Osobní finance

Půjčka na dovolenou: Ano, nebo ne? A na co si dát pozor?

Pár opalující se na pláži

Letní prázdniny jsou za rohem a s nimi často přichází i vysněná dovolená. Někdo ji plánuje dlouho dopředu, jiní se rozhodují na poslední chvíli. Někteří letí k moři, další tráví čas s přáteli na horské chalupě nebo na wellness pobytu. Společným jmenovatelem jsou ale vždy peníze. Bez nich to prostě nejde.

Dnes, když se zdražilo všechno kolem nás, ať už jde o energie, pohonné hmoty, nebo třeba potraviny, není peněz často nazbyt. Někdo si na dovolenou našetřit dokáže, ale jsou mnozí, kteří uvažují o půjčce.

Půjčka na dovolenou – ano, nebo ne?

Většinou se doporučuje nepůjčovat si peníze na věci, které mají krátkodobý užitek. A mezi ně patří právě dovolená. Sice si ji užijete, uděláte radost dětem a vytvoříte si hezké vzpomínky, ale těch 14 dní u moře budete splácet několik let. A to může nepříjemně zatížit váš rodinný rozpočet.

Víte, že podle posledních statistik si na dovolenou půjčuje až 5 % Čechů? To není úplně zanedbatelné číslo.

Kdy se půjčka na dovolenou vyplatí

V těchto případech půjčka dává smysl:

  • Pokud vám dovolená přinese dlouhodobý užitek – například se v zahraničí zúčastníte jazykového kurzu nebo stáže, kde se zdokonalíte v cizím jazyce.
  • Dovolená vám přinese i osobní nebo profesní posun, který potom aplikujete v praxi. A třeba se dočkáte lepšího finančního ohodnocení v práci.
  • Zpravidla se vyplatí i cesty do zahraničí za prací. Náklady spojené s letenkou nebo ubytováním jsou poměrně nízké oproti tomu, co si tam vyděláte.

Kdy se půjčka na dovolenou nevyplatí

V těchto případech o půjčce na dovolenou raději nepřemýšlejte. Mohlo by to mít negativní důsledky:

  • Máte napjatý rozpočet a žijete od výplaty k výplatě.
  • I když vám každý měsíc pár korun zbývá, běžně je utratíte za „nepotřebné“ věci a netvoříte si rezervy.
  • Po zaplacení splátky budete mít problém platit další výdaje, například na energie, dopravu nebo jídlo. Při výpočtech hlavně nezapomeňte na to, že může znovu dojít ke zdražení. Poslední měsíce se inflace pohybovala ve dvouciferných hodnotách – na to je potřeba pamatovat.

Kde si půjčku vzít a na co si dát pozor

Pokud se pro půjčku na dovolenou rozhodnete, určitě si pro ni jděte do banky. Na nebankovní instituce rovnou zapomeňte. Mají vyšší úrokové sazby i vyšší poplatky. Navíc mají v pojistných podmínkách občas schované i nějaké „podpásovky“, které vás můžou v budoucnu dostat do pořádného průšvihu.

Nechte si různé půjčky porovnat od odborníka. Ten má k dispozici srovnávače a kalkulačky – a hlavně má přehled. Kromě úrokové sazby sledujte i RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. V ní je započítaný nejen úrok, ale i veškeré náklady a poplatky s půjčkou spojené.

Graf ukazující, kolik lidé ve skutečnosti zaplatí za půjčku na dovolenou
Částky jsou pouze orientační. Přesně vám je spočítá poradce ve FinGO nebo v dané bance.

Ve FinGO vám rádi pomůžeme s vyhledáním a sjednáním té nejvýhodnější půjčky. Nechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Někdy může být vhodným řešením i využití kontokorentu k běžnému účtu. To ale jen za předpokladu, že ho brzy splatíte – například díky tomu, že vám od zaměstnavatele přijde zajímavá odměna.

Tip na závěr: Odkládejte si každý měsíc alespoň 10 % z peněz, které vyděláte, a začněte okamžitě. Potom třeba zjistíte, že si na některé věci půjčovat vůbec nemusíte, protože na ně máte našetřeno. Zadlužíte se opravdu jenom na nezbytné věci, bez kterých se neobejdete.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti