Hypotéky

Hypotéka pro pár, pro manžele i pro jednoho z nich

Hypotéka pro manžele a páry

Svatba a společné plány do budoucna jsou častým impulsem pro to, začít řešit i nové, větší a hlavně vlastní bydlení. Lidem, kteří usilují o manželství, se přitom nabízí hned několik možností, jak o hypotéku požádat, a z každé vyplývají určité benefity a rizika. Pojďme si to shrnout.

Hypotéka před svatbou

Pokud si vezmete hypotéku ještě před svatbou, může vám to usnadnit situaci, pokud chcete, aby byla hypotéka psaná jen na jednoho z vás. Na druhou stranu si takto neuzavřete možnost požádat o hypotéku v páru.

Hypotéka na jednoho z partnerů

Před svatbou samozřejmě může žádat každý z partnerů bez dalšího papírování jen sám za sebe. V takovém případě se mu při hodnocení jeho bonity započítá jen jeho vlastní příjem, na druhou stranu ale banka vezme v potaz jen jeho výdaje a další závazky. Pokud dojde k problémům se splácením, druhý z páru neponese důsledky.

Co se s takovou hypotékou stane po svatbě? Nic zvláštního, splácet dál bude jen jeden z manželů. Na konci fixačního období při refinancování hypotéky nebo za administrativní poplatek i v průběhu splácení je však možné přistoupení ke smlouvě i ze strany druhého partnera.

Kdy se vám hypotéka na jednoho z partnerů vyplatí

  • Jeden z partnerů má vysoké povinné výdaje.
  • Nepotřebujete navýšit dokládaný příjem.
  • Chystáte se v budoucnu žádat o další úvěr na druhého z partnerů.
  • Při neschopnosti splácet je poškozena bonita jen jednoho z partnerů.

Spočítejte si, na jak vysokou hypotéku dosáhnete se svými příjmy:

Hypotéka pro pár

Pokud chcete ještě před svatbou požádat o hypotéku v páru, není to problém. O hypotéku totiž mohou společně žádat až čtyři osoby ze dvou domácností. Klasicky se k takovému kroku přistupuje kvůli navýšení bonity: do příjmů se započítají veškeré příjmy všech žádajících osob.

Na druhou stranu  hypotéka pro pár má i svoje nevýhody. Kromě benefitů plynoucích ze společného výpočtu bonity můžou druhého poškodit vysoké povinné výdaje jednoho z páru, například na splácení jiných úvěrů nebo na alimenty na děti z předchozího manželství.

Jestliže v budoucnosti jednomu z žadatelů vypadnou příjmy nebo přestane být schopen své závazky splácet z jiného důvodu, druhý partner bude muset převzít splácení celých částek, jinak se sám dostane do problémů. V takovém případě je potřeba všechno aktivně řešit v bance, jinak se oba z páru dostanou do dlužního rejstříku.

Kdy se vám hypotéka pro pár vyplatí

  • Potřebujete navýšit dokládaný příjem a tedy i vyšší hypotéku.
  • Ani jeden z partnerů nemá vysoké povinné výdaje.
  • Nemusíte se bát poškození obou partnerů v případě neschopnosti splácet.

Hypotéka v manželství

Jakmile uzavřete manželství, budete o hypotéku žádat automaticky společně. Naopak pokud chce požádat pouze jeden z vás, je třeba požádat o zúžení společného jmění manželů.

Hypotéka na jednoho z manželů

Žádat o hypotéku jen na jednoho z manželů má stejné benefity i rizika, jako když jeden z partnerů žádá ještě před svatbou. Na rozdíl od takové situace je ale potřeba učinit aktivní kroky k tomu, aby se druhý manžel nestal automaticky spolužadatelem.

Tím se rozumí návštěva notáře a sepsání dohody o zúžení společného jmění manželů. Bydlení vyčleníte ze společného jmění a současně i veškeré budoucí závazky a dluhy budou výhradně jen na toho, kdo uzavře danou smlouvu. Tím bude možné, aby i hypotéka byla vedena jen na jednoho z manželů.  

Výhoda je například i pokud jeden z manželů má historicky negativní informace v registrech (např. exekuce, insolvence). Více se můžete dočíst v článku o 3 šance, jak získat hypotéku po insolvenci.

Protože ale notáři zaplatíte za zápis poplatek v řádu jednotek tisíců korun, bude pro vás výhodnější požádat ještě před svatbou.

Kdy se vám hypotéka na jednoho z manželů vyplatí

  • Jeden z partnerů má vysoké povinné výdaje.
  • Nepotřebujete navýšit dokládaný příjem.
  • Chystáte se v budoucnu žádat o další úvěr na druhého z partnerů.
  • Při neschopnosti splácet je poškozena bonita jen jednoho z partnerů.
  • Výhodnější ale bude požádat o hypotéku pro jednoho z páru ještě před svatbou, kdy ušetříte za zápis o zúžení společného jmění manželů.

Hypotéka pro dva manžele

Pokud nesepíšete notářský zápis o zúžení společného jmění manželů, budete po svatbě  automaticky o hypotéku žádat společně. Oba manželé tak budou dokládat své příjmy, výdaje a podepisovat smlouvu.

Díky tomu můžete dosáhnout na lepší bonitu, protože se sečtou vaše příjmy, zároveň si ale můžete i uškodit, pokud má některý z partnerů vysoké závazky a povinné výdaje. Ve výsledku se tak setkáte se stejnými výhodami a nevýhodami, jako pokud společně požádáte o hypotéku ještě před uzavřením manželství.

Kdy se vám hypotéka pro manžele vyplatí

  • Potřebujete navýšit dokládaný příjem a dosáhnout na vyšší hypotéku.
  • Ani jeden z partnerů nemá vysoké povinné výdaje.
  • Nemusíte se bát poškození obou partnerů v případě neschopnosti splácet.

Manželská hypotéka po rozvodu

Když už dojde na rozvod, je jasné, že hypotéka jen na jednoho z manželů je administrativně méně náročná. Hypotéka i bydlení zůstanou v rukou toho, na koho byla uzavřena kupní a hypoteční smlouva.

Hypotéka na oba manžele vyžaduje, aby došlo k dohodě a vyrovnání mezi nimi. Neochota splácet jednoho z nich v průběhu rozvodu zároveň ohrožuje druhého z manželů. Proto byste vždy měli přistupovat k řešení problémů se splácením aktivně a domluvit se s bankou (například na prodloužení doby splácení, pokud je pro to prostor).

Jak si počínat ve vaší konkrétní situaci, jaká cesta se vám vyplatí a jak řešit problémy, s tím vším vám pomůže hypoteční poradce.

Rubriky

Cestovní pojištění FinGO informuje Hypotéky Investice Napsali o nás Neživotní pojištění Osobní finance Tiskové zprávy Životní pojištění

Mohlo by se Vám také líbit

Nejčtenější články

Nejnovější články

    Hypotéky

    Hypotéky

    Investice

    Pojištění majetku

    Investice

    Hlídací rybička

    Odhad nemovitosti

    Odhad nemovitosti