Neživotní pojištění

Jak na pojištění dronu

Dron letící při západu slunce

Dron už není výsadou filmařů s drahým vybavením. Krásné letecké záběry si dnes může pořídit každý, kdo zainvestuje do jednoho z mnoha zajímavých strojů. Není to ale jen tak. Vzhledem k prudkému nárůstu pilotů dronů došlo v posledních letech k zavedení mnoha pravidel.

Povinná registrace dronů

Každý dron, který má kameru nebo váží víc než 250 g, musíte registrovat na Úřadu pro civilní letectví. Na jeho používání navíc musíte mít platný průkaz. K jeho získání vám stačí splnit online test a provést osobní registraci.

Složitější to mají ti, kteří dron používají pro komerční účely. Pro takové piloty platí rozšířená pravidla a hlavně povinnost sjednat si pojištění odpovědnosti. Takové pojištění je povinné i pro rekreační piloty, jejichž dron váží přes 20 kg.

Tip: Pojištění není povinné pro ty, kteří mají dron do 20 kg a využívají ho jen k soukromým účelům.

Pojištění dronu pro každou situaci

U dronu funguje pojištění trochu jako u auta. Kromě pojištění odpovědnosti si můžete sjednat i havarijní nebo komplexní pojištění. Obě varianty jsou dostupné nejen pro profesionály, ale i pro rekreační uživatele, kteří se chtějí chránit proti rizikům.

Pojištění odpovědnosti

Toto pojištění pokryje škody na majetku nebo zdraví, případně usmrcení další osoby. Ochrání vás i v případě, že dronem někomu způsobíte nemajetkovou a následnou finanční újmu.

Havarijní pojištění

V tomto případě si platíte krytí pro případ poškození dronu a jeho výbavy, kterou uvedete ve smlouvě. Sem patří čidla, fotoaparáty nebo kamery – od běžných typů až po ty s termovizí.

Pojištění platí jak pro nahodilé události během letu, tak pro případ krádeže nebo živelní katastrofy během uskladnění nebo přepravy dronu.

Cena pojištění dronu

Pojištění odpovědnosti pořídíte od 1 000 Kč. Profesionální uživatelé si ale trochu připlatí – komplexní řešení je může vyjít až na 10 000 Kč.

Cenu pojištění ovlivňuje několik faktorů: 

  • pořizovací cena stroje a jeho váha
  • zkušenosti pilota
  • výše krytí
  • výše spoluúčasti (většinou 10–30 %)

Jak pojištění sjednat

Dnes je čím dál víc pojišťoven, které tuto službu nabízí – včetně těch největších jako je ČSOB pojišťovna, Allianz, UNIQA nebo Generali. Pro sjednání pojištění potřebujete údaje o svém dronu a o sobě jako o pilotovi s platnou licencí.

Než se pustíte do sjednávání pojištění, dron zaregistrujte na Úřadu pro civilní letectví. Pojišťovna vám škodu proplatí, jen když bude vše podle zákona v pořádku.

Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na nás. Naši specialisté vám se sjednáním smlouvy rádi pomůžou.

Tip: Pojištění vám může platit po celém světě, jen na to myslete už při podpisu smlouvy. Dejte si navíc pozor na rozdíly v pravidlech jednotlivých zemí. Někdy může být pojištění odpovědnosti povinné i pro nekomerční užití.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti