišťovna nahlášenou škodu z povinného ručení viníka uhradila, musíte mít důkaz o tom, že vám vozidlo škodu způsobilo. Pokud by viník z místa nehody ujel a po nahlášení nehody by vinu popřel, bez videa či jiného usvědčujícího důkazu na uhrazení škody můžete zapomenout. 

Výpověď povinného ručení 

Pokud byste chtěli své povinné ručení vypovědět, musíte tak učinit nejpozději 6 týdnů před výročím vaší pojistné smlouvy. Aby byla výpověď platná, musí být v tomto čase již zaregistrována v pojišťovně. Žádost o výpověď pojistné smlouvy můžete udělat i jednoduše online. 

TIP: Výročí je datum (den a měsíc), kdy vaše smlouva vstoupila v platnost. Je to vždy stejný den v každém roce, například pokud jste si uzavřeli smlouvu se začátkem 1.12.2020, tak další výročí na vaší smlouvě je 1.12.2021. 

Pokud toto datum prošvihnete, můžete pak vypovědět smlouvu až v dalším roce. Proto je důležité si toto datum dobře hlídat .

Porovnejte si povinné ručení

Mnoho lidí své povinné ručení nijak extra „neřeší“ a léta platí pojistku, aniž se zajímali o nové připojištění či jiné výhodnější podmínky na trhu. Přitom by mohli získat za stejnou cenu i atraktivnější krytí.

Pokud chcete vědět, zda je vaše smlouva na povinné ručení výhodná, porovnejte si ho v praktické online kalkulačce nebo se rovnou obraťte na  FinGO.cz . Naši zkušení zprostředkovatelé mají výborný přehled o aktuálních podmínkách a cenách v různých pojišťovnách na trhu, umí vám objektivně doporučit to nejvýhodnější pojištění a pokud budete chtít, změnu povinného ručení rovnou to s vámi vyřídí.

TIP: Poradíme vám  i telefonicky nebo online. Zavolejte nám na … nebo nám zanechte kontakt a my se vám ozveme.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti