Hypotéky

Nedosáhli jste na hypotéku? Zkuste to po zrušení DSTI znovu

mlada rodina se stěhuje do nového bytu

Od 1. 7. 2023 ČNB zrušila DSTI – jeden z nejzásadnějších parametrů, kvůli kterému řada lidí nedosáhla na hypotéku. Toto uvolnění přinese pozitiva hlavně pro klienty, kterým hypotéka nevyšla z důvodu bonity. 

Co označoval parametr DSTI

Ukazatel DSTI vyjadřoval až do 30.6.2023 poměr mezi výší měsíčních splátek všech úvěrů a čistým měsíčním příjmem žadatele o úvěr. Byl to nejzásadnější parametr pro schválení výše hypotéky – a tedy nejčastěji poskytnutí hypotéky bránil. Dokud platil, splátky nemohly přesáhnout 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu. U žadatelů do 36 let to bylo 50 %. Konečné posouzení schopnosti splácet hypotéku bude ale i nadále spadat do kompetence banky.

Proč ČNB přistoupila ke zrušení DSTI

Důvodem zrušení DSTI je fakt, že ani po růstu cen nemovitostí, zvýšení inflace a cen energií nestoupl počet nesplácených úvěrů. Češi jsou v tomto ohledu velmi zodpovědní a splácí své závazky spolehlivě. 

Odborníci do budoucna navíc očekávají snížení úrokových sazeb i cen nemovitostí. Tento limit tak ztratil smysl – pokud klienti zvládají vysoké splátky, budou po refixaci hypotéky bez problémů splácet nižší částky.

Navíc je rozumné nechat rozhodování o poskytnutí hypotéky na samotné bance. Ta má interní kritéria hodnocení, své klienty si důkladně prověří a může lépe posoudit individuální situaci každého žadatele. 

Doporučení: Nikdy účelově nenavyšujte své příjmy těsně před žádostí o hypotéku. Banka by to mohla posoudit jako úvěrový podvod.

Jak zrušení DSTI řeší banky

Banky provádí takzvaný scoring, neboli finanční analýzu žadatelů o hypotéku. Není v zájmu ani jedné strany zadlužovat klienty, kteří by nezvládali svoji finanční situaci. Hypotéka je dlouhodobý závazek a je nutné k tomu tak přistupovat. 

Proto banky od 1. 7. 2023 DSTI nastavily ve svých vnitřních schvalovacích systémech. A toto nastavení je velmi individuální:

  • Některé banky DSTI nově neuplatňují vůbec.
  • Jiné banky nastavily DSTI na maximální hodnotu 60–70 % podle bonity.
  • Jedna banka ponechává DSTI beze změn, tedy ve stejné výši jako doteď. 

Výše hypotéky před a po zrušení DSTI

Ukážeme si ilustrační příklady hypoték. Počítáme přitom s úrokovou sazbou 5,9 %, LTV do 80 % a uvádíme nejvyšší nabízené úvěry.

příklad hypotéky po zrušení DSTI pro svobodného člověka
příklad hypotéky po zrušení DSTI pro mladou rodinu
příklad hypotéky po zrušení DSTI pro druha a družku

Komu zrušení DSTI nejvíc pomůže

Zrušení parametru DSTI pomůže hlavně klientům s nižšími příjmy, rodinám s dětmi a lidem, kteří už nějaké závazky mají.

Už tedy nemusíte složitě splácet všechny závazky ještě před podáním žádosti o hypotéku, abyste si vylepšili bonitu. Pokud nejste předlužení, na vysněnou nemovitost dosáhnete snáze. 

Parametry LTV a DTI dál platí

LTV je poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti. Kvůli přetrvávajícímu nadhodnocení cen nemovitostí dál platí horní hranice LTV ve výši 80 % hodnoty nemovitosti. Klientům do 36 let banka půjčí na 90 % hodnoty nemovitosti.

DTI je celkový dluh žadatele v násobcích jeho čistého ročního příjmu. Dál platí i tento ukazatel – nerozhodoval ale tolik jako DSTI. Podle ČNB dluh nesmí přesáhnout 8,5násobek ročních čistých příjmů u starších žadatelů a 9,5násobek u žadatelů do 36 let.

Tip: Podívejte se i na další pojmy, které se vám při žádosti o hypotéku budou hodit. Přehledně jsme je pro vás sepsali v hypotečním slovníku.

Jak postupovat při žádosti o hypotéku

Obraťte se na hypotečního poradce FinGO a proberte s ním nové příležitosti po zrušení DSTI. Věříme, že pro vás bude mít lepší zprávu než doteď. 

Ve FinGO navíc dokážeme vaši bonitu u jednotlivých bank prověřit dopředu, aniž by se případný negativní výsledek zanesl do registrů. Získáme pro vás i předběžné nabídky úvěrů. Hned tak víte, u které banky budete mít úspěch a za jakých podmínek.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti