Osobní finance

Jan Walter radí: Jak poznat spolehlivého finančního poradce

Jan Walter na sedačce

S financemi občas potřebuje pomoct každý. Než ale někomu svěříme své peníze, měli bychom mít jistotu, že jde o seriózního finančního poradce. Jak rozeznat skutečného poradce od podvodníka a na co myslet při podpisu smlouvy? O tom se v televizi Óčko rozpovídal jednatel a provozní ředitel FinGO Jan Walter.

Jak poznáme důvěryhodného finančního poradce?

Nebude se vám hned snažit něco prodat, ale bude ho zajímat, jak finančně fungujete jako rodina. Jak hospodaříte s rozpočtem, co je pro vás v životě důležité, čeho chcete dosáhnout a co jste pro to už udělali.

Až tohle všechno zjistí, dokáže navrhnout řešení a vysvětlí vám, jak konkrétní produkty fungují. Popíše vám nejen jejich výhody, ale i nevýhody – třeba že stavební spoření uzavíráte minimálně na 6 let. Upozorní vás také na to, že se s některými produkty, jako jsou například investice, pojí i riziko.

Při podpisu smlouvy byste měli jasně vědět, za jakým účelem si produkt sjednáváte a proč jste si ho sami vybrali. Od poradců, kteří vychvalují produkt, aniž by se detailně seznámili s vašimi potřebami, se držte co nejdál.

Co můžeme očekávat, když se svěříme do péče finančnímu poradci?

Ve svém poradci byste měli získat rádce na telefonu k řešení více i méně naléhavých situací. Pomůže vám při nehodě na silnici, ale zkonzultujete s ním i změny ve financích při velkých životních milnících, jako je narození dítěte nebo změna zaměstnání.

Pravidelně spolu projdete smlouvy, aby vám nic neuteklo. Doba je velmi rychlá a během jednoho roku se může významně změnit řada věcí jak u vás doma, tak na finančním trhu. Kdo z nás před rokem čekal, že letos v říjnu meziroční inflace dosáhne 18 %?

Musí mít finanční poradce nějaké oprávnění?

Ano, dokonce existují 4 kategorie oprávnění: pojištění, úvěry, penze a investice. V České republice v tomto ohledu poradce kontroluje Česká národní banka. Na jejích stránkách najdete i veřejný registr osob s oprávněním.

Jaké mají finanční poradci vzdělání?

Každý finanční poradce musí mít minimálně maturitu. V některých případech ji může nahradit alespoň 5letá praxe – to se týká hlavně starších poradců, kteří třeba neměli možnost si maturitu udělat.

Kromě toho musí poradce projít odborným vzděláním pro danou kategorii. Absolvuje náročné zkoušky, ale pak se musí dál vzdělávat, aby dokázal udržet krok s rychle se vyvíjejícím prostředím. Ti, kteří se věnují všem 4 regulovaným segmentům, mají vlastně takové 4 maturity navíc.

Čemu by se měl člověk při jednání s finančním poradcem vyhnout?

Při komunikaci s obchodníky obecně nevěřte na pohádky. Nenechte se unést krásnými příběhy, protože obchodníci je umí vyprávět vážně skvěle. Žijeme v reálném světě a ten se velmi liší od světa, který známe z filmů a reklam. Jakmile já osobně slyším o milionu výhod, o skvělém garantovaném zhodnocení nebo o zaručeně nejlepším produktu na trhu, hned jsem na pozoru. A klientům vždy radím to samé.

Za jakýchkoli okolností se vyhněte impulzivnímu jednání a podepisování smluv, všechno si dobře rozmyslete. Prodejci jsou v tomto velmi dobří a jsou školení na to, aby ve vás vzbudili potřebu si něco okamžitě sjednat. Myslete na to, že skutečný finanční poradce není prodejcem produktu.

Co když se i přesto necháme přesvědčit a nevýhodnou smlouvu uzavřeme?

Nepropadejte panice, spousta situací se dá řešit ještě nějakou dobu po uzavření smlouvy. Ideálně si najděte jiného finančního poradce, se kterým svůj krok zkonzultujete. On s vámi smlouvu projde a zjistí, co se dá dělat. Často v ní máte například 2měsíční výpovědní lhůtu bez udání důvodu.

Dobrý finanční poradce je hlavně odborníkem, který se s vámi chce potkávat dlouhodobě a pomáhat vám budovat majetek. Proto k jeho práci neodmyslitelně patří následný servis. 

Má vůbec cenu tohle všechno řešit?

Určitě. Existují sice produkty, které musíte mít ze zákona – třeba povinné ručení na auto, ale je tu taky řada nástrojů, které vám při správném pochopení a používání můžou zlepšit život.

Když se například ošklivě zraníte a budete muset žít s trvalými následky, je fajn se opřít o pojistku a získat díky ní dostatek prostředků na to, abyste si udrželi životní standard. Naspořit si pro případ takové situace je většinou nereálné. A to je jeden z důkazů, jak obrovský smysl to má. Veselejší příklad je pak pořízení vysněného bydlení díky hypotéce.

S tím vším vám ve FinGO poradíme, stačí se nám ozvat. Naši prověření finanční poradci vám pomůžou s úvěry, pojištěním, doplňkovým penzijním spořením i investicemi.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti