Osobní finance

10 tipů, jak ušetřit za vánoční dárky

žena nakupuje vánoční dárky přes internet

Vánoce jsou časem radosti, klidu a rodinných tradic. Kromě toho jsou ale také obdobím vyšších finančních výdajů. Letos bohužel vánoční dárky a další nezbytnosti ukousnou z rodinného rozpočtu ještě víc než dřív. Inspirujte se našimi tipy, jak na Vánoce nakoupit a nezruinovat přitom svůj rozpočet.

Přiznejme si to na rovinu: Za jakýkoli dárek v letošním roce zaplatíme o něco víc než loni. Na situaci se podepisuje rekordní inflace, která žene nahoru nejen ceny potravin. Do spotřebitelských cen se promítají také extrémní ceny energií a surovin. Ty tak zdražují i výrobky, které běžně kupujeme jako vánoční dárky.  Třeba elektroniku, oblečení a další zboží, dokonce i některé služby.

Vánoční dárky bez půjček a dluhů

Letošní vánoční svátky proto nakupujte s rozumem a vše si důkladně promyslete. Stanovte si vánoční rozpočet – nejen na dárky, ale i na stromek, výzdobu, potraviny, silvestrovské pobyty a jiné aktivity, které si chcete během svátků dopřát.

TIP: Zvažte své finanční možnosti vzhledem k rodinnému rozpočtu. Raději oslavte svátky se svými blízkými ve skromnějším duchu ve zdraví a bez nových dluhů.

Ušetřit se dá i na cukroví

Zdražování bohužel u vánočních dárků nekončí. Pozorujeme ho i při meziročním srovnání cen základních potravin – másla, mléka, mouky, vajec nebo brambor. Tento fakt se významně odrazí při pečení cukroví a přípravě dalších tradičních pochoutek.

I při nákupu potravin ale můžete ušetřit, když se dopředu připravíte a dobře si nákup naplánujete:

  • Základem je nákupní seznam, kterého se budete držet. Udělejte si cenový průzkum v různých obchodních řetězcích  – buď na internetu nebo v letácích.
  • Když v obchodě narazíte na zboží v akci, nekupujte ho jen proto, že je levnější. Pokud ho reálně nepotřebujete nebo ho nestihnete spotřebovat, může zbytečně skončit v koši.
  • Vyhýbejte se také neplánovaným nákupům a utrácení za zbytečnosti, které vás později můžou mrzet.

10 tipů, jak ušetřit při nákupu vánočních dárků

  1. Stanovte si vánoční rozpočet a držte se ho. Zahrňte ho něj dárky, stromeček, jídlo i veškeré sváteční aktivity. Zvažte své finanční možnosti, ať neohrozíte rodinný rozpočet.
  2. Téměř vše se dá bezpečně koupit přes internet. U dražšího zboží si udělejte cenový průzkum na různých e-shopech nebo využijte srovnávače cen. Zohledněte i možnosti osobního vyzvednutí, případně náklady na dopravu.
  3. Dárky nakupujte průběžně. Těsně před Štědrým dnem vás v obchodech nemusí čekat přívětivé ceny. Zároveň je takové nakupování vánočních dárků stresující a nemusíte sehnat to, co hledáte. Zákazníci na poslední chvíli často koupí výrobek, který jim sice úplně nevyhovuje, ale je právě k dispozici. A k tomu si připlatí za rychlé doručení.
  4. Na dárek se složte. Pokud se v rodině nebo mezi přáteli domluvíte, že koupíte společný dárek, bude to mít hned několik výhod. Jednak vás takový dárek nezruinuje a pravděpodobně budete moct vybrat i hodnotnější a zajímavější věc.
  5. Všímejte si slev. Slevové kupony najdete i na internetu – například na stránkách zaměřených na slevy nebo ve skupinách na sociálních sítích, kde lidé různé slevové kódy sdílejí.
  6. Pokud to jde, nakupujte dárky na jednom místě. Kamenné obchody často nabízejí výhodnější cenu při nákupu více položek. I v internetových obchodech je běžné, že při větší objednávce dostanete slevu nebo dopravu zdarma. Nakoupit v jednom e-shopu je jednodušší, rychlejší a za dopravu platíte jen jednou, nebo dokonce vůbec.
  7. Zkuste dárky vlastnoručně vyrobit, a to nejen s dětmi, ale i s dospělými. Takové dárky jsou originální, vyrobené na míru a možná si u jejich přípravy i odpočinete a společně se zasmějete.
  8. Místo koupě nových věcí se zamyslete nad výměnou použitých drobností mezi přáteli nebo sousedy. Můžou to být například hračky, knihy nebo oblečení. Případně si je můžete navzájem na určité období půjčit. Ušetříte a ještě uděláte dobrý skutek.
  9. Ideální je, když se vám podaří nákupy zaplatit z vánočních odměn nebo z úspor a nesáhnete po úvěrových produktech. Dárků na splátky nebo na úvěr byste mohli v budoucnu litovat.
  10. Plaťte co nejvíce platební kartou. V některých bankách nebo obchodech můžete získat tzv. cashback. To znamená, že z každé platby dostanete určité procento zpět na účet. I kdybyste tímto způsobem ušetřili měsíčně pár desítek korun, v současné době se to vyplatí.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti