Hypotéky

Jak vybrat půjčku na rekonstrukci nebo nový nábytek

mladý pár na nové pohovce

Místo sedačky vévodí obýváku dvě rozvrzaná křesla a polévka k večeři bublá na staré plotýnce. I tak může vypadat bydlení v novém. Stěhování totiž stojí spoustu energie i peněz a na poslední detaily se často nedostane. I po letech tak spousta z nás bydlí v „dočasném” řešení. Pokud je vám tato situace povědomá, možná je nejvyšší čas dotáhnout svůj domov k dokonalosti.

Půjčka na bydlení – na co si dát pozor

Při zařizování bytu nebo domu máte dvě možnosti. Počkat, než si na nové vybavení za několik let našetříte, nebo si ho začít užívat hned a postupně ho splácet. Měsíčně vás to pravděpodobně vyjde na podobné peníze – rozdíl je ale v pohodlí, které můžete mít v podstatě okamžitě. Stačí si vyřídit výhodnou půjčku.

Spočítejte si ji rovnou v naší hypoteční kalkulačce:

Zajímejte se o RPSN

Neptejte se na úroky, chtějte znát RPSN – tedy roční procentní sazbu nákladů. I půjčka s nulovým úrokem může ve výsledku stát spoustu peněz díky vysokým poplatkům. Právě RPSN vám řekne, kolik zaplatíte celkem po započítání veškerých úroků i poplatků.

Nákup na splátky promyslete

Většina obchodů dnes nabízí nákup na splátky. Vypadá to sice jednoduše, ale dejte si na podobné nabídky pozor. Obchody obvykle tyto půjčky vyřizují prostřednictvím bankovních nebo nebankovních institucí, a to zvedá cenu. U své banky nebo spořitelny si nejspíš dokážete vyjednat výhodnější podmínky.

Půjčka na bydlení může být to, co potřebujete

V bance nebo stavební spořitelně se ptejte po účelovém úvěru na bydlení. Ten se od klasického spotřebitelského úvěru liší tím, že budete muset prokázat, na co peníze šly. Stačí k tomu třeba faktury nebo fotografie. Za to ale dostanete lepší podmínky, ušetříte a splácení si budete moci rozložit až na 22 nebo 30 let.

Do částky okolo milionu nebo milionu a půl můžete čerpat i nezajištěný úvěr, pro vyšší částky po vás spořitelna bude chtít vaši nemovitost jako zástavu. To funguje jako pojistka, že dluh opravdu splatíte.

Větší částku získáte s americkou hypotékou

Pokud se pouštíte do větších úprav a potřebujete několik milionů, zvažte takzvanou americkou hypotéku. Ta sice vyžaduje proti půjčené částce zástavu, na druhou stranu ji ale nemusíte čerpat jen na bydlení. Díky tomu vám odpadne papírování a prokazování toho, jak jste peníze využili.

I tady si můžete rozložit splátky na velmi dlouhou dobu a v porovnání se spotřebitelským úvěrem dostanete lepší podmínky.

Banka si vás důkladně prověří

Ať už půjdete do banky nebo do stavební spořitelny, připravte se na rentgenový pohled do vaší finanční situace. Objevit se může špatná platební morálka z mládí, ale instituce se bude zajímat hlavně o poměr vašich příjmů a povinných výdajů. Od toho se pak odvíjí maximální výše úvěru a úroková sazba.

Kryjeme vám záda

Ať už chcete pomoci s hledáním nejvýhodnějšího řešení napříč bankami a spořitelnami, nebo se chcete poradit ohledně výpisů z účetnictví, jsme tu pro vás. Ozvěte se nám a my vám rádi zdarma pomůžeme.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti