Osobní finance

Komu se založení DIP nejvíce vyplatí?

Přemýšlíte, jak se zabezpečit na stáří? Dlouhodobý investiční produkt (DIP) je řešením. S flexibilitou v investičních strategiích a daňovými výhodami vyhovuje DIP potřebám moderního investora. Přispívat vám na něj může také zaměstnavatel, podobně jako na „penzijko“ či životní pojištění.

Na to, komu se DIP nejvíce vyplatí jsme se zeptali Adama Kašky, investičního specialisty společnosti FinGO.

V kolika letech je nejvýhodnější do DIPu naskočit?

Investovat pomocí DIP je asi vůbec nejpříhodnější pro člověka, kterému je nyní kolem padesátky, protože se k penězům může dostat už za deset let, tedy v šedesáti. Avšak mladí, kteří začnou pomocí DIP investovat například ve svých třiceti letech, mohou zase využít dynamičtější investiční strategie, čímž mají šanci na výrazně vyšší zhodnocení. Síla složeného úročení jim tak dá potenciál jejich vklady během třiceti let až zdvojnásobit.

Dlouhodobý investiční produkt je zajímavý ale také díky daňovému zvýhodnění. Jak je daňový odpočet nastaven?

Roční vklady až do výše 48 tisíc korun si můžete odečíst od základu pro výpočet daně, což na daních přinese úsporu až 7 200 korun ročně. Účtů DIP můžete mít i více, nicméně maximální daňový odpočet činí 48 tisíc korun bez ohledu na to, zda máte účet jeden, nebo více.

U DIP navíc neplatíte žádnou daň z výnosu, pokud držíte podíly v investicích déle než tři roky a pokud celkový příjem v kalendářním roce nepřesáhl sto tisíc korun. Peníze si pak můžete vybrat buď najednou, nebo formou pravidelné renty.

Na DIP si mohou lidé přispívat buď sami, nebo ve spolupráci se zaměstnavatelem. Pokud zaměstnavatel přispěje 50 tisíc korun za rok, dosáhne tak maximálního daňového zvýhodnění. Existuje samozřejmě také možnost, že do účtu DIP bude přispívat pouze váš zaměstnavatel.

Zaměstnavatel, respektive zaměstnanec si mohou vybrat více produktů, ke kterým se vztahuje daňové zvýhodnění. Kromě dlouhodobého investičního produktu to jsou také doplňkové penzijní spoření a životní pojištění. Pokud chcete, můžete klidně využívat všechny tři tyto produkty, důležitý je však limit daňového zvýhodnění. Ten je 50 tisíc korun za kalendářní rok, a to na všechny tyto produkty dohromady.

Myslete na zabezpečení stáří bez starostí již nyní.

Jak jsou striktní podmínky pro výběr?

Vzhledem k tomu, že cílem je zabezpečit se na stáří, minimální doba držení je 10 let a věk minimálně 60 let. V případě ukončení DIP před některou z těchto podmínek, a to z jakéhokoliv důvodu, jste povinni vrátit poskytnuté daňové úlevy. Podmínky však neurčují, že byste museli deset let v kuse spořit pravidelně. Stačí, abyste měli účet DIP po tuto dobu založený. Pravidelně spořit a využívat daňových výhod můžete třeba jen pár let. Peníze na účtě se vám pak budou samovolně zhodnocovat.

Vyplatí se DIP řešit i mladým lidem například kolem 30 let?

Pokud si například jako mladá, třicetiletá žena vyčlením prostředky k investování, měl bych je dobře rozdělit na krátkodobou, střednědobou a dlouhodobou rezervu a cíle. Pokud spořím v DIP nebo v DPS, potřebuji spořit alespoň deset let, a to minimálně do šedesáti let věku. Doporučuji proto rozdělit si zodpovědně a s rozumem peníze do tří hromádek. První pro to, abych si vytvořil likvidní rezervu, kterou mohu kdykoliv nárazově použít. Další pak na odkládání peněz na cíle v horizontu pěti až patnácti let. No a tu třetí právě až na stáří, tedy do penzijka či DIPu.

Výhody produktu DIP

Jak bys shrnul výhody oproti ostatním produktům?

Oproti investičnímu životnímu pojištění (IŽP) nebo doplňkovému penzijnímu spoření (DPS) – tedy již zavedeným a známějším produktům – nabízí DIP nesmírné možnosti ve výběru fondů, do kterých můžete investovat. Vybírat si můžete doslova z tisíců fondů či nízkonákladových ETF strategií.

Zvláště atraktivní to samozřejmě je v kontextu současné ekonomické situace, kdy hraje významnou roli každá úspora v každém rozpočtu.

Investice do DIP představují možnost finančního zabezpečení na stáří, která rozhodně stojí za pozornost – zkrátka daňové zvýhodnění, flexibilita a možnost využít dynamické investiční strategie jsou klíčové faktory, proč by DIP měl zvážit každý, kdo se chce mít v důchodu dobře.

Adame, děkujeme za rozhovor.

Pokud řešíte zabezpečení na penzi nebo chcete pomoci optimálně využít příspěvky zaměstnavatele, rádi vám pomůžeme se správným nastavením produktůNechte nám na sebe kontakt a naši poradci se vám co nejdříve ozvou.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti